Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geen hongersnood meer in Zuid-Soedan, maar het gevaar is nog niet geweken

22 juni 2017

Mede dankzij tijdige humanitaire hulp is de hongersnood in Zuid-Soedan feitelijk over. De situatie blijft wel ernstig; zes miljoen mensen hebben elke dag te weinig te eten.

Een kind in Zuid-Soedan wordt gescreend op ondervoeding

Een kind in Zuid-Soedan wordt gescreend op ondervoeding

Een kind in Zuid-Soedan wordt gescreend op ondervoeding

Drie VN-organisaties (FAO, WHO en UNICEF) en hun partners geven aan dat het gevaar nog niet geweken is. Veel mensen zijn kwetsbaar omdat ze niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Hulp is en blijft hard nodig.

‘De crisis is niet over’, benadrukt Dominique Burgeon, noodhulpdirecteur van de Food and Agricultural Organisation (FAO). ‘We houden mensen in leven, maar veel van hen hebben nog steeds te maken met extreme honger. De enige manier om een einde te maken aan deze wanhopige situatie is door een einde te maken aan het conflict, onbeperkte humanitaire toegang tot crisisgebieden te krijgen, en mensen de mogelijkheid te bieden om weer in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.’

De drie VN-organisaties waarschuwen dat acute noodhulp en lange termijn ontwikkelingshulp nodig blijven om te voorkomen dat er opnieuw een hongersnood uitbreekt. ‘De geboekte vooruitgang laat zien wat kan worden bereikt wanneer duurzame hulp getroffen families bereikt’, aldus Joyce Luma, directeur van het World Food Programme in Zuid-Soedan.

Ondervoeding

De voedselschaarste is onder andere het gevolg van gewapend conflict, slechte oogsten en stijgende voedselprijzen. Veel boeren zijn gevlucht voor het geweld, waardoor de landbouw in het delen van het land stil is komen te liggen. Er wordt gevreesd voor een groot graantekort in 2018.

Acute ondervoeding blijft een groot probleem. ‘Meer dan één miljoen kinderen in Zuid-Soedan zijn ondervoed’, vertelt Mahimbo Mdoe, UNICEF directeur in Zuid-Soedan. ‘Op het moment zijn nog te veel delen van het land onveilig en daarmee onbereikbaar, waardoor honderdduizenden kinderen de hulp missen die ze juist nu zo hard nodig hebben.’

UNICEF wil dit jaar 700.000 ondervoede kinderen bereiken met therapeutische voeding en zorg. 

Gerelateerd aan dit onderwerp