Ondervoeding in Zuid-Soedan

Honger in Zuid-Soedan

Het land dat net haar zevende verjaardag vierde, is opnieuw getroffen door honger en geweld. Miljoenen mensen worden getroffen door de humanitaire crisis, waaronder veel kinderen. UNICEF doet er alles aan om deze kinderen te helpen.

Wat is er aan de hand?

Het gewapende conflict in Zuid-Soedan heeft grote gevolgen. Op dit moment zijn meer dan 1,8 miljoen mensen in eigen land op de vlucht voor het geweld. Daarnaast hebben al bijna 2,5 miljoen mensen hun toevlucht gezocht tot de buurlanden Ethiopië, Kenia, Soedan en Oeganda. Het merendeel van de gevluchte mensen zijn vrouwen en kinderen. Deze groep is erg kwetsbaar en loopt een groot risico op ondervoeding, ziektes en (seksueel) geweld. 

Een reden waarom families vluchten is de voedselschaarste, maar liefst 7,1 miljoen Zuid-Soedanezen hebben onvoldoende toegang tot voedsel. In 2017 werd er voor het eerst in zes jaar een hongersnood uitgeroepen. Op dit moment is de hongernood ten einde, maar de situatie blijft zorgwekkend. Door het geweld zijn veel gebieden moeilijk toegankelijk voor humanitaire hulp. Kampen voor vluchtelingen en ontheemden zijn overvol.

Hulpgoederen per vliegtuig

UNICEF levert via het Rapid Response Mechanism noodpakketten aan families op de meest afgelegen plekken van het land.

Wat doet UNICEF?

Gezondheidszorg, voeding en water

Samen met het World Food Programme (WFP) bestrijden we ondervoeding in Zuid-Soedan. In zorgcentra in het hele land screenen we kinderen op ondervoeding en behandelen we hen. Mobiele medische teams zoeken ondervoede kinderen op in moeilijk bereikbare gebieden. We zorgen ervoor dat mensen in opvangkampen toegang hebben tot gezondheidszorg en dat kinderen worden gevaccineerd tegen mazelen en polio. Daarnaast delen we muskietennetten uit om malaria te voorkomen.

UNICEF voorziet kampen voor ontheemden van drinkwater. Er wordt constant gezocht naar duurzame oplossingen voor de watertoevoer. Binnenkort wordt er bijvoorbeeld geboord naar grondwater bij een van de kampen.

Onderwijs en kinderbescherming

Door het aanhoudende geweld blijft kinderbescherming erg belangrijk. Er zijn steeds meer alleenstaande kinderen die gescheiden zijn van hun familie. Ze worden opgevangen en geregistreerd en zoveel mogelijk met hun familie herenigd. Daarnaast pleit UNICEF voortdurend voor de vrijlating van kindsoldaten.

Vrouwen zijn vooral kwetsbaar. Zij zijn regelmatig het slachtoffer van seksueel geweld. UNICEF geeft voorlichting om mensen bewust te maken van dit probleem en zorgt ervoor dat slachtoffers passende gezondheidszorg en psychische hulp krijgen. 

Elk jaar zorgt UNICEF ervoor dat honderdduizenden kinderen naar school kunnen gaan. We trainen leerkrachten en zorgen voor lesmaterialen.

Het conflict in Zuid-Soedan in cijfers
  • 1,8 miljoen mensen zijn ontheemd.
  • Bijna 2,5 miljoen mensen zijn naar de buurlanden van Zuid-Soedan gevlucht.
  • Meer dan de helft van de vluchtelingen en ontheemden is vrouw of kind.
  • 7,1 miljoen Zuid-Soedanezen zijn food insecure

In de eerste helft van 2018 hebben we onder andere het volgende bereikt in Zuid-Soedan:

87 duizend

ernstig ondervoede kinderen hebben therapeutische voeding gekregen

530+ duizend

kinderen zijn ingeënt tegen mazelen

Ruim 490.000

mensen hebben toegang gekregen tot schoon water

Zuid-Soedan

Schouder aan schouder

Ganiko (12) en Jackson (13) leerden elkaar kennentoen zij gedwongen moesten vechten voor een gewapende groep in Zuid-Soedan. De twee jongens werden beste vrienden. Schouder aan schouder stonden ze toen ze tijdens de ceremonie op 17 april in Yambio, Zuid-Soedan eindelijk bevrijd werden. Samen met meer dan 200 kindsoldaten konden zij eindelijk de wapens neerleggen.

In Zuid-Soedan worden duizenden kinderen ingezet als kindsoldaat. Ze worden gerekruteerd door een van de strijdende partijen in het land, getraind om met wapens om te gaan, en blootgesteld aan de meest verschrikkelijke gebeurtenissen. UNICEF onderhandelt met de verschillende gewapende groepen over de vrijlating van deze kindsoldaten. We zorgen ervoor dat ze worden opgevangen en toegang hebben tot medische en psychische zorg. Ook deze kinderen hebben het recht kind te zijn.