Vrouw en kind

Samen in actie voor slachtoffers Midden-Oosten

Ruim een jaar van geweld in het Midden-Oosten heeft een enorme humanitaire crisis veroorzaakt. Tienduizenden mensen, waaronder veel kinderen, zijn omgekomen. Miljoenen slachtoffers moesten vluchten. Er is een groot tekort aan water, voeding en medische zorg. Nog steeds is veel hulp nodig. 

Giro555 startte in oktober 2024 een landelijke actie voor slachtoffers van het geweld in het Midden-Oosten. Er werd meer dan €25 miljoen opgehaald, en dat is hard nodig voor getroffen mensen in Gaza, Libanon, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië te kunnen helpen. Dankzij de opbrengsten kunnen de organisaties achter Giro555 meer hulp bieden, zoals het geven van schoon water, wc's, medische zorg, medicijnen, hulp bij traumaverwerking en tijdelijk onderdak voor mensen op de vlucht. 

UNICEF/Wolterinck

“Mijn collega’s ter plaatse zien een onvoorstelbare hoeveelheid verdriet en verwoesting. De humanitaire crisis in het Midden-Oosten is enorm en hulp is dan ook hard nodig. ”

Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland
Situatie in het Midden-Oosten

UNICEF en partners bieden psychosociale ondersteuningsactiviteiten in een opvangcentrum in Beiroet waar 76 gezinnen, waaronder 101 kinderen verblijven. 

UNICEF en partners bieden psychosociale ondersteuningsactiviteiten in een opvangcentrum in Beiroet waar 76 gezinnen, waaronder 101 kinderen verblijven. 

De situatie in het Midden-Oosten

Op 7 oktober 2023 escaleerde het geweld in Gaza. Inmiddels is het geweld ook uitgebreid naar andere landen in het Midden-Oosten. De gevolgen zijn verwoestend: 

  • Tienduizenden mensen in Gaza zijn omgekomen of gewond geraakt.
  • Bijna twee miljoen mensen, waarvan de helft kinderen, zijn ontheemd in Gaza. Wanneer ze terugkeren naar huis vinden ze vaak enkel ruïnes terug.
  • Door uitbreiding van het geweld naar Libanon moesten nog eens ruim een miljoen mensen uit hun huis vluchten. Honderdduizenden zijn gevlucht naar Syrië, waar het ook niet veilig is. Hoewel veel gezinnen weer terugkeren naar huis, is dat niet voor iedereen mogelijk omdat meer dan 100.000 woningen beschadigd zijn in het geweld. 
  • Families in Gaza lijden door honger en ziektes. Kinderen zijn kwetsbaarder voor ondervoeding en worden sneller ziek.
  • Door gebrek aan sanitaire voorzieningen verspreiden ernstige ziektes zich snel onder de bevolking.
  • Ziekenhuizen zijn overvol met gewonden. Er zijn niet genoeg medische middelen en veel ziekenhuizen zijn beschadigd waardoor veel gewonden niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. 
  • Honderdduizenden slachtoffers in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië zijn afhankelijk van hulp voor voedsel, water en medische zorg.

UNICEF's hulp dankzij Giro555

UNICEF is en blijft in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Libanon en Syrië en zet alles op alles om kinderen en gezinnen te helpen. Wij werken samen met andere hulporganisaties en lokale partners om zoveel mogelijk hulp te bieden en op te schalen. Dankzij Giro555 hebben we onze hulp kunnen opschalen: 

Gaza

Ondanks alle uitdagingen is UNICEF altijd hulp blijven verlenen in Gaza. UNICEF zal dat altijd blijven doen. En we staan altijd klaar om de hulp op te schalen zodra dat kan, zoals bij het staakt-het-vuren begin 2025. Met de fondsen van Giro555 kan UNICEF de basis gezondheidszorg ondersteunen. Dat is hard nodig, want veel ziekenhuizen zijn beschadigd, er is een enorm tekort aan medische goederen, en door de slechte omstandigheden zijn er veel ziekte-uitbraken. Kinderen zijn daar extra kwetsbaar voor omdat hun immuunsysteem nog minder ver ontwikkeld is. Ondervoeding maakt hen nog vatbaarder voor ziektes. 

UNICEF zal mede dankzij Giro555 mobiele gezondheidsteams en medische hulpverleners ondersteunen zodat zij hulp kunnen verlenen in de gemeenschap. Dat is cruciaal om te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de basis gezondheidszorg, want het is niet altijd mogelijk voor gezinnen om naar een ziekenhuis of huisarts te gaan. Ook zullen de fondsen worden ingezet voor de koop en het transport van medische goederen.  

Libanon

Veel kinderen in Libanon zijn getraumatiseerd en nog steeds is het een onzekere periode voor gezinnen. Daarom geeft UNICEF met Giro555-fondsen psychosociale ondersteuning aan kinderen, en individuele begeleiding voor kinderen die meer hulp nodig hebben. Ook zetten we programma’s op om gender-gerelateerd geweld te voorkomen en geven we voorlichting over de gevaren van achtergebleven explosieven die kunnen ontploffen. Dit doen we ook voor Palestijnse kinderen in het land. Ook leren we Palestijnse jongeren vaardigheden zodat zij die kunnen gebruiken bij het zoeken van een baan of bij een verdere opleiding, cruciaal om te werken aan hun toekomst te midden van de enorme economische crisis die het land treft. 

Meer dan 1.000 kinderen zijn gewond geraakt tijdens het conflict in Libanon. Naast de fysieke verwondingen zijn ze vaak ook getraumatiseerd. Met Giro555-fondsen ondersteunt UNICEF deze kinderen met medische zorg en psychosociale ondersteuning, en helpt UNICEF kinderen en gezinnen die een handicap hebben gekregen bij het proces om toeslagen te krijgen. 

Syrië 

Ook voor de mensen die vanwege het conflict in Libanon naar Syrië zijn gevlucht is UNICEF ter plekke met hulp. Dankzij Giro555 fondsen kunnen we de hulp op schalen om kinderen en zwangere vrouwen en nieuwe moeders te screenen op ondervoeding en waar nodig te behandelen. Ook zullen we kinderen en moeders die urgent medische zorg nodig hebben ondersteunen. 

Over Giro555

Giro555 komt in actie bij grootschalige humanitaire rampen. Wanneer we dat doen, vragen we heel Nederland zich aan te sluiten om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.

Giro555 is een unieke samenwerking van tien hulporganisaties: CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan International, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland en World Vision.

Lees alle actuele berichten op giro555.nl

Samen in actie voor slachtoffers Midden-Oosten

Op woensdag 16 oktober komt er een landelijke actiedag voor de slachtoffers in het Midden-Oosten. Dit wordt gedaan vanuit Beeld & Geluid in Hilversum, waar verschillende radio- en televisiezenders aan meewerken.