Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Armoede, honger en ziekten verwoesten kinderlevens in Jemen

27 maart 2017

De weerbaarheid van families in Jemen wordt tot het uiterste beproefd nu de oorlog het derde jaar in gaat.

Honger jemen

Volgens het UNICEF-rapport 'Falling through the Cracks' zakken meer dan 17 miljoen mensen – dat is ruim 65 procent van de bevolking – dieper weg in een situatie van gevaar, armoede en algehele kwetsbaarheid. Het armste land in het Midden-Oosten wordt geconfronteerd met een ongekende economische, sociale en humanitaire crisis.

Grootste voedselcrisis in Jemen

'De oorlog in Jemen stelt kinderen bloot aan ontberingen, ziekten en levensgevaarlijke situaties', zegt Marieke Roelfsema, noodhulpcoördinator voor UNICEF Nederland. 'In Jemen is momenteel de grootste voedselcrisis ter wereld aan de gang. Kinderen hebben honger en er is meer hulp nodig.'

Het aantal extreem arme en kwetsbare mensen in Jemen is buitengewoon hoog. Een op de twee inwoners leeft nu van minder dan twee dollar per dag. Ongeveer 80 procent van de families heeft schulden of leent geld om hun kinderen eten te kunnen geven. Gezinnen eten veel minder, kiezen voor goedkoper voedsel of slaan maaltijden over.

Kinderen betalen hoogste prijs

Kinderen betalen in deze crisis de hoogste prijs. Ze hebben veel minder kansen om te groeien, te leren en om hun potentieel te verwezenlijken, want tenminste 1.546 en 2.450 kinderen zijn respectievelijk gedood of verminkt tussen 26 maart 2015 en 28 februari 2017 (geverifieerde cijfers, het werkelijke aantal ligt hoger).

De levens van bijna een half miljoen kinderen zijn in gevaar, doordat ze ernstig acuut ondervoed zijn en sinds 2015 is het aantal acuut ondervoede kinderen in Jemen verdubbeld. De helft van de kinderen jonger dan vijf jaar blijft achter in groei en bijna 10 miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig. 

Jemen ondervoeding

Kinderen worden gescreend op ondervoeding.

Kinderen worden gescreend op ondervoeding.

En dat is helaas niet alles. Elke tien minuten sterft een kind aan een ziekte die te voorkomen is. Het is een gevolg van de ineenstorting van het zorgsysteem. Ook worden kinderen - soms niet ouder dan acht jaar - als soldaten gerekruteerd. Tijdens de twee jaar dat het conflict nu duurt hebben de Verenigde Naties vastgesteld dat minimaal 1.572 jongens door gewapende groepen zijn geronseld om voor hen te vechten of andere klussen te doen. 

En het aantal kindhuwelijken neemt ook toe; meer dan tweederde van de meisjes wordt uitgehuwelijkt voor hun achttiende verjaardag. Ter vergelijking: voor het uitbreken van de crisis trouwde de helft van de meisjes voor die leeftijd. En meer dan twee miljoen kinderen gaan niet naar school. Bij minstens 350.000 kinderen komt dit door het conflict. 

UNICEF pleit voor een einde aan het ernstige geweld

Namens de kinderen van Jemen pleiten we voor:

  • Een onmiddellijke politieke oplossing voor de oorlog in Jemen.
  • Een einde aan het ernstige geweld tegen kinderen.
  • Het voorkomen van hongersnood door meer noodvoeding te verspreiden.
  • Het ondersteunen van basisvoorzieningen en het verlenen van onbelemmerde toegang voor humanitaire hulp.

Giro555 voert actie 

Onder de naam 'Help Slachtoffers Hongersnood' houden de organisaties achter Giro555 vanaf zaterdag 25 maart een inzamelingsactie voor Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria. Op woensdag 29 maart is een nationale actiedag. Met de opbrengst kunnen we onder meer de kinderen in Jemen behandelen tegen acute ondervoeding en hen andere levensreddende hulp geven.

Help slachtoffers hongersnood

Red levens. Geef voor eten. Geef aan Giro555.

Gerelateerd aan dit onderwerp