Toekomstperspectief voor kinderen en jongeren op de vlucht
OegandaSamen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en vier andere organisaties heeft UNICEF de handen ineen geslagen voor kinderen op de vlucht onder de naam PROSPECTS.
Samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en vier andere organisaties heeft UNICEF de handen ineen geslagen voor kinderen op de vlucht onder de naam PROSPECTS.
Luberi James (18) leert motorfietsen repareren. "Als je gereedschap hebt en je weet hoe je ze moet gebruiken, heb je altijd geld op zak."
© UNICEF/Abdul
De samenwerking helpt om vluchtelingen, ontheemden en gastgemeenschappen te versterken met onderwijs, bescherming en een betere aansluiting op de arbeidsmarkt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde tijdens het Global Refugee Forum op 13 december 2023 aan deze unieke samenwerking met vier jaar te verlengen.
Het programma PROSPECTS is opgezet en gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Naast UNICEF zijn ook UNHCR, de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de International Finance Corporation (IFC) en de Wereldbank betrokken.
Het programma vindt plaats in acht landen: Irak, Jordanië, Libanon, Egypte, Oeganda, Soedan, Kenia en Ethiopië.
Harriet Juwa (15) verloor beide ouders, maar werd opgevangen door haar opa en oma. Ze wonen nu in een vluchtelingenkamp in Oeganda.
© UNICEF/Abdul
Een van de landen waar het programma PROSPECTS plaatsvindt is Oeganda. Je hoort er niet dagelijks over, maar Oeganda is in Afrika het land dat de meeste vluchtelingen opvangt vooral uit Zuid-Soedan en Congo. 'Het was een moeilijke reis,’ vertelt Harriet (15) uit Zuid Soedan. ‘We liepen dagenlang en moesten soms rivieren oversteken. We sliepen onder bomen of in verlaten huizen. Maar nu zijn we hier veilig.’
Op de vlucht zijn betekent vaak dat je toekomst stil staat. Onderwijs, werk, bescherming: het is allemaal moeilijker bereikbaar. Om jongeren in Oeganda perspectief op een betere toekomst te bieden, voert UNICEF daar een programma uit dat jongeren skills geeft om zelf geld te verdienen. Ze krijgen lessen over zelfvertrouwen en spreken in het openbaar, leren omgaan met geld, en worden onderwezen in een vak. Motors repareren, haren invlechten of bijvoorbeeld kleding repareren. De jongeren kunnen zelf kiezen waar ze zich in willen specialiseren.
Michael wil later graag een taxibedrijf opzetten
© UNICEF/Adbul
Zo doet Michael Jubon (18) mee aan een programma om meubels te maken. “Ik wil alles leren over houtbewerking zodat ik later m’n eigen huis kan bouwen. Met het geld dat ik hopelijk straks verdien als meubelmaker wil ik geld sparen voor een eigen auto. En als ik die heb, dan begin ik een taxibedrijf!”
Never Harriet (17) leer haren invlechten
© UNICEF/Abdul
De zeventienjarige Never is al net zo enthousiast: “Toen ik net aankwam in het vluchtelingenkamp was ik er niet goed aan toe. Ik was getrouwd en zwanger, maar mijn man verliet me. Ik was zo bang. Hoe moest ik nu voor m’n baby zorgen? Of voor mezelf? Dit programma heeft m’n leven veranderd. Ik durf nu met zelfvertrouwen te praten, ik weet hoe ik mezelf en m’n baby kan verzorgen, en ik heb hoop voor de toekomst: ik wil m’n eigen haarsalon beginnen.”
Jouw bijdrage maakt een wereld van verschil
Doneer nu