Overunicef veelgesteldevragen header1

Veelgestelde vragen

Noodhulp Gaza

  • UNICEF veroordeelt deze ernstige schendingen van rechten ten zeerste, zowel publiekelijk als achter gesloten deuren. Vele kinderen zijn gedood of gewond geraakt. We roepen gewapende groepen en de verantwoordelijken op tot het voorkomen van schendingen van kinderrechten.

    Vanaf het begin van het geëscaleerde geweld in Gaza roept UNICEF op tot een staakt-het-vuren. We roepen op tot een einde van het doden van kinderen en het stoppen met bombarderen van scholen, ziekenhuizen, en civiele infrastructuur. Gaza is nu de gevaarlijkste plek voor kinderen op de wereld, en zal dat na het einde van de oorlog mogelijk nog lang blijven door de vele ongeëxplodeerde bommen en munitie die achterblijven.

    Ook roepen we al vanaf het begin en ook nu nog op tot het vrijlaten van alle gegijzelde kinderen. Gijzeling van kinderen is een oorlogsmisdaad. Kinderen moeten zo snel mogelijk herenigd worden met hun families.

  • Jouw donatie zal de meest dringende behoeften van kinderen en gezinnen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem ondersteunen. We ondersteunen kinderen met onder andere medische zorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning, schoon water, en therapeutische voeding. 

  • UNICEF is en blijft in Gaza en zet alles op alles om mensen de hulp te verlenen waar ze recht op hebben. Ondanks de beperkte toegang en onveiligheid hebben we veel mensen kunnen helpen. Zo hebben we 2 miljoen mensen kunnen voorzien van schoon water, en ondersteunden we de poliovaccinatiecampagne. Maar het is nog lang niet genoeg. Beperkte toegang tot Gaza en tot specifieke gebieden in Gaza en de onveiligheid beperken de hulpverlening. Alleen bij een onmiddellijk en langdurend humanitair staakt-het-vuren kunnen we de hulp leveren op de schaal die nodig is.

  • UNICEF en haar partners zijn ter plaatse bezig met het leveren van onmiddellijke humanitaire ondersteuning, waaronder medische zorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning, schoon water, en therapeutische voeding.

    Om dit te kunnen blijven doen is humanitaire toegang cruciaal. Jouw donatie zetten we in voor noodhulp in alle Palestijnse gebieden, waaronder Gaza.

  • UNICEF is werkzaam in heel Palestina. Zowel in Gaza als op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, leveren we (humanitaire) hulp, zoals medische benodigdheden, water, brandstof en psychosociale ondersteuning. Jouw donatie zetten we in voor noodhulp in alle regio’s van Palestina.

  • In meer welvarende landen, zoals Israël, hebben regeringen over het algemeen voldoende capaciteit om zelf te reageren op noodsituaties. Daarom zijn er geen UNICEF-programma's in deze landen. Landen kunnen UNICEF vragen om ondersteuning te verlenen. Als landen, ook meer welvarende landen zoals Israël, ons om hulp vragen, dan staan we klaar om te helpen, bijvoorbeeld met het bieden van psychosociale steun aan kinderen.

  • UNICEF is een onpartijdige en neutrale hulporganisatie: we verlenen hulp aan alle kinderen in nood, waar ze zich ook bevinden en ongeacht hun achtergrond, etniciteit, geslacht, religie, taal of beperkingen.

    UNICEF maakt zich grote zorgen over de fysieke en mentale impact van het geweld op kinderen en hun families.

    UNICEF roept op tot een onmiddellijk en langdurend staakt-het-vuren en onbeperkte toegang voor humanitaire hulp. Ook verzoeken we alle partijen om kinderen onvoorwaardelijk te beschermen tegen de gevolgen van het geweld en hen de speciale bescherming te bieden waar kinderen recht op hebben zoals afgesproken in het internationaal humanitair recht en de rechten van de mens.  Kinderen veroorzaken geen oorlog, maar zijn wel vaak de grootste slachtoffers ervan.

  • UNICEF en haar partners zijn ter plaatse bezig met het leveren van humanitaire hulp, zoals medische benodigdheden, water, brandstof en psychosociale ondersteuning. Om dit te kunnen blijven doen is toegang tot Gaza voor humanitaire hulp cruciaal. De voorraden van hulpgoederen in Gaza, zoals medicijnen, raken op. UNICEF heeft nieuwe hulpgoederen klaarstaan in Egypte, aan de grens met Gaza, om het gebied in te brengen. Jouw donatie zetten we in voor noodhulp in alle regio’s van Palestina, waaronder Gaza.  

