Vaccineren tijdens een pandemie, hoe doet UNICEF dat?

24 juli 2020

Toen Munnibala Suman voor het eerst op een fiets stapte in maart dit jaar, was dat niet voor de lol. De 50-jarige medewerker in de gezondheidszorg werkt al 30 jaar in de Indiase staat Bihar. 

Door een landelijke lockdown tegen het coronavirus, werd het voor veel zorgmedewerkers plotseling lastig om te reizen. Maar Munnibala liet het er niet bij zitten. Vastbesloten om een verschil te maken, leerde ze in drie dagen fietsen. Zo kon ze kinderen en zwangere vrouwen bezoeken en ze de vaccinaties geven die ze nodig hadden. 

Kosovo verpleegster vaccineert baby

Voordat de corona pandemie uitbrak, hadden zorgmedewerkers wereldwijd al moeite om hun werk uit te voeren. De vaccinatiegraad over de laatste decennia nam niet toe – wat betekent dat meer mensen ingeënt worden – maar bleef juist steken. De pandemie heeft deze moeilijke situatie nog ingewikkelder gemaakt, omdat bepaalde diensten niet konden worden geleverd. Zo’n 80 miljoen kinderen onder de 1 jaar, verspreid over 68 verschillende landen, lopen het risico om ziek te worden van ziektes die voorkomen hadden kunnen worden met een vaccinatie.

UNICEF steunt zorgmedewerkers wereldwijd om hun belangrijke werk voort te zetten. Om kinderen overal ter wereld te beschermen tegen ziektes zoals polio, de mazelen en tetanus. Zo voorkomen we dat de ene gezondheidscrisis overgaat in de andere.

Boven: Een kind krijgt een vaccinatie in Kosovo* in mei 2020. Het vaccinatieprogramma komt weer op gang nadat het bijna 2 maanden heeft stilgelegen door corona.

China baby krijgt vaccinatie

Boven: Een baby van zes maanden krijgt een vaccinatie in een gezondheidscentrum in Beijing, China, in maart 2020. Door de corona uitbraak heeft de baby haar DTP prik gemist bij vijf maanden. “We waren bang dat we door een bezoek aan het gezondheidscentrum besmet zouden raken”, vertelt haar moeder. Door heel het land, op de provincie Hubei na – het epicentrum van de uitbraak, worden vaccinatieprogramma’s weer opgestart die waren stilgelegd door de pandemie.

Links: Een kind in Nepal wacht op zijn vaccinatie in juli 2020.

Deepika Shahi (niet op de foto) is een verpleegster in het noorden van Nepal. Ze wandelt urenlang door het afgelegen gebied Nugum Karmarong om alle kinderen te bezoeken. In het gebied liggen dorpen vaak ver uit elkaar.

“Voor ons zorgmedewerkers, betekent dat dat we soms wel 2 tot 3 uur moeten lopen tussen dorpen”, zegt Shahi. De zorgmedewerkers gaan van deur tot deur om kinderen te vaccineren, maar ook om mensen voor te lichten over preventieve coronamaatregelen. “We hebben al zo’n 200 huishoudens bezocht. Het is niet makkelijk, maar we moeten dit doen”.

Rechts: Hawa is een medewerker van het Gamkalé gezondheidscentrum in Niamey, de hoofdstad van Niger. “Toen de eerste corona gevallen bekend werden in Niamey, durfden veel moeders niet naar het gezondheidscentrum te komen”, vertelt ze in mei dit jaar aan UNICEF. “We merkten dat veel moeders thuisbleven. Dat baarde ons zorgen omdat we weten hoe belangrijk het is voor zowel moeders als kinderen om van onze diensten gebruik te maken.”

“We mogen andere ziektes zoals polio of de mazelen niet vergeten. Deze ziektes kunnen mogelijk een grotere impact hebben dan COVID-19”, legt Ramatou uit. Ze is hoofd van de afdeling immuniteit van het gezondheidscentrum. “We stoppen veel energie in campagnes om mensen bewust te maken van het belang van vaccineren. Langzaamaan komen moeders terug, maar het aantal bezoekers is nog steeds veel lager dan gewoonlijk.”

