Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een race tegen de klok om miljoenen levens in Jemen te redden

25 april 2017

Het aanhoudende geweld in Jemen heeft geleid tot een zeer ernstige hongercrisis. Bijna 7 miljoen mensen weten niet waar ze hun volgende maaltijd vandaan moeten halen en hebben wanhopig behoefte aan voedselhulp. Bijna 2,2 miljoen kinderen zijn ondervoed. Een half miljoen kinderen is ernstig ondervoed en zal sterven als zij niet snel worden behandeld.

Miljoenen kinderen in Jemen zijn ernstig ondervoed en velen overlijden door ziektes die te voorkomen zijn.

Miljoenen kinderen in Jemen zijn ernstig ondervoed en velen overlijden door ziektes die te voorkomen zijn.

Miljoenen kinderen in Jemen zijn ernstig ondervoed en velen overlijden door ziektes die te voorkomen zijn.

‘Miljoenen kinderen in Jemen zijn ernstig ondervoed en velen overlijden door ziektes die te voorkomen zijn’, zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ‘Als de partijen die betrokken zijn bij dit conflict en de internationale gemeenschap nu niets doen, loopt Jemen het grote risico dat er een hongersnood zal uitbreken. Het leven van nog meer kinderen loopt dan gevaar. Dit is een race tegen de klok en we moeten nú handelen.’

Extreme oplossingen

Het geweld en de onzekerheid in Jemen leiden ertoe dat families niet rond kunnen komen. Door het gebrek aan inkomen zoeken families noodgedwongen naar extreme oplossingen om te overleven zoals het uithuwelijken van hun dochters of deelname aan de strijd. In de eerste drie maanden van dit jaar hebben al drie keer zoveel kinderen zich aangesloten bij een gewapende groepering als in de eerste drie maanden van 2016.

Levensreddende hulp

Door het geweld zijn grote delen van Jemen onbereikbaar voor hulporganisaties. Kwetsbare kinderen en families zijn hierdoor afgesneden van levensreddende hulp. Ondanks de extreem moeilijke omstandigheden:

  • Heeft UNICEF in februari 132.000 kinderen onderzocht op ondervoeding. 5.000 zwaar ondervoede kinderen werden in deze maand behandeld.
  • Kregen bijna 5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar vitamine A supplementen tijdens een vaccinatiecampagne tegen polio.
  • Het World Food Program heeft in februari een recordaantal van 5,3 miljoen mensen kunnen bereiken met voedselhulp.
Bijna 5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar kregen vitamine A supplementen tijdens een vaccinatiecampagne tegen polio.

Bijna 5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar kregen vitamine A supplementen tijdens een vaccinatiecampagne tegen polio.

Bijna 5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar kregen vitamine A supplementen tijdens een vaccinatiecampagne tegen polio.

UNICEF en het WFP (World Food Program) werken samen om de levens van kinderen in Jemen te redden. Namens deze kinderen en families roepen UNICEF en WFP de betrokken partijen op om tot een politieke oplossing voor het conflict te komen. Een einde aan het geweld zou veiligheid geven aan miljoenen radeloze families en mogelijkheden bieden om levensreddende voedselhulp en andere noodhulp uit te breiden.

Ook Muhannad Hadi, Midden-Oosten directeur van het WFP benadrukt de urgentie, ‘We kunnen nog vele levens in Jemen redden als we nu in actie komen.’

Giro 555

De nood voor de bevolking in Jemen is hoog. Als onderdeel van Giro 555 kon UNICEF Nederland € 2,3 miljoen overmaken om de kinderen van Jemen te helpen. Giro 555 is nog altijd open voor de (dreigende) hongersnoden in Jemen, Zuid Soedan, Nigeria en Somalië. Donaties zijn nog steeds hard nodig.

Gerelateerd aan dit onderwerp