Kind ingestorte huizen

Conflict in Libanon

stap 1 van 3

Ja, ik help nu deze kinderen in nood

Veilig betalen met Privacy Waarborg. Deze website is beveiligd met Privacy Waarborg. Lees hier ons Privacy Statement.

In Libanon staan talloze kinderlevens op het spel. Hulp is dringend nodig om kinderen te beschermen, gevluchte gezinnen op te vangen en overvolle ziekenhuizen te ondersteunen.

Levensreddende hulp

Help mee en doneer vandaag nog voor kinderen in Libanon. Jouw steun zetten wij direct om in levensreddende hulp, zoals therapeutische voeding, schoon (drink)water, dekens, hygiënepakketten en psychosociale ondersteuning. Maar ook na een crisis blijft UNICEF hulp bieden, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat kinderen weer naar school kunnen.

Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil. Voor nu én morgen.

  • Het gewapend conflict in Libanon heeft veel slachtoffers gemaakt. Aanvallen in het zuiden zijn nu ook verspreid naar andere delen van het land, waaronder de hoofdstad Beiroet. In de week van 23 september zijn minstens 80 kinderen omgekomen bij het geweld, en honderden zijn gewond geraakt. Een miljoen mensen zijn gevlucht, op zoek naar veiligere plekken. Vaak hebben ze weinig mee kunnen nemen. Er is grote schade aan de infrastructuur en de humanitaire situatie verergert met het uur.

  • In Libanon krijgt de bevolking crisis op crisis te verduren. Het huidige conflict komt bovenop een economische en politieke crisis die al jarenlang voortduurt.

    • Een miljoen mensen zijn op de vlucht geraakt, waaronder veel kinderen. Zij zijn afhankelijk van humanitaire hulp.
    • Kinderen in Libanon zijn niet alleen in levensgevaar, maar raken ook ernstig getraumatiseerd door verlies, verwondingen en schokkende ervaringen. Velen leven in angst, zijn hun thuis kwijt, lopen constant gevaar en missen, door de sluiting van scholen en universiteiten, elke dag kostbare schooltijd.
    • De humanitaire noden nemen toe: van opvang tot toegang tot schoon water en van gezondheidszorg tot sanitaire voorzieningen als toiletten.
    • UNICEF was al aanwezig in Libanon en was daarmee voorbereid op verdere escalatie, waardoor we snel hulp konden bieden. We leveren medische goederen aan ziekenhuizen en zetten mobiele teams in voor medische hulp en vaccinaties. Samen met de Libanese overheid voorzien we opvanglocaties van schoon water, hygiënepakketten, school- en recreatiemateriaal, dekens, slaapzakken, voedingssupplementen en babyvoedsel.
    • Daarnaast bieden we kinderen psychosociale hulp om met trauma’s en angsten om te gaan. En we zorgen voor onderwijs en ontspanning in opvanglocaties. 
    • In getroffen gebieden verricht UNICEF reparaties aan beschadigde water- en sanitaire voorzieningen, zodat mensen weer toegang hebben tot schoon water. 
  • Van iedere euro ging in 2023 € 0,81 naar kinderen wereldwijd die onze hulp nodig hebben. Ons kostenpercentage was 19 procent.

“De situatie in Libanon, dat op de rand van de afgrond balanceert, is van crisis naar catastrofe gegaan. Het lijden van kinderen moet stoppen.”

Edouard Beigbeder, UNICEF Libanon

Maak hét verschil voor kinderen in Libanon

UNICEF was al voor de escalatie aanwezig in Libanon. De hulpgoederen die waren opgeslagen in het land zijn inmiddels bijna allemaal gebruikt. Jouw donatie helpt ons om de hulp verder op te schalen.

Hoe jij ons helpt om kinderen en gezinnen in Libanon te ondersteunen:

  • Schoon water: we zorgen voor toegang tot schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne, cruciaal om ziekte-uitbraken te voorkomen.
  • Bescherming: we behoeden kinderen tegen allerlei gevaren in noodsituaties, zoals gender-gerelateerd geweld en verwondingen door onontplofte explosieven. Ook identificeren we alleenstaande kinderen en zorgen we dat ze weer herenigd worden met hun familie.
  • Psychosociale ondersteuning: om met de trauma’s en angsten van de oorlog om te gaan geven we kinderen, jongeren en hun ouders psychosociale ondersteuning.
  • Geldondersteuning: gezinnen krijgen financiële hulp zodat ze zelf basisbehoeften als water, voedsel, en opvang kunnen betalen.
  • Gezondheidszorg: we zorgen dat kinderen en (zwangere) vrouwen toegang hebben tot medische zorg door het ondersteunen van ziekenhuizen met medische goederen en het inzetten van mobiele medische teams die bijvoorbeeld naar opvanglocaties gaan.
  • Onderwijs: we zorgen dat gevluchte kinderen zo snel mogelijk weer kunnen leren door het leveren van lesmateriaal. Ook trainen we leerkrachten hoe ze in deze moeilijke omstandigheden het beste onderwijs kunnen geven.
  • Voeding: jonge kinderen zijn kwetsbaar voor ondervoeding. We ondersteunen ouders van baby’s tot 2 jaar hen goede voeding te geven, onder andere met supplementen met vitamines en mineralen, therapeutische voeding, en voorlichting over goede voedingspraktijken.