Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Op de vlucht in Irak

In Irak hebben twee miljoen mensen huis en haard moeten verlaten. Op de vlucht voor geweld hebben zij vaak al hun bezittingen moeten achterlaten. Miljoenen kinderen hebben dringend hulp nodig.

Wat is er aan de hand?

Door de grote aantallen Irakese ontheemden en Syrische vluchtelingen zijn hulpverleners overbelast en vluchtelingenkampen overvol. Duizenden families moeten noodgedwongen hun tenten met elkaar delen of slapen in de buitenlucht. Er is dringend behoefte aan ondersteuning, vooral op het gebied van onderdak, water en voeding.

Het Debaga-kamp in de buurt van Erbil vangt ontheemden uit de regio op. Het kamp was oorspronkelijk bedoeld om vijfduizend ontheemden te huisvesten, maar op dit moment wonen er al meer dan 36.000 mensen. Inmiddels is een nabijgelegen stadion onderdeel geworden van het kamp en zijn verdere uitbreidingswerkzaamheden in volle gang.

Gezondheidszorg voor de allerkleinsten in kamp Debaga, Irak.

Gezondheidszorg voor de allerkleinsten in kamp Debaga, Irak.

UNICEF in Irak

Omdat zoveel mensen constant op de vlucht zijn, hebben we een methode ontwikkeld waarmee we snel pakketten met levensreddende goederen kunnen leveren aan nieuwe ontheemden. Een gezin met zeven personen kan zich met zo'n pakket (met onder meer drinkwater, eten en zeep) de eerste dagen redden. 

Daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen toegang hebben tot basisvoorzieningen, zoals water en gezondheidszorg. In kampen voor (binnenlandse) vluchtelingen zetten we water- en sanitaire voorzieningen op. Mensen die in recent bevrijde gebieden wonen, krijgen van ons pakketten met waterzuiveringstabletten en voedingrijke biscuits voor jonge kinderen. Ook houden we vaccinatiecampagnes om kinderen in te enten tegen mazelen en polio.

zegt Abrar, wijzend naar de muur van haar school.

“Ons huis heeft ook van deze kogelgaten.”

zegt Abrar, wijzend naar de muur van haar school.

In humanitaire situaties is ook onderwijs een basisbehoefte. School geeft kinderen de kans om weer even onbezorgd te spelen en leren. UNICEF zorgt voor (tijdelijke) leerplekken en schoolspullen. Daarnaast krijgen kinderen toegang tot psychosociale zorg. 

Het conflict in Irak in cijfers
  • Ruim 2 miljoen mensen in Irak zijn ontheemd geraakt.
  • Bijna 3,9 miljoen mensen zijn teruggekeerd naar gebieden die voorheen belegerd werden.
  • Irak vangt ook ruim 200.000 Syrische vluchtelingen op.

In de eerste helft van 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt:

450
duizend

kinderen zijn ingeënt tegen polio

700
duizend

mensen hebben toegang gekregen tot schoon drinkwater

65+
duizend

mensen kregen noodpakketten met levensmiddelen.

Ruim
180.000

kinderen kregen leermaterialen

Help en steun kinderen in noodsituaties

Geef nu!

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in nood

geef nu