Veel kinderen op deze eilanden groeien op in onveilige of ongezonde omstandigheden. In delen van de Nederlandse Cariben is er sprake van armoede: soms is er niet genoeg geld om (gezond) te eten of kleren te kopen en gaan kinderen met honger naar school. Op veel gebieden ontbreken cijfers over kinderen, bijvoorbeeld over jeugdzorg, kindermishandeling en kinderarmoede.
UNICEF zet zich in om ervoor te zorgen dat alle kinderen gezond en veilig opgroeien. Wij willen dat de kinderen die opgroeien in het Caribische deel van het Nederlands Koninkrijk dezelfde kansen hebben als kinderen in het Europese deel. In het Kinderrechtenverdrag heeft UNICEF het belangrijke mandaat gekregen om in de gaten te houden of overheden de afspraken in het verdrag nakomen en ze erop aan te spreken. UNICEF Nederland draagt hieraan bij door het monitoren van de kinderrechtensituatie op de eilanden, beleidsbeïnvloeding, kinderrechteneducatie en participatie, en het verlenen van technische assistentie.
© UNICEF/van Beek/2023
Het Nederlandse Koninkrijk heeft een Europees en een Caribisch deel. Bonaire, Sint Eustatius en Saba vormen samen met Curaçao, Aruba en Sint Maarten het Caribische deel, Nederland vormt het Europese deel.
Het Koninkrijk bestaat uit vier landen bestuurd door een eigen regering: Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten.
Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten van Nederland en worden ze samen Caribisch Nederland genoemd, of ook wel de BES eilanden.
De Nederlandse overheid is samen met de overheden van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en de openbare lichamen van Bonaire, St Eustatius en Saba verantwoordelijk voor de kinderrechtensituatie binnen het Nederlandse Koninkrijk.