  • UNICEF veroordeelt deze ernstige schendingen van rechten ten zeerste. Vele kinderen zijn gedood of gewond geraakt. De toegang in Gaza tot basisvoorzieningen als voedsel, schoon water, onderdak en gezondheidszorg is beperkt. 

    UNICEF roept gewapende groepen en de verantwoordelijken op tot het voorkomen van schendingen van kinderrechten, en het vrijlaten van alle gegijzelde kinderen. Zij moeten zo snel mogelijk herenigd worden met hun families.

  • UNICEF staat klaar om kinderen te helpen die in conflictgebieden zijn, waar dan ook. In oorlogs- en rampgebieden zijn kinderen het meest in gevaar en lijden ze als eerste en het meest. Tijdens noodsituaties en in moeilijke situaties missen kinderen belangrijke dingen zoals goede gezondheidszorg, onderwijs en bescherming. Soms worden hun geestelijke gezondheid en psychosociale behoeften vergeten, wat langdurige gevolgen kan hebben. Met jouw hulp zal UNICEF onmiddellijke hulp bieden om kinderen in nood te beschermen, zoals medische spullen, noodvoedsel en psychosociale zorg.  

  • In meer welvarende landen, zoals Israël, hebben regeringen over het algemeen voldoende capaciteit om zelf te reageren op noodsituaties. Daarom zijn er geen UNICEF-programma's in deze landen. Landen kunnen UNICEF vragen om ondersteuning te verlenen. Als landen, ook meer welvarende landen zoals Israël, ons om hulp vragen, dan staan we klaar om te helpen, bijvoorbeeld met het bieden van psychosociale steun aan kinderen.

  • UNICEF is 24 uur per dag op rampen voorbereid. Op verschillende plaatsen in de wereld staan pakhuizen met hulpgoederen, die we direct kunnen verspreiden als dat nodig is. Er liggen genoeg goederen klaar om 250.000 mensen drie maanden te kunnen ondersteunen. Omdat we overal ter wereld werken kennen we de situatie ter plekke goed en werken we al nauw samenwerken met lokale overheden en organisaties. Hierdoor kunnen we in het geval van oorlog, een natuurramp of een dreigende hongersnood direct in actie komen om hulp en verlichting te bieden.

Hoe werkt UNICEF?

  • UNICEF Internationaal verdeelt het geld dat binnenkomt over de landen waar hulp nodig is. Zo komt het geld daar waar het hardste nodig is. Ons doel is zo veel mogelijk kinderen helpen. Een uitgebreide verantwoording vind je in ons jaarverslag

  • In Den Haag staat het hoofdkantoor van UNICEF Nederland. Hier werken rond de 120 mensen. Daarnaast heeft UNICEF ambassadeurs en meer dan 2.000 vrijwilligers. Zij geven bijvoorbeeld les over UNICEF op scholen of organiseren de UNICEF Loop. 

  • De ambassadeurs van UNICEF Nederland zijn: Paul van Vliet, Monique van de Ven, Sipke Jan Bousema, Trijntje Oosterhuis, Jörgen Raymann, Edwin Evers, Renate Verbaan, Claudia de Breij, Ranomi Kromowidjojo, Klaas van Kruistum, Guus Meeuwis en Nicolette van Dam. Ze zetten zich vrijwillig voor UNICEF in en krijgen er dus niet voor betaald. Lees meer over onze ambassadeurs

  • UNICEF wil zoveel mogelijk steun krijgen voor het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare kinderen, waar dan ook ter wereld. Om dat voor elkaar te krijgen, is een professionele organisatie nodig met ervaren medewerkers. De functie van directeur is meer dan een fulltime baan. Daar hoort een bepaalde beloning bij. Lees meer over de hoogte van de beloning van onze directie. 

    Bij de bepaling van het directiesalaris zijn de richtlijnen van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland ons uitgangspunt. Deze richtlijnen zijn in 2005 opgesteld op basis van het advies van de Commissie Wijffels, die regels heeft opgesteld waar goed bestuur en salarissen van directeuren van goede doelen aan moeten voldoen. Het salaris van onze directie voldoet hier volledig aan. En zo hoort het natuurlijk ook. 

  • Ja, UNICEF wordt erkend als goed doel door de Nederlandse overheid:  

    • We hebben het CBF-keurmerk, wat betekent dat we maximaal 25 procent van onze inkomsten besteden aan fondsenwerving. UNICEF Nederland blijft daar ver onder.  
    • We hebben de ANBI-status. Dit betekent dat de Belastingdienst onze organisatie erkent als een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Als donateur kun je daardoor je schenking aftrekken van de belastingen. Ook hoeven wij geen schenk- en/of erfbelasting te betalen over ontvangen gelden. Alle giften komen daadwerkelijk ten goede aan ons werk voor kinderen wereldwijd.  
  • In uitzonderingsgevallen collecteren vrijwilligers voor UNICEF. Deze vrijwilligers dragen altijd een UNICEF-vrijwilligerspas en hebben bij de gemeente een collectevergunning aangevraagd. Straat- of deurwervers worden vaker ingezet. Zij nemen geen contant geld aan, maar vragen om een machtiging. 

