kinderen springen

Ons werk in Nederland

UNICEF komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen, dus ook in Nederland en de Caribische delen van ons Koninkrijk. En hoewel het goed gaat met de meesten van de 3,3 miljoen minderjarigen in Nederland, zijn er ook kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie. Door onder andere de toenemende ongelijkheid, armoede en klimaatverandering komen kinderrechten onder druk te staan. 

Hoe zetten we ons in voor kinderen?

jongerenpanel

Het UNICEF Jongerenpanel praat mee over ons werk.

We zorgen ervoor dat kinderen en jongeren gezien en gehoord worden

Volwassenen en beleidsmakers lijken soms te vergeten dat kinderen volwaardige burgers zijn. Daardoor wegen ze de belangen van kinderen vaak niet mee bij het nemen van beslissingen. Ook wordt vaak óver en niet mét kinderen en jongeren gepraat, terwijl zij het recht hebben om mee te praten over zaken die hen aangaan. Waar dat wel gebeurt, ontstaan bovendien de mooiste ideeën. Wij zien dat ook in ons werk.

  • We stimuleren de overheid om de belangen van kinderen altijd mee te wegen in haar beleid en te luisteren naar kinderen zelf. 
  • We zorgen er met ons jeugdprogramma voor dat kinderen op school les kunnen krijgen over kinderrechten.
  • Samen met het Platform Mensenrechteneducatie adviseren we de overheid hoe lessen over kinderrechten kunnen worden opgenomen in het vernieuwde curriculum.
  • Jongeren kunnen meepraten, zoals via ons eigen Jongerenpanel en via verschillende acties en campagnes, zoals Speak Up en Jongerenopiniepeilingen. De jongeren kregen de afgelopen jaren ook de kans om in debat te gaan met elkaar en met politici, zoals tijdens Jongeren Prinsjesdag.
spelende kinderen

Spelende kinderen

We brengen in kaart hoe het gaat met kinderen in Nederland

We monitoren de situatie van kinderen in het Nederlandse en Caribische deel van het Koninkrijk, zodat we oplossingen kunnen bedenken voor zaken die niet goed gaan. We brengen rapporten uit, werken samen met andere organisaties en motiveren hen om de situatie van kinderen te verbeteren. 

Lees het onderzoek ‘(On)bewust verleid’ over kindermarketing uit 2023.   

Bekijk hoe je kunt ‘Samenwerken aan kindvriendelijke opvang’ in het rapport van 2024. 

jongeren bij voedselworkshop

Jongeren bedenken oplossingen voor voedselproblemen.

We werken samen aan oplossingen

We adviseren de overheid zowel nationaal als lokaal en werken samen met tal van organisaties aan oplossingen om de situatie van kinderen te verbeteren. We luisteren daarbij goed naar de mening van kinderen en jongeren. We richten ons op onderwerpen die urgent en actueel zijn en waar we met onze internationale kennis en netwerk van toegevoegde waarde zijn. 

Aan deze onderwerpen geven we prioriteit:

  • Opvang van kinderen op de vlucht
    Kinderen in de asielopvang moeten vaak verhuizen, kunnen niet altijd naar school en de toegang tot (mentale) zorg is beperkt. Wij zetten ons door middel van lobby en onderzoek in om de situatie van kinderen in de asielopvang en de opvang voor Oekraïners te verbeteren. Zo pleiten we voor kindvriendelijke opvang
  • Opgroeien in armoede
    Ook in Nederland groeien kinderen op in armoede. Ouders hebben niet altijd genoeg geld om hun kinderen te bieden wat voor hen noodzakelijk is, zoals eten, een dak boven hun hoofd, kleding of schoolspullen. Armoede vergroot de kans dat kinderen zich minder goed kunnen ontwikkelen. Daarom lobbyen we ervoor dat armoede wordt voorkomen en aangepakt
  • Jeugdzorg
    Kinderen die ondersteuning of zorg nodig hebben, krijgen niet altijd de juiste hulp. Dit kan schadelijk zijn voor hun ontwikkeling. Via de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario voor kind- en gezinsbescherming werkt de overheid aan de verbeteringen in de jeugdzorg. Wij pleiten ervoor dat de rechten en belangen van kinderen in alle (te ontwikkelen) jeugdzorgwetgeving en –beleid voorop staan.
  • Digitale leefomgeving
    Kinderen brengen veel tijd online door. Dit maakt het noodzakelijk om kinderen ook in de digitale leefomgeving te beschermen tegen eventuele risico’s. Voor de overheid ligt hier een belangrijke taak. Wij zetten ons met kennisdeling en onderzoek in om te pleiten voor toereikende wet- en regelgeving zodat kinderen ook online veilig zijn.
  • Mentaal welzijn
    Mentaal welzijn is essentieel om als kind gezond en gelukkig op te groeien. Uit het Europese UNICEF onderzoek ‘On my mind’ blijkt dat bijna 1 op de 5 Nederlandse jongeren een psychische aandoening heeft. UNICEF pleit voor meer kennis over mentale gezondheid en wil dat het beter bespreekbaar maken op school en in de maatschappij. 
  • Goede voeding
    Wereldwijd is 1 op de 3 kinderen niet goed gevoed. Ook in Nederland stijgt het aantal kinderen dat te veel ongezonde voeding binnenkrijgt, waardoor hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling onder druk komen te staan. Met diverse partners strijden we tegen kindermarketing en stimuleren we dat kinderen gezonder te eten

Het beleid van de overheid heeft direct invloed op de ontwikkeling van het kind. Met een duidelijke visie op de jeugd wordt een sterke basis gelegd voor een goed en kansrijk leven. Juist als kinderen opgroeien is dit hard nodig. Lees meer over hoe je een visie op de jeugd ontwikkeld.

Kinderen op naschoolse opvang in Curaçao

Kinderen op naschoolse opvang in Curaçao

We ondersteunen de Caribische overheden met systeemversterking

Van de 3,3 miljoen kinderen in het Nederlandse Koninkrijk groeien er ongeveer 75.000 op in het Caribisch gebied. UNICEF Nederland zet zich ook in voor de kinderen die wonen op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Op de eilanden doen we deels hetzelfde soort werk als in Europees Nederland, zoals het monitoren van de situatie van kinderen, het geven van advies en het uitbrengen van onderzoek en rapporten. Ook voeren wij projecten uit op verzoek van de Caribische overheden om samen de situatie van kinderen te verbeteren. Lees meer over ons werk op de Nederlandse Cariben.

Kom tot een visie op de jeugd

met het stappenplan en door het stellen van relevante vragen

Download het stappenplan