Gezinnen ontvluchten hun verwoeste huizen in Rafah, te midden van het geweld in Gaza.

Crisis in Gaza

De escalatie van geweld in Gaza heeft sinds oktober 2023 ruim 14.000 kinderen het leven gekost. Nog steeds is geen plek in Gaza veilig voor kinderen. Zij leven elk moment van de dag in angst. Angst voor geweld, angst voor het verliezen van dierbaren en angst voor hun toekomst. 

De gevolgen van het conflict zijn bijna niet meer te overzien. Door de geringe toegang voor het leveren van levensreddende hulp in Gaza is het geweld niet meer de enige dreiging voor de kinderen: 

  • Door te weinig voedsel in het gebied dreigt er een hongersnood;
  • Een ernstig gebrek aan schoon (drink)water en sanitaire voorzieningen veroorzaakt levensbedreigende ziektes;
  • Kinderen die ziek of gewond zijn kunnen vaak niet de nodige zorg krijgen omdat veel ziekenhuizen niet meer functioneren en er een tekort is aan medische middelen;
  • Ieder kind in Gaza heeft psychosociale hulp nodig om alles wat zij nu meemaken te kunnen verwerken;
  • Geen enkele school is nog open in Gaza, waardoor kinderen al maanden geen onderwijs meer krijgen.
Razan uit Gaza

“Ik hoop dat de oorlog snel stopt en dat ik hulp krijg om weer een zo normaal mogelijk leven te leiden".  

Dat is de wens van de elfjarige Razan uit Gaza. Haar veerkracht is onvoorstelbaar na alles wat er gebeurd is. “We stonden op het punt te vluchten, toen het huis van onze buren werd gebombardeerd.” Haar vader, moeder en drie broers overleefden de aanval niet. Razan werd wakker in het ziekenhuis, waar haar been moest worden geamputeerd.  

Hulp voor kinderen als Razan is noodzakelijk. Voor nu, met levensreddende hulp, én voor morgen. Om trauma's te verwerken en een leven op te bouwen. 

Hoe helpt UNICEF?  

UNICEF is en blijft in Gaza en zet alles op alles om mensen de hulp te verlenen waar ze recht op hebben. Ondanks de beperkte toegang en onveiligheid hebben we gelukkig al veel kinderen kunnen helpen, bijvoorbeeld met een behandeling tegen ondervoeding, met flessen schoon water, en met medicijnen. Maar het aantal kinderen in nood is ongekend hoog dus nog veel meer kinderen hebben hulp nodig. Alleen bij een onmiddellijk en langdurend humanitair staakt-het-vuren kunnen we de hulp leveren op de schaal die nodig is. We staan klaar om de hulp op te schalen zodra dat kan. 

Wij werken samen met andere hulporganisaties en lokale partners om zoveel mogelijk hulp te bieden en op te schalen. Hierbij richten we ons voornamelijk op de eerste levensbehoeften:  

Gezondheidszorg

UNICEF levert medische benodigdheden, waarmee al meer dan 600.000 mensen zijn ondersteund. We zorgen dat het vaccinatieprogramma doorgaat zodat kinderen beschermd zijn tegen ziektes. Hiervoor hebben we al meer dan een miljoen vaccindoses geleverd.

Voeding

Samen met partners werken we aan het tegengaan van ondervoeding bij kinderen. We screenen kinderen op ondervoeding, en behandelen kinderen die dat nodig hebben. Ook levert UNICEF allerlei essentiële voedingsondersteuning zoals energierijke biscuits, therapeutische voeding, micronutriënt supplementen en babymelk.

Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne

UNICEF heeft al ruim 1,6 miljoen mensen toegang tot schoon water kunnen geven, onder andere via een ontziltingsinstallatie. We delen water, desinfectiemiddelen en hygiënepakketten uit en zorgen voor sanitaire voorzieningen zoals toiletten. Dit alles is cruciaal om ziekte uitbraken te voorkomen en beheersen.

Kinderbescherming

UNICEF richt zich op de psychosociale gezondheid van kinderen die ernstige stress hebben ervaren als gevolg van het conflict. Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben we al meer dan 150.000 kinderen en verzorgers ondersteund met psychosociale ondersteuning, en meer dan 69.000 kinderen bereikt met sport en spel om hun mentaal welzijn te ondersteunen.

