Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

'Somalië krabbelt op, maar het kan de gevolgen van de droogte niet alleen aan'

27 maart 2017

Steven Lauwerier is directeur van UNICEF Somalië. Hij ziet dagelijks kinderen die honger lijden, maar Somalië is zeker geen hopeloos land. Ondanks de huidige ellende constateert hij een enorme vooruitgang.

Somalie honger

Honger

'Ik heb een tweejarig kind gezien dat 6 kilo woog en een baby van zes maanden van nog geen 3 kilo. Het aantal ernstig ondervoede kinderen is enorm toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Nu zijn het er 45.000, maar als we niet ingrijpen zijn het er straks zes keer zo veel.'

Diarree

'Als je niet eet, verzwakt je weerstand. Vooral kinderen zijn enorm kwetsbaar, zeker als ze vervuild water drinken. Er is op dit moment in Somalië een uitbraak van cholera en waterige diarree aan de gang, vooral in de provincies Bay en Bakool. Er zijn in ruim twee maanden tijd 16.000 kinderen ziek geworden, evenveel als in heel 2016.'

Karkassen

'Anders dan in 2011 en 2012 treft de droogte het hele land. Oogsten mislukken in het zuiden en in het noorden zijn de kuddes van nomaden gedecimeerd. Doordat het drie jaar niet heeft geregend is het gras bijna verdwenen. Toen ik pas geleden in het noorden was, zag ik overal karkassen van kamelen liggen. Er is in deze regio een volksverhuizing aan de gang; de jongens en mannen trekken met hun kuddes massaal naar de kust, waar nog wel gras te vinden is.'

Hulp

'Levens redden heeft nu prioriteit. Ernstig ondervoede kinderen krijgen in behandelcentra therapeutische voeding. We leveren water met tankwagens, delen waterzuiveringstabletten uit, repareren waterputten en pompen en boren naar nieuwe waterbronnen. Medische noodhulp hoort er natuurlijk ook bij. Kinderen krijgen behandelingen tegen cholera en diarree en in gebieden waar veel mensen samenkomen houden we vaccinatierondes tegen mazelen. Deze ziekte is in dit soort situaties voor kinderen vaak dodelijk.'

Moeilijk gevecht

'In 2011 was er halverwege het jaar officieel sprake van een hongersnood. Nu is het nog niet zover, maar de huidige situatie lijkt akelig op die van destijds. Toen stierven tussen februari en juli naar schatting 260.000 mensen, de helft van hen was kind. Dit soort cijfers moeten we nu voorkomen, maar het is een moeilijk gevecht. We vechten niet alleen tegen de tijd, maar ook tegen de omvang van deze ramp. Het gebied waarover we praten is immers veel groter dan zes jaar geleden.'

Niet hopeloos

'Tegen al die mensen die zeggen dat hulp geen zin heeft, die Somalië zien als een hopeloos ontwikkelingsland: de werkelijkheid is gelukkig anders. Na 25 jaar conflict krabbelt het op uit de puinhopen. Ik zie een enorme vooruitgang op politiek en staatkundig gebied. De hoofdstad Mogadishu heeft straatverlichting, gebouwen verrijzen, het bedrijfsleven komt op gang. Maar de problemen verdwijnen natuurlijk niet met één vingerknip. Was het maar zo simpel; een fragiele samenleving als de Somalische kan eenvoudigweg de gevolgen van drie jaar droogte niet alleen aan.'

Lagere rekening

'Het is gelukkig niet zo dat Somalië door de wereld over het hoofd wordt gezien. Het krijgt hulp, maar er is meer geld nodig. Daarmee kunnen we erger voorkomen én – als je liever naar de kille cijfers kijkt - de rekening onderaan de streep een stuk lager laten uitvallen. Het kost 50 euro om te voorkomen dat een kind ernstig ondervoed raakt, maar de behandeling van een kind dat al ernstig ondervoed ís kost 200 euro. We kunnen dus maar beter nu in actie komen.'

Help slachtoffers hongersnood

Red levens. Geef voor eten. Geef aan Giro555.

Gerelateerd aan dit onderwerp