UNICEF geeft voorlichtingen aan honderden medewerkers uit de gezondheidszorg, over bescherming tegen en voorkomen van de infectieziekte COVID-19. Zo wordt de veiligheid van het personeel in Niger gewaarborgd.  

Oeganda polio vaccin

Boven: Baby Najib krijgt druppels tegen polio in een gezondheidscentrum in Oeganda in april 2020. UNICEF heeft 3.842.000 doseringen van het bivalente orale poliovaccin (bOPV) uitgedeeld, zodat deze zorg kan worden blijven verleend. De vaccins, gefinancierd door de overheid, zijn op 24 april aangekomen in Oeganda.

Links: Moeders in Goma staan in april 2020 in de rij om hun kinderen in te laten enten tegen de mazelen. Deze inentingscampagne, gesteund door UNICEF, is opgezet in Goma, een stad in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Naast de ebola en mazelen epidemieën die het land teisteren, zet de corona pandemie het zorgsysteem verder onder druk. De vaccinatiecampagne tegen mazelen is in april dit jaar begonnen. Het doel is om de 150.491 kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar die nu in de zwaarst getroffen gebieden wonen, te helpen.

Rechts: Een jongen wordt ingeënt door een zorgmedewerker tijdens een vaccinatiecampagne van UNICEF en de WHO. Het vindt plaats in een tentenkamp in het Zarqa gebied in Jordanië in juni 2020.

Syrie vaccinatie baby

Foto boven: Zuka, net drie maanden oud, krijgt in juni 2020 een vaccinatie in de tijdelijk opgezette kliniek van UNICEF in Aleppo, in het oosten van Syrië.

UNICEF, de WHO en andere partners hebben een vijfdaagse inentingscampagne gehouden door heel Syrië. De campagne, aangevraagd door het Syrische Ministerie van Gezondheid, heeft de vaccinatie status van meer dan 900.000 kinderen gecheckt. Meer dan 210.100 kinderen zijn ingeënt en lopen weer op schema met hun vaccinaties. Meer dan 8.000 zorgmedewerkers – verspreid over 1.000 centra, 666 tijdelijke posten, en 545 mobiele gezondheidsteams – hielpen mee in de campagne om ervoor te zorgen dat alle kinderen, zelfs in de meest afgelegen gebieden, de vaccinaties krijgen die ze nodig hebben.

Links: Jonatan en zijn moeder wachten bij gezondheidscentrum Los Pinos in El Alto, een stad in Bolivia, in mei 2020. Het centrum heeft het kwaliteitslabel ‘Moeder- en kindvriendelijk ziekenhuis’ van UNICEF behaald. Het zijn ziekenhuizen met aandacht voor goede vaccinatieprogramma’s, gezonde voeding, liefdevolle zorg en borstvoeding. Tijdens de COVID-19 pandemie hebben UNICEF en de Canadese ambassade hulpgoederen geleverd aan gezondheidscentra in de gemeentes La Paz, Chochabamba en Beni.

Rechts: In april dit jaar kreeg UNICEF in Nigeria een levering van belangrijke medische producten in de strijd tegen het coronavirus.

De huidige corona uitbraak zet druk op producenten wereldwijd. Door de lockdown en andere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, kunnen niet alle producten geleverd worden. Hierdoor komt het vaccinatieprogramma in gevaar. UNICEF is voortdurend in gesprek met overheden, producenten, partners en vrachtvervoerders, om de risico’s omtrent beschikbaarheid van vaccins in te schatten. Ook wordt gekeken naar welke maatregelen versoepeld kunnen worden. UNICEF bereikt bijna de helft van alle kinderen wereldwijd met levensreddende vaccins. Het is belangrijk dat dit werk doorgaat, ook in moeilijke en onzekere tijden.

Venezuela inenten

Boven: Een kind wordt ingeënt in een gezondheidscentrum in de staat Bolivar in Venezuela, in juli 2020. UNICEF leverde daar vaccins tegen polio, gele koorts, tetanus en BCG.

Sinds de corona uitbraak heeft UNICEF meer dan 14.000 persoonlijke beschermingsmiddelen uitgedeeld aan gezondheidsmedewerkers in Venezuela. Meer dan 37.000 kinderen onder de 1 jaar zijn ingeënt tegen de mazelen.

* Alle referenties naar Kosovo zijn gemaakt in het kader van Resolutie 1244 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.