Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Race tegen de klok voor miljoenen kinderen in hongersnood

28 maart 2017

Een maand nadat in verschillende landen hongersnood is uitgeroepen, houden hulporganisaties een race tegen de klok om miljoenen kinderen te kunnen helpen. UNICEF heeft met spoed 230 miljoen euro nodig om noodhulp te kunnen geven in Noordoost-Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan.

Emmanuel kenyi

In totaal leven 22 miljoen kinderen in nood. Ze hebben honger, zijn ziek, zijn vaak gevlucht en kunnen niet meer naar school. Ongeveer 1,4 miljoen kinderen zijn ernstig acuut ondervoed. "Kinderen kunnen niet op de volgende hongersnood wachten voor we actie ondernemen", zegt Manuel Fontaine, UNICEF-directeur voor noodhulpprogramma’s. "Van de hongersnood in 2011 in Somalië hebben we geleerd dat zodra een hongersnood wordt uitgeroepen, veel kinderen al zijn omgekomen van de honger. Dat kunnen we niet opnieuw laten gebeuren."

Meer dan 530.000 kinderen behandeld

In de eerste maand van de hongersnood heeft UNICEF niet stilgezeten. In Noordoost-Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan en Jemen hebben we meer dan 530.000 zwaar ondervoede kinderen kunnen behandelen. Miljoenen mensen in noodsituaties kregen gezondheidszorg. In afgelegen gebieden gebeurde dit via mobiele teams.

Een van de grootste oorzaken van de hongersnood zijn gewapende conflicten. Daarom roepen we alle partijen op om onvoorwaardelijke, onbelemmerde en langdurige toegang te geven tot de kinderen in nood. Daarnaast roepen we hen op om de wapens neer te leggen, zodat niet nog meer kinderrechten worden geschonden. 

Ook voedseltekorten in buurlanden

Ook de buurlanden van de vier getroffen landen hebben te maken met een steeds groter tekort aan voedsel. "Het geweld, de honger en de dorst dwingen mensen om te vluchten, soms zelfs over landsgrenzen. Hierdoor is er niet alleen veel ondervoeding in de vier landen, maar ook in de Tsjaadmeer-regio en de Hoorn van Afrika", zegt Fontaine. "Als hulporganisaties geen toegang en niet de middelen krijgen om de kinderen te bereiken, zullen er doden vallen."

Van het totale noodhulpbedrag van 230 miljoen euro is het grootste gedeelte - 75 miljoen - nodig voor therapeutische voeding. Om kinderen te vaccineren en op te vangen in gezondheidscentra is 48 miljoen euro nodig. De zorg voor schoon water en hygiëne kost 43 miljoen euro. De rest van het bedrag is nodig voor de bescherming van kinderen tegen de gevolgen van het conflict en voor onderwijs.

Actie door Giro555

Giro555 is in Nederland in actie gekomen voor Jemen, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria. Onder het motto 'Help Slachtoffers Hongersnood' houden de hierbij aangesloten organisaties (waaronder UNICEF) een inzamelingsactie. De slotdag is op woensdag 29 maart en is te volgen op radio, internet en tv.

Help slachtoffers hongersnood

Red levens. Geef voor eten. Geef aan Giro555.

Gerelateerd aan dit onderwerp