Het vergeten conflict in Soedan bedreigt de toekomst van miljoenen kinderen. Meer dan vijf miljoen kinderen zijn ontheemd. Kinderen worden dagelijks blootgesteld aan gevaren van uitbuiting en geweld. UNICEF blijft aanwezig en biedt hulp in Soedan en de omliggende landen waar mensen naartoe zijn gevlucht. Van water en medicijnen tot hulp bij ondervoeding en vaccinaties.
Op 15 april 2023 brak er onverwachts een conflict uit in Soedan. Tot de dag van vandaag wordt er zwaar gevochten, en het land heeft ook nog te maken met klimaatrampen als droogte en overstromingen. Een groot deel van de bevolking is inmiddels afhankelijk van humanitaire hulp, waaronder 14 miljoen kinderen. Ze hebben te maken met honger, uitbraken van ziektes als cholera en polio en geweld. Er is een tekort aan schoon water, voedsel, en gebrek aan gezondheidszorg. De kinderen van Soedan hebben dringend humanitaire hulp, bescherming en vrede nodig. UNICEF vraagt om een humanitair staakt-het-vuren en toegang tot mensen in nood zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.
© UNICEF/UN0841454/Satti
Ondanks een enorm financieringstekort heeft UNICEF in 2024 al veel mensen kunnen helpen:
De impact van het conflict, de ontheemding en beperkte humanitaire toegang in Soedan is immens. Duizenden kinderen zijn gestorven of gewond geraakt. Er is te weinig voedsel en een gebrek aan schoon water waardoor ziektes uitbreken, terwijl de vaccinatiegraad daalt waardoor kinderen niet meer beschermt zijn tegen ziektes. In conflictgebieden kan 70% van de ziekenhuizen niet functioneren. Seksueel geweld en rekrutering door gewapende groepen neemt toe. Juist in dit soort moeilijke tijden is school belangrijk voor kinderen om te blijven leren, te spelen met vrienden, en om te gaan met hun trauma’s, maar 90% van de scholen zijn gesloten.
Al lange tijd waarschuwt UNICEF dat de toekomst en levens van kinderen en gezinnen gevaar lopen. Ontheemding, ziekte uitbraken, een gebrek aan voedsel en beperkte humanitaire toegang zijn een dodelijke combinatie die kan leiden tot een door mensen veroorzaakte hongersnood. Want kinderen die ziek zijn, raken ook verder ondervoed, en ondervoede kinderen lopen zoveel kans om te sterven aan ziektes dan gezonde kinderen. Inmiddels worden zwarte scenario’s werkelijkheid: in het ZamZam vluchtelingenkamp in Darfu waar 400.000 mensen verblijven is een hongersnood bevestigd. Dit is voor het eerst in zeven jaar dat er wereldwijd hongersnood vastgesteld is. Dit betekent dat er dagelijks mensen en kinderen sterven door de honger en ziektes. De hongercrisis treft ook andere delen van het land. Naar schatting zullen dit jaar 730.000 ernstige acute ondervoeding hebben, de meest gevaarlijke vorm van ondervoeding en lopen gevaar te overlijden. Om dit te voorkomen is er niet alleen voedsel nodig, maar bijvoorbeeld ook toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen om ziektes te voorkomen. UNICEF blijft alles op alles zetten om te helpen. Maar als er niet meer hulp kan komen zouden tienduizenden kinderen de komende maanden kunnen sterven.
Ondanks de gevaren blijft UNICEF hulp verlenen:
© UNICEF/UNI396285/Zehbrauskas
Onderwijs is van levensbelang tijdens een conflict. Niet alleen vanwege de ontwikkeling van kinderen, maar ook omdat het kinderen beschermt tegen uitbuiting, verwaarlozing, kindhuwelijken en rekrutering door gewapende groepen. Bovendien is onderwijs cruciaal voor het mentaal welzijn van kinderen. UNICEF zet op opvanglocaties veilige en kindvriendelijke ruimtes op, waar ook onderwijs wordt gegeven via e-learning. Met dank aan Nederlandse donateurs heeft UNICEF Nederland jarenlang een e-learning project in Soedan gesteund. Op plekken waar geen school is, wordt een e-learning centrum opgezet zodat kinderen toch onderwijs kunnen krijgen. De lokale gemeenschap onderhoudt dit centrum. Nog steeds bieden veel van deze centra een veilige plek om te leren.
Hoe moeilijk en onvoorspelbaar de situatie ook is: waar een kind in nood is, komen wij in actie
Doneer nu