Praktische zaken

  • Dat gebeurt op of rond de 26ste van elke maand.

  • Je vindt onder meer ons adres en telefoonnummer op de Contactpagina.

  • Door UNICEF te machtigen besparen we geld aan bank- en verwerkingskosten waardoor we meer voor kinderen kunnen doen. Dankzij machtigingen kunnen we nog meer kinderen helpen. 

    Helaas kunnen wij geen spullen aannemen. UNICEF koopt internationaal op grote schaal hulpgoederen in. Dat is efficiënter dan hulpgoederen die we geschonken krijgen afleveren: als wereldwijde organisatie krijgen we schaalvoordeel in zowel inkoop als transport en waar mogelijk kopen we lokaal in. In Nederland zamelen we geld in om de hulp te kunnen financieren.  

  • Giften geven kun je hier doen - waarvoor dank! We zijn blij met iedere steun. 

    Als donateur kun je nog veel meer doen. Dankzij regelmatige inkomsten kan UNICEF investeren in hulp van blijvend karakter, vooral daar waar dit het hardst nodig is. Je kunt hier donateur worden. 

  • Ja, dat kan. Maar liever werken wij met machtigingen. Omdat de bankkosten dan lager zijn en we nog meer kinderen kunnen helpen.  

  • Wil je zelf een gift overmaken, bijvoorbeeld via internetbankieren? Dat kan. Je kunt doneren via gironummer 121. Het IBAN-nummer is NL86 INGB 0000 0001 21.
    Natuurlijk zijn we blij met iedere gift! Maar als je op deze manier doneert, kunnen we je helaas niet bedanken of op de hoogte houden van de impact die je met jouw steun maakt. Terwijl we het zo ontzettend belangrijk vinden je te laten weten wat jouw gift betekent voor kinderen. Vind jij dat ook, vul dan je naam en adres in bij ‘betalingskenmerk’ of ‘omschrijving’. Zo weten wij dat we contact met je mogen opnemen. Een mailtje sturen mag ook: geef je adres aan ons door via info@unicef.nl.

  • Met een creditcard betalen kan niet. Op deze site is het wel mogelijk om een structurele machtiging of een éénmalige machtiging af te geven. 

  • Je kunt een adreswijziging (post- en/of e-mailadres) doorgeven via ons wijzigingsformulier.

    Andere wijzigingen kun je aan ons doorgeven via het formulier op de contactpagina.

  • Je kunt je bankrekeningnummer laten wijzigen door een e-mail te sturen naar info@unicef.nl. Vermeld daarin je oude en je nieuwe bankrekeningnummer en de data waarop de wijziging ingaat.

  • Voor de e-mails die je als vrijwilliger ontvangt is er geen mogelijkheid tot afmelden, maar geef vooral aan als je meer of te veel van ons ontvangt, mail hierover met de collega's van klantenservice.

  • Ja, dat kan via onze Opzegpagina

  • Er zijn miljoenen kinderen in de wereld die je steun hard nodig hebben. Eén kind rechtstreeks steunen kan niet via UNICEF. Wij doen ons best voor alle kinderen in een dorp of gemeenschap op de wereld die hulp nodig hebben. 

  • “Mijn eenmalige gift” is een initiatief van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland, ter vervanging van de acceptgiro die per 1 juni 2023 niet meer verwerkt wordt door de Nederlandse banken. UNICEF biedt “Mijn eenmalige gift” niet aan omdat deze manier van betalen extra kosten met zich meebrengt; kosten die we liever niet maken om zoveel mogelijk kinderen te kunnen helpen.  

    Uiteraard helpen wij u graag om een andere manier van betalen te vinden die het beste bij u past. Klik op de oranje “doneren” knop op onze website om te kiezen voor een maandelijkse of eenmalige donatie en betaal gemakkelijk online. Komt u er niet uit? Bel ons en we helpen u graag verder. We zijn op maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9 tot 17 uur via 088 - 444 96 66 (lokaal tarief). 

  • Wil je je machtiging om financiële redenen stopzetten? Dan wijzen we je er graag op dat je ook alleen kunt geven als het je uitkomt. Als flexdonateur bepaal je elke maand zelf of je wel of niet doneert. 

