Over de hele wereld worden kinderen geconfronteerd met een historische samenloop van crises: van oorlogen en ontheemding tot uitbraken van infectieziekten en toename van heftige stormen en droogtes door de klimaatcrisis. Kortom, de humanitaire noden voor kinderen zijn enorm.
Maar liefst één op de vijf kinderen wereldwijd wordt geraakt door conflict. Denk aan Gaza, Libanon en Oekraïne, of de schrijnende situatie in Soedan. Maar ook op minder bekende plekken zoals de met bendes gevulde straten van Haïti of Myanmar betalen kinderen een grote prijs voor het voortdurende geweld. UNICEF biedt wereldwijd noodhulp en speelt een cruciale rol in humanitaire situaties de bescherming en de ontwikkeling van kinderen en hun families. Cruciaal daarvoor is flexibele ongeoormerkte financiering die ingezet kan worden voor noodhulp wanneer en waar dan ook ter wereld. Het stelt UNICEF in staat hulp te bieden bij vergeten rampen en in acute noodsituaties. Flexibele, ongeoormerkte fondsen vergroten effectiviteit, impact en efficiëntie van hulp en maken het mogelijk om snel te handelen in moeilijke en steeds veranderende situaties. Doortastende en tijdige humanitaire actie redt letterlijk kinderlevens en zorgt voor toekomstige ontwikkeling, stabiliteit en versterking van lokaal bestuur. Elke euro die wordt geïnvesteerd in de voorbereiding op rampen bespaart twee euro in de hulpverlening. Bovendien versnelt tijdige financiering de respons met meer dan 14 dagen, wat vaak het verschil tussen leven en dood betekent. De flexibele humanitaire financiering via UNICEF’s wereldwijde noodfonds, het zogenaamde Global Thematic Humanitarian Fund (GHTF) maakt het mogelijk deze hulp aan kinderen te bieden.
Een jong meisje is aangekomen op een transitlocatie in Roriak, na te zijn gevlucht voor het conflict in Soedan. Na het uitbreken van het conflict in april 2023 was wereldwijde humanitaire flexibele financiering cruciaal voor de opschaling van UNICEF-initiatieven in Zuid-Soedan om onmiddellijk te voldoen aan de behoeften van Soedanese vluchtelingen en Zuid-Soedanezen die terugkeerden.
© UNICEF/UN0851488
Humaniteit, neutraliteit, onpartijdigheid, en onafhankelijkheid. Deze vormen de basis voor ons werk in noodsituaties. Het betekent dat we analyseren welke humanitaire hulp waar nodig is, en onze hulpverlening daarop baseren. Zo wordt de hulp eerlijk verdeeld. Voor ieder kind, ongeacht welke religie, hun etnische afkomst, de politieke overtuiging van hun ouders, of wat hun seksuele voorkeur is.
De humanitaire noden zijn sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet zo groot geweest. Ondanks de grote uitdagingen, blijven de fondsen achter bij de hoeveelheid behoeften. Het financieringstekort is ongelijk verdeeld, omdat sommige gebieden meer gerichte donaties ontvangen. Toch is er hoop: met UNICEF’s ervaring en flexibele fondsen van donateurs kunnen we zelfs de meest kwetsbare en lastig te bereiken kinderen helpen.
Samenwerking is essentieel voor ons succes. Daarom wil UNICEF partners als de Nederlandse overheid en Adyen, en alle andere donateurs bedanken voor hun waardevolle bijdragen aan het Wereldwijde Noodhulp Fonds. Dankzij hun begrip van het belang van de flexibele fondsen en hun vertrouwen in UNICEF kunnen we kinderen in nood sneller en efficiënter bereiken. De Nederlandse overheid en Adyen hebben zo een bijzonder waardevolle impact op de levens van kinderen wereldwijd.
UNICEF is er voor, tijdens en na rampen en conflicten. We werken hiervoor nauw samen met nationale en lokale overheden, internationale en nationale hulporganisaties en lokale ngo’s om zoveel mogelijk kinderen in nood te bereiken. We zetten hier onze jarenlange en wereldwijde expertise bij in, van vaccinatiecampagnes tot geldondersteuning aan gezinnen.