Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Bijna 600 miljoen kinderen hebben in 2040 een watertekort

22 maart 2017

In Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen is mede door watertekorten een enorme voedingscrisis. De armste kinderen ter wereld zijn het hardst getroffen.

Droogte in sub sahara afrika 1600x1066

Voedingscrisis in Sub-Sahara Afrika

In Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen zijn enorme voedseltekorten, mede als gevolg van droogte en klimaatverandering. Ongeveer 1,5 miljoen kinderen lijden aan ernstige, acute ondervoeding. Daarnaast dreigen 20 miljoen mensen om te komen van de honger. In delen van Zuid-Soedan heerst hongersnood en de kans bestaat dat ook in de andere landen hongersnood uitbreekt.

Daarom voert Giro555 nu actie voor de slachtoffers van de honger. UNICEF helpt op grote schaal ernstig ondervoede kinderen. We behandelen hen met speciale therapeutische voeding, waarmee ze snel kunnen aansterken. Daarnaast zorgen we voor schoon water en gezondheidszorg.

Deze crisis legt bloot dat waterschaarste niet alleen een probleem van de toekomst is, maar ook een probleem van vandaag de dag.

Nieuw UNICEF rapport over waterschaarste

Het probleem waterschaarste wordt belicht in een rapport dat vandaag – op Wereld Water Dag – door UNICEF is uitgebracht. In het rapport Thirsting for a Future staat dat in 2040 ongeveer 1 op de 4 kinderen in gebieden met een groot tekort aan water zullen leven. Dat zijn 600 miljoen kinderen.

Het rapport werpt een blik op het gevolg van vervuild en te weinig water, en de rol die klimaatverandering hierin speelt. In het rapport staat dat momenteel 36 landen een extreem tekort aan water hebben. Hogere temperaturen, de stijgende zeespiegel, meer overstromingen, droogte en smeltend ijs beïnvloeden de kwaliteit en beschikbaarheid van water. Bevolkingsgroei, toegenomen waterconsumptie en meer vraag naar water door industrialisatie en urbanisatie zorgen dat er steeds minder water overblijft. Daarnaast vormen conflicten een grote bedreiging voor veilige toegang tot water.

De 11-jarige Amaia staat op een ijsschots in Alaska. Smeltend ijs beïnvloedt de kwaliteit en beschikbaarheid van water.

De 11-jarige Amaia staat op een ijsschots in Alaska. Smeltend ijs beïnvloedt de kwaliteit en beschikbaarheid van water.

De 11-jarige Amaia staat op een ijsschots in Alaska. Smeltend ijs beïnvloedt de kwaliteit en beschikbaarheid van water.

Al deze factoren dwingen kinderen om ongezond water te gebruiken. Hierdoor zijn ze kwetsbaar voor dodelijke ziektes, zoals cholera. Kinderen in droge gebieden moeten dagelijks uren lopen op zoek naar schoon water. Hierdoor kunnen ze niet naar school en lopen ze het risico om in gevaarlijke situaties terecht te komen.

Voor dit probleem is een oplossing nodig waarin alle partijen, van overheden tot bedrijven, een rol spelen. Er moet ingespeeld worden op de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, met extra focus op bepaalde risicogebieden. Het bedrijfsleven moet zich samen met lokale gemeenschappen inzetten om de vervuiling en opdroging van waterbronnen te voorkomen. Daarnaast moet er in risicogebieden meer capaciteit komen om water op te slaan.

Dat waterschaarste een urgent probleem is, onderschrijft UNICEF directeur Anthony Lake. “Niemand kan zonder water. Zonder water groeit er niks. Toch zijn er over heel de wereld miljoenen kinderen zonder toegang tot schoon water. Dat zet hun leven op het spel, ondermijnt hun gezondheid en doet de hoop op een goede toekomst vervliegen. Deze crisis wordt steeds groter, tenzij we nu collectief actie ondernemen.”

Gerelateerd aan dit onderwerp