    Besluit je toch om ons werk voor kinderen wereldwijd niet langer te steunen? Je kunt je donatie stopzetten op onze Opzegpagina

  • Het verkorte gironummer 121 van UNICEF wordt in een internetbankieromgeving automatisch omgenummerd. Voor goede doelen is een uitzondering gemaakt voor wat betreft het verplichte gebruik van IBAN-nummers.  

    Ons volledige IBAN-nummer is: NL86 INGB 0000 0001 21 

  • Ja dat klopt. CM.com is onze betaalpartner die er voor zorgt dat u uw donatie zo makkelijk mogelijk over kan maken.

  • Kinderen helpen is onze grootste prioriteit. We hebben helaas maar zeer beperkte capaciteit om rondleidingen voor bezoekers te organiseren. Liever besteden we onze middelen en tijd zo veel mogelijk aan het ondersteunen van kinderen met onderwijs, noodhulp, gezondheidszorg en wat er nog meer nodig is. Wie wil weten hoe we precies die hulp verlenen, verwijzen we naar ons jaarverslag en de projectrapportages. 

  • UNICEF Nederland heeft voor ontvangsten uit nalatenschappen de volgende speciale bankrekening: NL23 ABNA 0240 2679 82. Dit nummer is alleen voor nalatenschappen. Andere giften zijn welkom op NL86 INGB 0000 0001 21, of doneer online.

    Goede doelen worden jaarlijks gecontroleerd door een accountant en moeten ontvangen gelden verantwoorden. We verzoeken u daarom een legaat of erfdeel vooraf aan te melden. Meer informatie voor executeurs vindt u hier.

Klachten en vragen

  • Ben je niet tevreden over de werkwijze van UNICEF Nederland? Wil je een klacht met ons delen? Neem vooral contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

    Wij leren hier graag van en beschouwen jouw informatie als een manier om ons werk te verbeteren. Het klachtenreglement kunt u hier raadplegen (English complaints procedure can be found here) Hartelijk dank voor de moeite!

  • Als je vragen of opmerkingen hebt over de straat- of deurwerving bij jou in de buurt, dan horen wij dat graag. Graag horen we de datum en de locatie of het adres. Vraag eventueel om de identificatiekaart en noteer de naam van de werver en het ID-nummer. 

    Dit zijn onze contactgegevens: 

    E-mail: info@unicef.nl 
    Postadres: Postbus 95375, 2509 CJ Den Haag 
    Bezoekadres: Bezuidenhoutseweg 74, 2594 AW Den Haag 

    Telefoonnummer: 088-444 96 66 

    We zijn bereikbaar op: 

    maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.

  • UNICEF is een bekende, krachtige naam die soms door derden wordt misbruikt. Bijvoorbeeld door bedrijven die ons logo op hun website zetten zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, of er worden (e-mail)berichten verstuurd waarin onze naam ten onrechte wordt genoemd. We doen er alles aan om te voorkomen dat organisaties en personen de naam van UNICEF voor eigen gewin verkeerd gebruiken. Mocht je een bericht van of over UNICEF tegenkomen dat je niet vertrouwt, dan kun je dat melden via: info@unicef.nl 

  • De wervers zijn te herkennen aan de UNICEF-kleding die ze dragen en aan een identificatiekaart met een ID-nummer. De UNICEF-kleding bestaat uit witte of blauwe jassen of t-shirts met het UNICEF-logo. Via onze pagina over straatwerving kun je nakijken waar deze week straat- en deurwerving plaatsvindt.

  • Ben je gebeld door UNICEF? Dan zou kunnen! Waarschijnlijk hebben we je geprobeerd te bereiken om je te vertellen over een van onze projecten en hoe jij die als (ex-) donateur kunt steunen. We hebben een lijst met telefoonnummers waarop je kunt zien of wij het waren.

Doneren - bedrijven

  • Ja, natuurlijk kan dat. Het IBAN-nummer is NL09INGB0000002768. Helaas kunnen we je op deze manier niet bedanken of op de hoogte houden van de impact die je met jouw steun maakt. Lees verder

  • Fijn dat je een bijdrage wilt leveren aan het warm houden van kinderen! Als het je niet lukt om via de website te doneren of liever niet je gegevens afgeeft, kun je ook een bedrag overmaken naar iban NL09INGB0000002768 o.v.v. deken. Alvast hartelijk dank!

  • Donaties vanuit een rekening nummer met een IBAN uit het buitenland kunnen rechtstreeks aan Unicef Nederland gedaan worden op IBAN NL09INGB0000002768 t.n.v. UNICEF Nederland.