Ben je sportief? Vind je het leuk om (samen) een evenement te organiseren en krijg je energie van werken met kinderen? Dan is de UNICEF-loop iets voor jou. Je kunt meehelpen bij een bestaande UNICEF-loop of zelf een nieuwe organiseren.
Met de UNICEF-loop zet je je sportief in om kinderen overal ter wereld te helpen – dat geldt voor de deelnemers die meelopen én voor de vrijwilligers die de organisatie op zich nemen. In sommige dorpen en steden is de UNICEF-loop een groots evenement dat al generaties lang bestaat. Op andere plekken is het een kleinschalige actie van bijvoorbeeld één school, of bestaat het evenement nog helemaal niet. Dáár liggen kansen voor enthousiaste en sportieve vrijwilligers.
Als coördinator organiseer je de UNICEF0+-loop in jouw regio volgens het beschikbare draaiboek. Je maakt een plan van aanpak, stelt de datum vast (meestal wordt de UNICEF-loop in het voorjaar gehouden), legt contact met scholen en/of verenigingen voor deelname en stuurt de andere vrijwilligers, die helpen bij de organisatie en uitvoering, aan. Je maakt daarbij gebruik van de vele actiematerialen die door UNICEF Nederland ter beschikking worden gesteld.
Als loop-medewerker ondersteun je eventueel bij de organisatie van de UNICEF-loop en ben je verder vooral actief bij de uitvoering ervan.
De UNICEF-loop in Breukelen is een ware traditie. Het evenement start en finisht op het centrale plein in het dorp. Bekijk hier de sfeerimpressie.
Als medewerker heb je affiniteit met kinderen en kinderrechten en ben je een sportieve teamspeler. Als coördinator kun je ook goed organiseren, vind je het leuk om het voortouw te nemen en ben je verantwoordelijk voor het gehele verloop van de UNICEF-loop. Het is een pré als je een lokaal netwerk (scholen, verenigingen) hebt, of anders beschikt over de vaardigheden om zo’n netwerk op te bouwen.
*Je volgt een online training voor vrijwilligers. Binnen jouw regioteam of het landelijke netwerk stem je af welke begeleiding je verder nodig hebt (afhankelijk van je persoonlijke behoefte, kennis en ervaring).
De UNICEF-loop is altijd verbonden aan een project van UNICEF. Dit schooljaar dragen de opbrengsten bij aan 'klimaatslimme dorpen in Madagaskar'. De impact van klimaatverandering heeft namelijk impact op de gezondheid van kinderen, met ondervoeding tot gevolg. Dankzij moestuinen, waterpunten en zonne-energie krijgen de kinderen weer de kans om gezond op te groeien! Bekijk hier de projectvideo.
Benieuwd wat het organiseren van een UNICEF-loop precies inhoudt? Lees Teuns verhaal. Heb je specifieke vragen? Stel ze via loop@unicef.nl.
Meld je direct aan via ons interesseformulier, of stuur een e-mail naar loop@unicef.nl. Ieder jaar houden we in september een (online) informatieavond voor organisatoren van de UNICEF-loop in het daaropvolgende jaar. Maak je interesse dus op tijd kenbaar, dan kun je deelnemen aan die bijeenkomst.
UNICEF voert een actief Child Safeguarding beleid. Wij vragen van alle vrijwilligers naleving van onze gedragscode en ons vrijwilligersreglement.
Onze maatschappij is kleurrijk en UNICEF Nederland is dat ook. We streven ernaar dat onze medewerkers en vrijwilligers een afspiegeling zijn van de samenleving en het internationale karakter van onze organisatie.
Ieder kind kan de toekomst bepalen. Ieder kind verdient de kans om groots te worden. Sterker nog, daar heeft ieder kind recht op. Wij zijn UNICEF, ’s werelds grootste kinderrechtenorganisatie. We bieden hulp bij acute nood en hulp op de lange termijn. Zo bereiken we meer. Ook jouw inzet maakt een wereld van verschil. Voor nu én morgen.