Meisje in de klas

Profielwerkstuk

Ga jij je profielwerkstuk schrijven en ben je op zoek naar informatie en inspiratie? Wij laten je met verschillende voorbeelden zien hoe kinderrechten invloed hebben op jouw favoriete PWS-onderwerp. 

Welk onderwerp vind jij interessant?

Kinderrechten kun je vanuit veel verschillende vakken onderzoeken. Het past bijvoorbeeld goed bij Nederlands, filosofie of maatschappijwetenschappen. Ga jij je verdiepen in kinderrechten over voeding of kinderarbeid? Dan passen de vakken biologie, aardrijkskunde of geschiedenis daar ook goed bij. 

In de PWS Kickstarts vind je info en tips per onderwerp! 

Raouan op de PWS-markt

Raouan over haar PWS

"Jaarlijks neemt het aantal vluchtelingen steeds meer toe in Nederland. Nu was mijn vraag: hoe ervaren vluchtelingen de opvang hier? Het schrijven van dit profielwerkstuk was voor mij een hele waardevolle ervaring. Zo heb ik geleerd dat alles niet altijd is wat het lijkt. En dat er nog veel gedaan moet worden aan de opvang van vluchtelingen in Nederland." 

Wat doet UNICEF?

UNICEF komt overal ter wereld op voor de rechten van kinderen. In heel veel landen leiden kinderen niet het leven dat ze verdienen: ze gaan bijvoorbeeld niet naar school, hebben niet genoeg eten, drinken vervuild water, of kunnen niet naar de dokter als ze ziek zijn. UNICEF zorgt voor schoon water, gezondheidszorg, goede voeding en onderwijs. Daarnaast geven we voorlichting aan kinderen hoe ze zich kunnen beschermen tegen ziektes als aids. We zorgen er ook voor dat kinderen die moeten werken naar school kunnen gaan. Bovendien beschermen we kinderen tegen uitbuiting en mishandeling. UNICEF doet dit niet alleen, maar werkt samen met regeringen, andere hulporganisaties en bedrijven.

Wat betekent UNICEF?

UNICEF betekent 'United Nations International Children's Emergency Fund': Het Internationale Noodfonds voor kinderen van de Verenigde Naties. Het woord kinder(nood)fonds gebruiken we niet meer. We zeggen tegenwoordig dat UNICEF de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties is, omdat we opkomen voor de rechten van alle kinderen.

Wanneer is UNICEF opgericht?

Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er veel armoede en ellende in Europa, waar vooral kinderen onder leden. De Verenigde Naties richtten in 1946 UNICEF op. Het was de bedoeling dat UNICEF de kinderen in Europa zou helpen. En het fonds zou weer worden opgeheven als het beter met hen zou gaan. In 1953 besloten de Verenigde Naties dat UNICEF toch moest blijven bestaan, omdat ook kinderen buiten Europa hulp nodig hadden. De naam veranderde toen in 'United Nations International Children's Fund'.

Wat doet UNICEF in Nederland?

UNICEF is er voor kinderen wereldwijd, dus ook voor kinderen en jongeren in Nederland. We leren kinderen over hun rechten en stimuleren jongerenparticipatie met verschillende projecten. Ons doel is dat alle kinderen en jongeren weten wat hun rechten zijn! Daarnaast vragen we mensen en bedrijven om UNICEF te steunen met bijvoorbeeld tijd of geld, zodat we kinderen wereldwijd kunnen helpen. Ook houden we contact met de overheid en trekken we aan de bel als het misgaat met kinderrechten in ons land.

Wat zijn de Verenigde Naties?

De Verenigde Naties (VN) zijn in 1945 door 51 landen opgericht. Dit was vlak na de Tweede Wereldoorlog. Deze landen wilden beter met elkaar samenwerken op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid en economie. Nu zijn maar liefst 192 landen lid van de VN. António Guterres is de baas: hij is de secretaris-generaal van de VN. Het hoofdkantoor staat in New York. De VN heeft organisaties opgericht om volwassenen en kinderen op allerlei gebieden te helpen. UNICEF is een van deze organisaties. Een ander voorbeeld is de Wereld Gezondheidsorganisatie ('World Health Organization' of WHO).

Hoe kan ik in actie komen voor kinderrechten?

Dat jij je PWS over kinderrechten gaat schrijven, helpt al mee aan de bewustwording over kinderrechten. Je vraagt namelijk aandacht voor het onderwerp wat jij belangrijk vindt. Je kunt ook opkomen voor kinderrechten als je ziet dat het misgaat of zelf een actie starten