Daarnaast houden we scherp in de gaten welke kinderrechten worden overtreden en geven we voorlichting over de gevaren van niet-ontplofte mijnen en explosieven.

Onderwijs

Geen van de 625.000 leerlingen in Gaza heeft toegang tot onderwijs. UNICEF werkt aan het opzetten van informeel onderwijs, waar ook aandacht zal zijn voor psychosociale ondersteuning.

Geldondersteuning aan gezinnen

Al meer dan 555.000 mensen  zijn ondersteund met financiële hulp, zodat ze essentiële goederen als water, voedsel, en hygiëneproducten kunnen kopen.

Hulpgoederen

Veel mensen hebben hun huis moeten verlaten zonder veel spullen mee te kunnen nemen. Om hen te ondersteunen levert UNICEF kleding voor kinderen. Al meer dan 200.000 kledingstukken zijn uitgedeeld. In de winter hebben we warme kleding, dekens en tenten geleverd om mensen te helpen de winter door te komen. Hiermee zijn 160.000 kinderen geholpen.

Wat kan ik doen?

Help de kinderen in Gaza

en doneer nu!

FAQ

  • UNICEF is een onpartijdige en neutrale hulporganisatie: we verlenen hulp aan alle kinderen in nood, waar ze zich ook bevinden en ongeacht hun achtergrond, etniciteit, geslacht, religie, taal of beperkingen. 

    UNICEF maakt zich grote zorgen over de fysieke en mentale impact van het geweld op kinderen en hun families.

    UNICEF roept op tot een onmiddellijk en langdurend staakt-het-vuren en onbeperkte toegang voor humanitaire hulp. Ook verzoeken we alle partijen om kinderen onvoorwaardelijk te beschermen tegen de gevolgen van het geweld en hen de speciale bescherming te bieden waar kinderen recht op hebben zoals afgesproken in het internationaal humanitair recht en de rechten van de mens.  Kinderen veroorzaken geen oorlog, maar zijn wel vaak de grootste slachtoffers ervan.
     

  • UNICEF veroordeelt deze ernstige schendingen van rechten ten zeerste. Vele kinderen zijn gedood of gewond geraakt. De toegang in Gaza tot basisvoorzieningen als voedsel, schoon water, onderdak en gezondheidszorg is beperkt. 

    UNICEF roept gewapende groepen en de verantwoordelijken op tot het voorkomen van schendingen van kinderrechten, en het vrijlaten van alle gegijzelde kinderen. Zij moeten zo snel mogelijk herenigd worden met hun families.

  • UNICEF maakt zich ernstig zorgen over de recente toename van geweld en de impact daarvan op kinderen en hun families, zowel lichamelijk als mentaal. UNICEF roept gewapende groepen en de verantwoordelijken op tot het onmiddellijke vrijlaten van kinderen die in Gaza gegijzeld worden. Zij moeten zo snel mogelijk herenigd worden met hun families.   

    In welvarende landen, zoals Israël, voert de overheid zelf de taken uit die UNICEF in minder welvarende landen ondersteunt. Daarom zijn er geen UNICEF-programma's in deze landen. We vragen altijd toestemming aan de regering voordat we hulp bieden, zodat we hun bestaande capaciteit en middelen om kinderen te helpen niet ondermijnen of dupliceren maar juist versterken. 

  • Jouw donatie zal de meest dringende behoeften van kinderen en gezinnen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem ondersteunen. We ondersteunen kinderen met onder andere medische zorg, onderwijs, psychosociale ondersteuning, schoon water, en therapeutische voeding. 

  • UNICEF is en blijft in Gaza en zet alles op alles om mensen de hulp te verlenen waar ze recht op hebben. Ondanks de beperkte toegang en onveiligheid hebben we veel mensen kunnen helpen, en zijn er meer dan 700 UNICEF-vrachtwagens met hulpgoederen de grens over gegaan. Ook hebben we voorraden die we al in Gaza hadden ingezet. Al dit is lang niet genoeg. Beperkte toegang tot Gaza en tot specifieke gebieden in Gaza en de onveiligheid beperken de hulpverlening. Alleen bij een onmiddellijk en langdurend humanitair staakt-het-vuren kunnen we de hulp leveren op de schaal die nodig is.