Kinderen bij water

Ieder kind heeft recht op schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne

Elke dag overlijden zo’n 1000 kinderen onder de vijf jaar aan oorzaken die te maken hebben met beperkte toegang tot schoon water en goede sanitaire voorzieningen en door slechte hygiënische omstandigheden. UNICEF doet hier wat aan, in bijna alle landen, onder alle omstandigheden.  

648 miljoen

kinderen hebben geen toegang tot veilig beheerd water

1 miljard

kinderen hebben geen toegang tot een toilet aan huis

419 miljoen

mensen doen hun behoefte buiten

Meisjes wassen handen in Oeganda

Agazu Peace, 17, is studente op de Aria Basisschool in het Terega-district, in Oeganda. "Ik geniet van leren en toegang tot schoon water helpt me te concentreren op school."

Agazu Peace, 17, is studente op de Aria Basisschool in het Terega-district, in Oeganda. "Ik geniet van leren en toegang tot schoon water helpt me te concentreren op school."

Water

Sinds 2000 hebben 2,5 miljard mensen toegang gekregen tot veilig beheerd drinkwater. Helaas zijn er nog steeds 648 miljoen kinderen die geen toegang hebben tot veilig beheerd water.

De meerderheid van de mensen die het nog zonder watervoorzieningen moet stellen woont in afgelegen gebieden, vooral in Sub-Sahara Afrika. Velen moeten hun water uit meren en rivieren halen, waardoor de kans groot is dat ze ziek worden. Elke dag overlijden zo’n 1000 kinderen aan ziektes als diarree en cholera, ziektes die veelal hun oorsprong vinden in vervuild water en slechte hygiënische omstandigheden.

UNICEF zet in op het vergroten van de toegang tot schoon water, onder meer in afgelegen gebieden. We doen dit bijvoorbeeld door regenopvangsystemen en watersystemen aan te leggen die werken op duurzame energie en door gemeenschappen en lokale autoriteiten te trainen op het gebied van watermanagement.  

Toiletten

Het aantal mensen dat gebruik kan maken van een toilet is sinds 2000 flink toegenomen. Toch doen 419 miljoen mensen hun behoefte nog in de open lucht.

Vooral in landen als India en Pakistan, maar ook in landen in de regio West- en Centraal Afrika doen nog veel mensen hun behoefte in de open lucht. Ziektes, zoals diarree, cholera en tyfus, kunnen hierdoor snel verspreiden en zijn met name voor kinderen erg gevaarlijk. In deze en andere landen zet UNICEF daarom in op het vergroten van de toegang tot sanitaire voorzieningen. Ook geven we voorlichting over de noodzakelijke hygiëne eromheen, zoals handen wassen.

Hygiëne

Handen wassen na toiletbezoek en voor het eten verkleint de kans om ziek te worden. Uit onderzoek blijkt dat het risico op diarree – een ziekte die dodelijk kan zijn voor kleine kinderen – hierdoor zelfs met ruim 40 procent vermindert. UNICEF zet daarom sterk in op het promoten van handen wassen in gemeenschappen, ziekenhuizen en op scholen.

Prioriteit in noodsituaties

Water is een eerste levensbehoefte. Het leveren van schoon drinkwater is daarom ook een van onze hoofdprioriteiten in noodsituaties. We sturen bijvoorbeeld vrachtwagens met watercontainers naar gemeenschappen in nood, of verspreiden op grote schaal hygiënepakketten met daarin onder meer waterzuiveringstabletten. Daarnaast werken we nauw samen met onder meer overheden op het gebied van rampenvoorbereiding, zodat zij goed en snel kunnen reageren op waterschaarste als gevolg van bijvoorbeeld klimaatcrises zoals langdurige droogte.

Jongen in Soedan tapt water

De 12-jarige Abdelgader haalt schoon en veilig water op bij het verzamelpunt voor intern ontheemden van Abdullah Naj in Port Soedan.

De 12-jarige Abdelgader haalt schoon en veilig water op bij het verzamelpunt voor intern ontheemden van Abdullah Naj in Port Soedan.

“Nu we dicht bij huis water kunnen halen, kom ik op tijd op school”

Sofia, Malawi
Wat hebben we bereikt?
  • In 2023 kregen ruim 35 miljoen mensen basistoegang tot water.
  • In 2023 kregen zo’n 21,5 miljoen mensen toegang tot goede sanitaire voorzieningen (waaronder ruim 1 miljoen mensen met een handicap).
  • Tussen 2000 en 2022 kregen ruim 2,5 miljard mensen toegang tot veilig beheerd drinkwater.
  • In 2023 bereikten we ruim 42 miljoen mensen in noodsituaties met waterhulp en hulp op het gebied van sanitaire voorzieningen.