Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) concludeert dat de resultaten van de elf Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen convenanten (MVO-convenanten) na vijf jaar tegenvallen. Daarom adviseert het KIT minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om MVO-wetgeving te overwegen.
UNICEF draagt onder meer actief bij aan de convenanten voor kleding- en textiel. We ondersteunen bijvoorbeeld Nederlandse textielbedrijven bij het verbeteren van de bescherming van kinderrechten in hun keten in Bangladesh.
© UNICEF/Bangladesh/BrianSokel
Er zijn elf MVO-convenanten die als doel hebben om de negatieve impact op mens en milieu, zoals kinderarbeid in de productieketen, van Nederlandse bedrijven wereldwijd aan te pakken. Dit wordt gedaan door middel van effectieve monitoring, risico analyse (due diligence) en collectieve projecten om problemen in ketens en bedrijfsvoering aan te pakken
Het KIT heeft in opdracht van Minister Kaag de elf MVO-convenanten geëvalueerd. Het KIT concludeert dat de resultaten van de convenanten na vijf jaar tegenvallen, hoewel er wel positieve effecten te zien zijn in het kleding- en textielconvenant en bankenconvenant. De resultaten vallen tegen omdat:
Daarom adviseert het KIT de minister om MVO-wetgeving - op basis van de OESO Richtlijnen en de UN Guiding Principles - te overwegen. Wetgeving en een vernieuwd convenantenbeleid versterken elkaar in een doordachte mix van MVO-beleid. Bovendien zorgt wetgeving voor een duidelijke minimumstandaard en maakt de convenanten voor veel meer bedrijven en sectoren een interessant hulpmiddel bij het invullen van hun due diligence-plicht. UNICEF staat hier volledig achter. Wij blijven daarom werken met bedrijven om hun negatieve impact op kinderrechten te verkleinen én pleiten voor een smart mix van multi-stakeholder initiatieven en wetgeving.
UNICEF draagt actief bij aan de sectorconvenanten voor kleding- en textiel, goud en metallurgie. We ondersteunen Nederlandse textielbedrijven bij het verbeteren van de bescherming van kinderrechten in hun keten in Bangladesh en onderzoeken nu of uitbreiding naar andere belangrijke productielanden mogelijk is. We helpen bedrijven in het Goudconvenant met het optuigen van hun due diligence en aanscherpen van beleid en het volgen van de vijf OESO-stappen in de OECD Minerals Guidance op het gebied van kinderarbeid.