Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Het andere land in het Midden-Oosten

9 maart 2017

Als gevolg van het geweld en de onzekerheid zijn in Jemen meer dan één miljoen kinderen ondervoed. Een half miljoen kinderen onder de vijf jaar komen bijna om van de honger.

Kind hospitaal jemen

Veel mensen weten van de situatie in Syrië. In dit land woedt inmiddels al zes jaar lang een burgeroorlog. Veel minder mensen zijn bekend met het conflict in Jemen, dat ook in het Midden-Oosten ligt. Hier zijn de omstandigheden minstens zo erg. In Jemen speelt zich een al twee jaar durend vergeten conflict af. Kinderen lijden daar onder voortdurende onveiligheid, angst en het feit dat hun dagelijks leven op z’n kop staat. Bovendien is er een enorm gebrek aan water, medische zorg en voldoende voeding voor jonge kinderen.

Ondervoeding vormt voor miljoenen kinderen een stille bedreiging. De schade ervan is onomkeerbaar en berooft hen van een gezonde ontwikkeling. Het kan zelfs leiden tot de dood.

Rouwen kan nog niet

Voor de negentienjarige Mohammed uit Jemen komt de honger erg dichtbij. Zijn tweejarige neefje is zojuist overleden aan de gevolgen van ondervoeding. Toch kan hij nog niet rouwen om het verlies, want hij moet sterk zijn voor zichzelf en zijn jonge broertje, de vijfjarige Mohanned. Hij ligt opgekruld op zijn ziekenhuisbed. Zijn ribben drukken door zijn huid, terwijl hij zijn oudere broer probeert aan te kijken.

Mohammed houdt de fragiele handen van zijn broertje vast. 'Ik heb vandaag al een neefje verloren. Ik kan hem niet ook nog verliezen', zegt hij zacht. Het jongetje wordt behandeld in het Abs ziekenhuis in Hajjah, een gebied in Jemen waar veel ernstig ondervoede kinderen wonen. De moeder van de broertjes is ziek, maar niemand weet precies wat er met haar aan de hand is. Ze is nog nooit naar een ziekenhuis geweest. Hun vader werkt in een ander gedeelte van het land en kan maar één keer per maand naar huis komen.

Mohammed heeft zijn broertje nog maar kort geleden naar het ziekenhuis kunnen brengen. De gezondheid van Mohanned gaat al twee jaar hard achteruit, maar nu heeft de familie pas het geld om hem te laten behandelen. Hopelijk is het niet te laat.

In Jemen zijn meer dan één miljoen kinderen ondervoed.

Miljoenen kinderen in Jemen leven in angst en onveiligheid.

Miljoenen kinderen in Jemen leven in angst en onveiligheid.

Wat doet UNICEF?

In 2016 hebben we meer dan 237.000 ernstig acuut ondervoede kinderen in Jemen kunnen behandelen en meer dan 4 miljoen kinderen onder de vijf jaar vitaminesupplementen kunnen geven. Ook in 2017 werken we dag en nacht om zoveel mogelijk kinderen te helpen overleven.

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. We staan klaar om ontheemde families in moeilijk bereikbare regio’s te voorzien van levensreddende pakketten.

Help slachtoffers hongersnood

Red levens. Geef voor eten. Geef aan Giro555.

Gerelateerd aan dit onderwerp