Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hiv en aids

Kinderen en jongeren worden op verschillende manieren getroffen door hiv en aids. Hun ouders kunnen ziek worden en overlijden, maar zij zelf ook. Vooral tieners en jongeren lopen grote risico’s. 

Zoals moeder Agustina (26) in Indonesië. Zij ontdekte dat ze besmet was met het hiv-virus. Door ondersteuning van UNICEF kan ze met een gerust hart zorgen voor dochtertje Putri (3).

Putri en moeder agustina in indonesië
3
miljoen

kinderen wereldwijd nog besmet met hiv

52
procent

van deze kinderen slechts heeft toegang tot medicatie

Nr1
doodsoorzaak

voor jongeren in Afrika

De visie van UNICEF voor een generatie zonder aids is dat alle kinderen en hun families worden beschermd tegen hiv-infectie en vrij van aids kunnen leven.

  • Wereldwijd zijn er nog 3 miljoen kinderen besmet met hiv, waarvan slechts 52 procent toegang heeft tot medicatie (hiv-remmers).
  • Sinds 2000 is het aantal sterfgevallen aan de gevolgen van aids wereldwijd verdubbeld onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Voor Afrikaanse jongeren is aids nog altijd doodsoorzaak nummer één.
  • Zonder extra investeringen in preventie, testen en behandelingen zullen tussen 2018 en 2030 maar liefst 2 miljoen adolescenten besmet raken en 360.000 adolescenten overlijden aan aids-gerelateerde ziekten. Meisjes lopen het meeste risico.

Gelukkig boeken we successen in de strijd tegen hiv en aids:

  • Sinds 2000 is door een wereldwijde inspanning het percentage hiv-infecties van moeder op kind wereldwijd met 70 procent teruggebracht.
  • In de afgelopen 15 jaar zijn wereldwijd 1,6 miljoen nieuwe hiv-infecties bij kinderen voorkomen.
  • Daarnaast heeft het verstrekken van aidsremmers 8,8 miljoen levens gered.

De hiv-epidemie heeft nog steeds een onevenredige impact op kinderen. Iets minder dan de helft van kinderen jonger dan 15 jaar die met hiv leven, wordt niet behandeld. Daardoor lopen ze een groot risico te sterven als gevolg van aan aids gerelateerde ziektes. Zonder snelle behandeling kort na de geboorte sterft een derde van de kinderen met hiv op de leeftijd van 1 en de helft op de leeftijd van 2. De dekking van de behandeling onder adolescenten is even zorgelijk. Van de 40 landen met beschikbare gegevens weten we dat ongeveer 43 procent van de adolescenten -  in de leeftijd van 10-19 jaar die met hiv leven - in 2017 hiv-remmers hebben ontvangen.

Wat doet UNICEF?
Om kinderen hun volledige potentieel te laten bereiken, moeten ze vrij van te voorkomen ziekten worden geboren en gezond blijven. Wanneer hiv zich ontwikkelt tot aids, blijft het een belangrijke oorzaak van sterfte bij kinderen en jongeren. UNICEF werkt om de volgende doelen te bereiken:

  • Hiv-overdracht van moeder op kind elimineren.
  • Meer kinderen en adolescenten met hiv krijgen een effectieve behandeling
  • Voorkomen van hiv bij adolescenten.

Aandachtspunt adolescenten

Wereldwijd is de belofte gemaakt een einde te maken aan aids tegen 2030. Hoewel we het afgelopen decennium opmerkelijke vooruitgang hebben gezien bij kinderen in de leeftijd van 0-9 jaar, zijn adolescenten achtergebleven bij de preventie van hiv. Verwacht wordt dat tussen 2018 en 2030 maar liefst 360.000 adolescenten sterven aan aids-gerelateerde ziekten als er niet extra geïnvesteerd wordt in programma’s voor hiv-preventie, en het testen en behandelen van hiv-infecties.

Op Wereldaidsdag 2018 bracht UNICEF het rapport uit: 'Worldwide and regional snapshots' - van de situatie voor kinderen en adolescenten tot 2030.

Ben je benieuwd wat wij vinden van hiv en aids en borstvoeding? Lees ons standpunt over dit onderwerp.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help hiv bij baby's voorkomen

Doneer nu