Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Aandacht voor hongersnood en ondervoeding in Tijd voor MAX

9 maart 2017

Wereldwijd zijn 209 miljoen kinderen ondervoed en elke dag overlijden kinderen aan de gevolgen ervan. UNICEF-medewerkster Krista van den Berg, net terug uit Nigeria, en culinair publiciste Janny van der Heijden vertellen hierover in de speciale uitzending van Tijd voor MAX op zondag 19 maart om 8.30 uur op NPO1. 

Img 0285

'De honger in landen als Zuid-Soedan en Nigeria onderstreept de noodzaak om in actie te komen voor alle ondervoede kinderen', zegt UNICEF-medewerkster Krista van den Berg. Langdurige ondervoeding is wereldwijd een enorm probleem. Te weinig of eenzijdige voeding heeft grote gevolgen voor een kind. 'Door ondervoeding hebben kleine kinderen weinig weerstand en sterven ze aan ziektes die wij zouden kunnen voorkomen', zegt Janny van der Heijden

De culinair publiciste gaat op pad met medewerkers van UNICEF die deze kinderen de zorg willen geven die ze zo hard nodig hebben. In Gambia bracht Janny een bezoek aan een ziekenhuis waar jonge kinderen vechten voor hun leven. Zo’n 40 procent van de kinderen in dat ziekenhuis overleeft het niet, simpelweg omdat er niet genoeg middelen en zorg beschikbaar zijn. Janny: 'Er is een tekort aan alles, als je ziet dat er maar zeven couveuses zijn voor een heel land, dan is dat echt choquerend.'

UNICEF helpt ernstig ondervoede kinderen met speciale therapeutische voeding. Maar ook de ouders krijgen hulp om hun kinderen goed te voeden. Janny begeleidt in Gambia een kookcursus, waar jonge moeders voorlichting krijgen over gezonde voeding.

Ook UNICEF-medewerkster Krista van den Berg is te gast, zij werkte twee maanden in Nigeria, waar op dit moment 8,5 miljoen mensen direct noodhulp nodig hebben. 'Ik ontmoette een meisje van twee jaar oud dat zo ernstig ondervoed was, dat ze nog maar 7 kilo woog. Een kind van twee weegt in Nederland gemiddeld 13 kilo. De zorgen van haar moeder en haar zusje vergeet je niet meer.'

Janny van der Heijden is voor UNICEF in Gambia

Informatie over de uitzending: 

Tijd voor MAX
Zondag 19 maart
7.52 - NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

Informatie over de uitzending: 

Tijd voor MAX
Zondag 19 maart
7.52 - NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl

Gerelateerd aan dit onderwerp