Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

De verwoestende impact van El Nino: 26,5 miljoen kinderen in nood

8 juli 2016

El Niño sloeg in 2015 en 2016 bijzonder krachtig toe. Het natuurverschijnsel is zo goed als afgelopen, maar de verwoestende impact ervan op kinderen verergert. Honger, ondervoeding en ziektes blijven toenemen als gevolg van ernstige droogte en overstromingen.

Alleen al in Oost- en Zuid-Afrika zijn 26,5 miljoen kinderen in nood. Meer dan 1 miljoen kinderen moeten worden behandeld voor ernstige acute ondervoeding. De kans is bovendien groot dat La Niña later dit jaar toeslaat. Deze tegenpool van El Niño (die in plaats van droogte voor veel regen zorgt) kan ernstige gevolgen hebben voor miljoenen kinderen in de meest kwetsbare gemeenschappen en zo de humanitaire crisis verergeren, zegt UNICEF in het rapport It's not over - El Niño's impact on children.

"Miljoenen kinderen in Ethiopië en de omringende landen hebben dringend hulp nodig om te overleven. Wat ik zie als ik door het land reis is verschrikkelijk. De toekomst van vele kinderen is in gevaar door te weinig voeding, ziektes en gebrek aan water en doordat ze niet meer naar school gaan," zegt Sacha Westerbeek. De medewerker van UNICEF Ethiopië ziet hoeveel impact de droogte op kinderen heeft in de ergst getroffen gebieden. "Deze kinderen, die kampen met de gevolgen van El Niño en worden bedreigd door La Niña, zitten in de frontlinie van klimaatverandering. Als de effecten niet worden verzacht, zullen miljoenen hun gezondheid en hun kansen op een toekomst verliezen."

Kinderen lijden honger

Veel landen - die al met beperkte middelen moeten omgaan - hebben hun grenzen bereikt en de getroffen families zijn aan het einde van hun krachten. Velen hebben al hun bezittingen verkocht en overleven vaak op één maaltijd per dag. Tenzij er meer steun wordt verleend, waaronder voedselhulp voor jonge kinderen, dreigen jaren van ontwikkeling en vooruitgang verloren te gaan.

El Niño heeft in veel landen grote gevolgen voor de toegang tot veilig drinkwater. Het tekort daaraan werkt ziektes in de hand, zoals dengue, diarree en cholera - belangrijke doodsoorzaken bij kinderen. In Zuid-Amerika, in het bijzonder in Brazilië, creëerde El Niño een gunstige voedingsbodem voor de verspreiding van de Zika-mug die dengue, gele koorts en chikungunya kan overbrengen. Gevreesd wordt dat als La Niña zich verder ontwikkelt, dit kan bijdragen tot een verdere spreiding van het Zika-virus in gebieden waar het tot nu toe nog niet is aangetroffen.

Meer hiv-infecties

UNICEF is bang dat El Niño in Zuidelijk Afrika meer hiv-infecties in de hand werkt. Anti-retrovirale therapie (een behandeling met aidsremmers) werkt bij een tekort aan voedsel minder goed, omdat patiënten hun medicijnen liever niet innemen op een lege maag. Ook zullen veel mensen het weinige geld dat ze hebben eerder besteden aan eten dan aan vervoer naar een ziekenhuis of kliniek. Droogte en honger kunnen meisjes en vrouwen bovendien dwingen tot 'overlevingsseks'. Een ander navrant feit: de sterftekans voor kinderen die leven met hiv is twee tot zes keer hoger als ze ernstig ondervoed zijn.

Kinderen in Ethiopië in levensgevaar

Ethiopie Elnino

Te lang heeft het in Ethiopië nauwelijks geregend. Het was de afgelopen dertig jaar nog nooit zó droog. Koeien en geiten sterven, oogsten gaan verloren. Mensen zijn door hun laatste reserves heen en hebben nauwelijks te eten. Nu al zijn meer dan 400.000 kinderen door honger in acuut levensgevaar.

Gerelateerd aan dit onderwerp