Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kwart miljoen kinderen ernstig ondervoed in Borno, Nigeria

19 juli 2016

Bijna een kwart miljoen kinderen zijn ernstig ondervoed in de staat Borno, in het noordoosten van Nigeria. Van de 244.000 kinderen die lijden aan acute ondervoeding in Borno, zullen naar schatting 49.000 kinderen - bijna 1 op de 5 - sterven als ze geen hulp krijgen.

Vel over been

"Sommige kinderen zijn vel over been als we ze voor het eerst zien", zegt Arjan de Wagt hoofd van het voedingsprogramma van UNICEF Nigeria. "Maar het is ook geweldig om te zien dat ze na drie of vier weken weer kunnen spelen en na acht weken van speciale therapeutische voeding hersteld zijn."

De omvang van de humanitaire crisis, veroorzaakt door Boko Haram, blijft groeien en wordt zichtbaar nu nieuwe gebieden in het noordoosten toegankelijk zijn voor humanitaire hulp. UNICEF roept alle partners op de hulp op te schalen en donoren om de benodigde middelen te verstrekken.

Behoefte aan hulp

"Iedere dag zullen gemiddeld 134 kinderen sterven door acute ondervoeding als de hulp niet snel wordt uitgebreid", zegt Manuel Fontaine, UNICEF directeur voor West- en Centraal-Afrika. Fontaine, net terug van een bezoek aan de staat Borno: "Alle partners en donoren moeten zich inzetten om te voorkomen dat nog meer kinderen sterven. Niemand kan een crisis van deze omvang alleen aan."

Tijdens een bezoek aan nieuw toegankelijke gebieden, eerder bezet door Boko Haram, zag Fontaine ontheemden in vernietigde steden. Gezinnen zonder adequate sanitaire voorzieningen, grote tekorten aan water en voedsel en duizenden kwetsbare kinderen die wanhopig behoefte hebben aan hulp.

"We moeten dit samen doen"

"Twee miljoen mensen kunnen we nog steeds niet bereiken in Borno. Dat betekent dat de werkelijke omvang van deze crisis nog onbekend is", aldus Fontaine. 'Organisaties doen geweldig werk, maar niemand van ons is in staat om hulp van deze omvang alleen te verlenen. We moeten dit samen doen."

Inzet van lokale vrijwilligers

UNICEF en partners screenen kinderen op ondervoeding en behandelen ze daarvoor. "We hebben duizenden lokale vrijwilligers ingehuurd die nu van deur tot deur gaan om kinderen te screenen op ondervoeding", zegt Arjan de Wagt, "we moeten ze snel bereiken omdat deze kinderen er slecht aan toe zijn en hulp noodzakelijk is." Naast de hulp op het gebied van voeding verbetert UNICEF de toegang tot water en sanitaire voorzieningen en verstrekt medische zorg, vaccinatie, onderwijs en psychologische steun aan de door het geweld getroffen kinderen.

Begin 2016 vroeg UNICEF 55.5 miljoen dollar voor hulp aan de humanitaire crisis in het noordoosten van Nigeria. Nog maar 23 miljoen dollar - 41 procent - is ontvangen. Nu UNICEF toegang krijgt tot gebieden met grote humanitaire behoeften, zal de noodzaak voor meer geld alleen maar toenemen.

Nigeria 1

Chinelo is 18 maanden oud en ondervoed. Samen met andere ondervoede kinderen krijgt Chinelo een behandeling om aan te sterken. 

Nigeria 3

De twee jaar oude Ashe wordt behandeld tegen acute ondervoeding. De behandeling is simpel en effectief. En Ashe is op weg om weer gezond en sterk te worden. 

Nigeria 2

Falmati (6 maanden) moet lachen terwijl ze gewogen wordt in een door UNICEF gesteund gezondheidscentrum. In dit centrum wordt de gezondheid van kinderen gecheckt en krijgen ze een behandeling tegen ondervoeding als dat nodig is. 

Gerelateerd aan dit onderwerp