UNICEF en Universiteit Leiden, een ecosysteem voor kinderrechten

3 april 2025

De Universiteit Leiden bestaat dit jaar 450 jaar. Een jaar waarin UNICEF graag stilstaat bij de Leerstoel Kinderrechten aan de Universiteit Leiden, waaraan onder andere Ann Skelton als hoogleraar Kinderrechten in een Duurzame Wereld verbonden is. Op de impact van deze samenwerking reflecteert Ann Skelton, die recent haar mandaat als voorzitter van het VN-Kinderrechtencomité heeft afgerond.

Ann Skelton bij de VN

"De UNICEF-leerstoel is dé verbinding tussen academisch onderzoek en de dagelijkse praktijk. De nationale en internationale studenten in de Advanced Masters in International Children’s Rights volgen een intensief studieprogramma en beïnvloeden daarmee direct de rechten van kinderen in verschillende contexten wereldwijd."

Zichtbare invloed 

“Een duidelijk voorbeeld uit 2023 is de zaak van de kinderen getroffen door het gewapend conflict in Syrië, die onder erbarmelijke omstandigheden leefden in kampen in het noordoosten van het land. De grootouders van deze kinderen, afkomstig uit Frankrijk, dienden een klacht in bij het VN-Kinderrechtencomité waarin zij stelden dat Frankrijk de kinderen moest beschermen, aangezien de kinderen Franse staatsburgers zijn. De Franse overheid weigerde dit, met het argument dat de kinderen buiten de nationale grenzen van Frankrijk verbleven — en dus buiten de jurisdictie van de staat.” 

“De UNICEF-leerstoel speelde een belangrijke rol in het indienen van documenten waarin werd betoogd dat Frankrijk wel degelijk verantwoordelijk is, omdat de juridische interpretatie van ‘jurisdictie’ ook kinderen onder effectieve controle van de staat omvat. Deze juridische benadering leidde tot de ontwikkeling van wetgeving en sindsdien heeft Frankrijk 32 kinderen uit de kampen teruggebracht naar hun thuisland.” 

Een duurzaam kennisnetwerk 

“De samenwerking tussen UNICEF en de Universiteit Leiden vormt mede door dit soort zaken bij het VN-Kinderrechtencomité, een basis voor de versterking van kinderrechten wereldwijd. Dit zal doorgaan, ook nu ik mijn rol bij de VN heb afgerond. Initiatieven zoals het Leiden Observatory on Children’s Rights zorgen er namelijk voor dat deze erfenis niet alleen behouden blijft, maar verder wordt uitgebreid met beslissingen van het VN-Comité. Door aanvullend complexe juridische beslissingen om te zetten naar kindvriendelijke formats, bevordert het Observatory betrokkenheid en begrip onder kinderen en het algemene publiek." 

"De samenwerking tussen UNICEF en de Universiteit Leiden gaat verder dan de collegezaal. De studenten reizen elk jaar naar Genève om te ervaren hoe het VN-Kinderrechtencomité werkt, maar ook hoe UNICEF en ngo's werken. Deze kennis helpt deze nieuwe generatie professionals vervolgens om (later) zelf impact te maken op nationaal niveau." 

Een wereldwijd ecosysteem 

“De UNICEF-leerstoel, blijft zich samen met de Leerstoel Kinderrechten in een Duurzame Wereld die ik bekleed, richten op de grootste uitdagingen die kinderen wereldwijd raken. Thema's zoals de impact van klimaatverandering en gewapende conflicten staan daarbij centraal. Onze inspanningen zijn hierbij gericht op het creëren van een wereldwijd ecosysteem dat de rechten van kinderen op internationaal, regionaal en nationaal niveau versterkt."