De situatie in Soedan is een vergeten conflict dat miljoenen kinderen treft. Sinds het uitbreken van het conflict in april 2023 zijn meer dan vijf miljoen kinderen ontheemd geraakt. Ze worden niet alleen blootgesteld aan geweld, uitbuiting, honger en ziektes zoals cholera en polio, maar ook met klimaatrampen zoals droogte en overstromingen. Wij doen er alles aan om zo veel en zo snel mogelijk hulp te leveren. Help jij mee? Jouw donatie telt!
UNICEF is er voor, tijdens en na rampen en conflicten. We werken nauw samen met overheden, organisaties, en de lokale bevolking om zoveel mogelijk kinderen in nood te bereiken.
We zetten (tijdelijke) gezondheidscentra op, trainen medisch personeel, vaccineren kinderen tegen gevaarlijke ziektes en zorgen voor medicijnen.
Schoon water is van levensbelang. Tijdens een humanitaire ramp zorgen we direct voor schoon water en toiletten. Ook geven we voorlichting over hygiëne en delen we hygiënepakketten uit.
In noodsituaties zetten we een systeem op om ondervoeding bij kinderen snel te kunnen ontdekken en behandelen. We richten voedingscentra in, trainen medisch personeel, ondersteunen zwangere vrouwen, en geven ondervoede kinderen voedingssupplementen en calorierijke voeding om snel aan te sterken.
We zorgen voor veilige kindvriendelijke ruimtes waar kinderen kunnen spelen en psychosociale hulp krijgen. Ook registreren we kinderen die hun ouders of verzorgers kwijt zijn en zorgen we dat ze worden opgevangen. Daarnaast mobiliseren we autoriteiten om te zorgen dat de getroffen kinderen niet ten prooi vallen aan uitbuiting, geweld, en misbruik.
Onderwijs geeft kinderen structuur en een kans op een betere toekomst. Daarom zetten we in noodsituaties tijdelijke onderwijslocaties op en herstellen we beschadigde scholen, zodat kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs kunnen volgen. Ook trainen we leraren en zorgen we voor lesmaterialen.
Ondersteuning via een geldbedrag is een van de meest efficiënte manieren waarop UNICEF kinderen en kwetsbare gezinnen kan ondersteunen. Met de financiële ondersteuning kunnen ze op de lokale markt kopen wat ze nodig hebben. Van medicijnen tot winterkleding, en van vervoer naar school tot brandstof om hun woning te verwarmen.
UNICEF biedt hulp in noodsituaties en helpt ook bij de ontwikkeling op langere termijn. Op deze manier pakken we de dringende behoeften aan en werken we tegelijkertijd aan het verminderen van kwetsbaarheden en het versterken van veerkracht. Zo zorgen we voor impact en vooruitgang op de lange termijn. Want de uitdagingen voor kinderen om aanspraak te maken op hun rechten tijdens een humanitaire crisis staan niet los van de uitdagingen in vredestijd.
UNICEF is 24 uur per dag op rampen voorbereid. Op verschillende plaatsen in de wereld staan pakhuizen met hulpgoederen, die we direct kunnen verspreiden als dat nodig is. Er liggen genoeg goederen klaar om 250.000 mensen drie maanden te kunnen ondersteunen. Omdat we overal ter wereld werken kennen we de situatie ter plekke goed en werken we al nauw samenwerken met lokale overheden en organisaties. Hierdoor kunnen we in het geval van oorlog, een natuurramp of een dreigende hongersnood direct in actie komen om hulp en verlichting te bieden.
UNICEF geeft wereldwijd hulp aan kwetsbare kinderen, en daarbij hebben we jouw hulp hard nodig. Helaas is de financiering van de hulp niet gelijk verdeeld over de wereld, omdat sommige landen of specifieke gebieden meer gerichte donaties krijgen. Dankzij de bijdragen van donateurs aan de wereldwijde noodhulp van UNICEF kunnen we er ook zijn voor kinderen in vergeten conflicten, en ons voorbereiden op rampen die nog niet gebeurd zijn zodat we snel in actie kunnen komen.
Al lange tijd waarschuwt UNICEF dat de toekomst en levens van kinderen en gezinnen gevaar lopen in Soedan. Ontheemding, ziekte uitbraken, een gebrek aan voedsel en beperkte humanitaire toegang zijn een dodelijke combinatie die kan leiden tot een door mensen veroorzaakte hongersnood. Want kinderen die ziek zijn, raken ook verder ondervoed, en ondervoede kinderen lopen zoveel kans om te sterven aan ziektes dan gezonde kinderen.
Inmiddels worden zwarte scenario’s werkelijkheid: in het ZamZam vluchtelingenkamp in Darfu waar 400.000 mensen verblijven is een hongersnood bevestigd. Dit is voor het eerst in zeven jaar dat er wereldwijd hongersnood vastgesteld is. Dit betekent dat er dagelijks mensen en kinderen sterven door de honger en ziektes. De hongercrisis treft ook andere delen van het land. Naar schatting zullen dit jaar 730.000 ernstige acute ondervoeding hebben, de meest gevaarlijke vorm van ondervoeding en lopen gevaar te overlijden. Om dit te voorkomen is er niet alleen voedsel nodig, maar bijvoorbeeld ook toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen om ziektes te voorkomen.
UNICEF is ter plaatse en biedt noodhulp aan kwetsbare kinderen en hun families, met schoon water, hulp bij ondervoeding, gezondheidszorg, vaccinaties, onderwijs en psychosociale ondersteuning. Maar de nood is hoog. Jouw donatie kan levens redden. Help jij mee om de kinderen van Soedan te beschermen en te ondersteunen?