Meer dan 11.000 kinderen zijn gedood of gewond geraakt als gevolg van de burgeroorlog in Jemen. Sinds de escalatie van het conflict in 2015 zijn dat gemiddeld vier kinderen per dag. Honderdduizenden andere kinderen lopen ernstige risico’s door ondervoeding en ziektes. UNICEF benadrukt het belang van een vernieuwde wapenstilstand.
De pasgeboren Khadija Ahmed krijgt een vaccinatie tegen tuberculose en polio.
© UNICEF/UN0684448/Hayyan
Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF bezocht een ziekenhuis in Aden: ‘’Voor kinderen zoals de zeven maanden oude Yasin en zijn moeder Saba, is het leven een kwestie van overleven geworden. Yasin is één kind in een veel te grote groep ernstige ondervoede kinderen in Jemen. Zij hebben onmiddellijk steun nodig, omdat de toegang tot basisvoorziening op instorten staat.’’ Bijna driekwart van alle mensen in Jemen heeft op dit moment dringend humanitaire hulp en bescherming nodig. Naar schatting zijn bovendien 2.2 miljoen kinderen in het land ernstig ondervoed.
“Het leven is een kwestie van overleven geworden”
Catherine Russell
Meer dan 17.8 miljoen mensen, waaronder 9.2 miljoen kinderen, hebben geen toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen. Al jarenlang is de gezondheidszorg in Jemen extreem kwetsbaar. Nog maar 50% van alle gezondheidsvoorzieningen is functioneel. Hierdoor hebben bijna 22 miljoen mensen geen toegang tot goede gezondheidszorg.
Ook worden minder kinderen gevaccineerd. 28% van alle kinderen onder de één mist standaardvaccinaties. Er zijn regelmatig uitbraken van cholera, mazzelen, difterie en andere ziektes die door vaccins voorkomen kunnen worden. Kinderen die niet zijn vaccineerd zijn dan extra kwetsbaar en hebben vaak ook nog eens slechte toegang tot schoon water.
Een eerdere wapenstilstand bemiddeld door de Verenigde Naties (VN) leidde al tot een sterke afname van de hevigheid van het conflict. Na het einde van deze wapenstilstand in begin oktober zijn in minder dan twee maanden tijd nog eens 62 kinderen gedood of gewond geraakt.
Een vernieuwde wapenstilstand is heel belangrijk en zou een stap in de goede richting zijn. Door een wapenstilstand kan ruimte ontstaan voor kritieke humanitaire hulp. Toch kan uiteindelijk alleen een blijvende vrede ervoor zorgen dat families hun leven weer kunnen opbouwen en weer plannen kunnen maken voor de toekomst.
UNICEF: