Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen op de vlucht: Syrië & Afghanistan

Afghanistan

Afghanistan is een land in oorlog. Bloedige bomaanslagen en ernstige mensen- en kinderrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Scholen worden onder vuur genomen. Kinderen worden geronseld als soldaat en religieuze, etnische en seksuele minderheden worden vervolgd. Op 17 december 2019 publiceerde UNICEF het Child Alert Report waaruit blijkt dat Afghanistan een van de gevaarlijkste landen op de wereld is voor kinderen.

  Een jong meisje zorgt voor haar broer of zus in het dorp Baqalak in de provincie Bamyan.

  Een jong meisje zorgt voor haar broer of zus in het dorp Baqalak in de provincie Bamyan.

  Een jong meisje zorgt voor haar broer of zus in het dorp Baqalak in de provincie Bamyan.

  Wat doet UNICEF

  Het conflict in Afghanistan doodt of verminkt dagelijks minstens negen kinderen. Tussen 2009 en 2018 zijn bijna 6.500 kinderen gedood 15.000 anderen gewond geraakt.

  Het niveau van geweld waaraan kinderen in Afghanistan dag in dag uit worden blootgesteld, is schokkend. UNICEF roept alle partijen in het conflict op alle aanvallen tegen scholen en zorginstellingen te staken en  de rekrutering van kinderen te beëindigen. En de internationale strijdkrachten moeten aanvullende maatregelen nemen om te voorkomen dat burgerslachtoffers vallen door luchtaanvallen. Daarom moeten landen, waaronder Nederland, stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers - waaronder kwetsbare kinderen - naar Afghanistan, zolang het daar nog zo gevaarlijk is. Het is onaanvaardbaar om kinderen terug te sturen naar een land in oorlog.

  Duidelijke cijfers

  UNICEF Nederland heeft in maart 2019 een Child Notice Afghanistan gepubliceerd en dit rapport beschrijft de harde leefomstandigheden voor kinderen in Afghanistan.

  In juni 2018 is het officiele ambtsbericht over Afghanistan uitgekomen. Hierover kun je meer lezen in ons nieuwsbericht. Duidelijk wordt dat de situatie in Afghanistan verslechterd is en het vooral voor kinderen een levensgevaarlijk land is.

  Het (Engelstalige) Humanitarian situation report geeft een beeld van de situatie in Afghanistan in 2018 en de hulp die UNICEF heeft geboden.

  Resultaten

  UNICEF heeft een aantal belangrijke resultaten behaald in Afghanistan. Zo konden we 1,6 miljoen kinderen, vrouwen en kwetsbare personen bereiken met noodhulp, werden meer dan 228.000 kinderen onder de vijf jaar behandeld tegen ernstige ondervoeding, hadden 925.225 mensen toegang tot schoon drinkwater, en konden meer dan 93.000 kinderen naar school. Daarnaast hebben meer dan 81.000 kinderen psychosociale hulp ontvangen, wat hen helpt bij het verwerken van trauma’s.

  Lees hier het officiële Ambtsbericht Afghanistan 2018

  Uitzettingen

  Steeds vaker sturen Europese landen uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers - waaronder kwetsbare kinderen - terug naar Afghanistan. De coalitie 'Stuur ze niet terug', waar UNICEF Nederland deel van uitmaakt, roept op om te stoppen met uitzetten van Afghanen naar hun thuisland omdat het op dit moment te gevaarlijk is. In mei 2018 zijn er bijna 70.000 handtekeningen overhandigd in Den Haag. Lees ook ons persbericht over de situatie voor kinderen in Afghanistan.

  Syrië

  Dit Syrisch meisje woont in de buurt van Aleppo in een oude school die als opvangcentrum dient voor ongeveer 300 mensen

  Dit Syrisch meisje woont in de buurt van Aleppo in een oude school die als opvangcentrum dient voor ongeveer 300 mensen

  Dit Syrisch meisje woont in de buurt van Aleppo in een oude school die als opvangcentrum dient voor ongeveer 300 mensen

  De burgeroorlog in Syrië duurt al bijna negen jaar. Door het geweld komen burgers en dus ook kinderen om of raken gewond. De jaren van conflict en de vlucht laten hun sporen na: veel kinderen hebben trauma’s die, als ze niet behandeld worden, levenslange gevolgen kunnen hebben. UNICEF biedt kinderen op de vlucht noodhulp. We hebben daar o.a. het Terug naar school programma opgezet, waardoor kinderen kunnen leren, spelen en weer even kind kunnen zijn. Ook in de landen eromheen bieden wij hulp.

  De nood is hoog

  De Syrië-crisis zorgt voor een ongekend aantal mensen op de vlucht. Mensen ontvluchten massaal het geweld en de ellende. Bijna 5,7 miljoen Syrische vluchtelingen, waaronder 2,5 miljoen kinderen, zijn gevlucht naar landen als Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte. Libanon vangt meer dan een half miljoen Syrische vluchtelingenkinderen op. In Turkije wonen meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen, onder wie 1,5 miljoen kinderen. Zo’n 400.000 Syrische kinderen in Turkije gaan niet naar school.

  De enorme instroom van vluchtelingen in de afgelopen jaren legt een enorme druk op de basisvoorzieningen in deze landen. In Jordanië leeft bijvoorbeeld 85 procent van de Syrische vluchtelingengezinnen die buiten de officiële kampen wonen, onder de armoedegrens. Hulp is en blijft hard nodig. 

  Gerelateerd aan dit onderwerp

  Help kinderen op de vlucht

  Geef nu