Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Speak Up

GEANNULEERD

In verband met de ontwikkelingen rond om het Coronavirus, wordt deze pilot uitgesteld tot 2021.

De UNICEF-pilot Speak up in de klas is een lespakket bedoeld voor jongeren in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo. Het helpt leerlingen hun mening te vormen en deze zo goed mogelijk te uiten. Dat is immers het recht van jongeren volgens het Kinderrechtenverdrag! 

  Aan de slag met de pilot Speak up in de klas

  Omdat het soms best lastig is om je mening te geven, helpt Speak up leerlingen daar op een creatieve en interactieve manier bij. Met behulp van het lespakket kunnen ze aan de hand van een aantal stellingen hun eigen mening vormen en uiten op een manier die bij hen past. Of dat nu via een vlog, dans, rap of blog is. De vorm maakt niet uit; zolang leerlingen het maar met hun telefoon kunnen vastleggen.

  Laat klasgenoten samen ontdekken welke maatschappelijke issues hen kwaad maken of juist aanzetten tot actie en vind de perfecte manier om dit met elkaar te uiten. Vraag nu UNICEF Speak up in de klas aan. Zo leren jongeren om nog beter op te komen voor de rechten die hen raken!   

  Daarom dit pakket:

  • Speak up in de klas is interessant tijdens de lessen Nederlands, Mens & Maatschappij en/of Wereldoriëntatie;
  • Het pakket sluit goed aan op de kerndoelen en kost weinig voorbereidingstijd;
  • Voor docenten is er een duidelijke handleiding zodat de les makkelijk zelf te geven is;
  • Het pakket wordt gratis en kant-en-klaar aangeleverd; 
  • In het lespakket komen worden belangrijke maatschappelijke onderwerpen op een leuke en verantwoorde manier in de klas besproken;
  • Leerlingen ontdekken en uiten zo hun mening over verschillende maatschappelijke issues die hen aangaan;
  • De klas wordt op een speelse manier uitgedaagd, bovendien sluit de les goed aan bij de beleveniswereld van leerlingen;
  • Het pakket bestaat uit twee lessen die zowel na elkaar als afzonderlijk gegeven kunnen worden;

  Speak up Booster!

  Aansluitend op het lespakket is er in het voorjaar 2021 een Speak up Booster. Tijdens deze dag uiten jongeren op een creatieve manier hun mening over onderwerpen die hen na aan het hart liggen. Waar maken ze zich druk om? Wat vinden ze nu echt belangrijk en verdient meer aandacht? Wat hebben jongeren nodig? Samen met inspirerende coaches maken ze die dag hun eigen media-uiting waar dit soort vragen aan de orde komen. Hoe zo'n uiting eruit komt te zien bepalen ze zelf. Of dat nu een dans, vlog of rap is, het maakt niet uit. Zolang de telefoon het maar kan vastleggen. UNICEF vindt het belangrijk dát jongeren hun mening uiten en zeker op een manier die bij hen past! 

  Op de Speak Up Booster:

  • kunnen jongeren van zich laten horen
  • leren ze toffe mediaskills om hun mening op een cratieve manier te uiten
  • bepalen ze welke media-uitingen op Kleine Prinsjesdag worden vertoond aan de landelijke politiek

  Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent de Speak up Booster kan door je gegevens achter te laten. 

  Koning van de Jeugd 2019: Yusuf Khalid

  Koning(in) van de jeugd

  In de maand juni is de finale van de verkiezing Koning(in) van de Jeugd. Door een UNICEF-jury worden tien kandidaten geselecteerd en presenteren zich op een locatie centraal in Nederland. Tien kandidaten met een mening, interesse voor kinderrechten en een passie voor presenteren. De winnaar van de verkiezing mag op 'Kleine Prinsjesdag' in de Ridderzaal in Den Haag zijn of haar Troonrede van de Jeugd voordragen. En door het jaar heen vervult hij of zij nog meer verschilende taken.

  Jongeren tussen de 13 en 16 jaar kunnen zich naar verwachting eind 2020 weer aanmelden voor de fel begeerde titel Koning(in) van de Jeugd!

  Gerelateerd aan dit onderwerp