Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in
De video op deze plek wordt niet getoond omdat we je toestemming nodig hebben voor het weergeven van ‘third party content’ (o.a. Youtube-video’s, webformulieren).
Klik hier om toestemming te geven

Kinderen zijn de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis

Kinderen zijn de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis

Kinderen lijken minder vatbaar voor het virus, maar de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis zijn voor hen enorm. De basiselementen voor de bouw van de toekomst van een kind vallen weg, van onderwijs tot basiszorg en van gezonde voeding tot een veilig thuis. 

Voor ieder kind van nu, en voor de toekomst van ons allemaal

In deze wereldwijde crisis werkt UNICEF extra hard voor ieder kind van nu en voor de toekomst van ons allemaal. Want waar wij in Nederland ook nog zoekende zijn naar een juiste uitweg, is die voor kwetsbare kinderen over de wereld nog veel moeilijker. De gezondheid en toekomst van miljoenen kinderen staat op het spel.

Er is onmiddellijk actie nodig om ervoor te zorgen dat deze kinderen niet de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis worden.

Bescherm de rechten van het kind, ook tijdens een crisis

In een verklaring samengesteld en ondersteund door de EU, GRULAC-landen en de Group of Friends of Children en de SDGs wordt gevraagd om tijdens deze wereldwijde pandemie onderwijs, voeding, gezond en veiligheid van kinderen prioriteit te geven. De verklaring, die ook is ondertekend door de Nederlandse regering, ondersteunt de oproep van de Verenigde Naties en UNICEF om kwetsbare kinderen te beschermen.

463 miljoen
kinderen

kunnen geen les op afstand volgen

In veel landen zijn de scholen nog steeds gesloten, en dat terwijl 1 op de 3 kinderen niet in staat is om les op afstand te volgen. Ze hebben geen internet, televisie, radio of lesboeken, of hebben niemand die ze kan helpen met het huiswerk. Hierdoor groeit de leerachterstand elke dag. 

370 miljoen
kinderen

krijgen geen dagelijkse maaltijd meer

Voor miljoenen kinderen is de schoolmaaltijd de enige maaltijd die ze krijgen op een dag. Nu de scholen dicht zijn, vervalt deze maaltijd. Omdat deze kinderen vaak al in armoede leven, is de kans op ondervoeding groot. 

1,2 miljoen
kinderen onder de vijf jaar

dreigen te overlijden door de impact van de coronacrisis.

Door de impact van de coronacrisis op onder meer de gezondheidszorg, is de kans groot dat het komende half jaar elke dag 6.000 meer kinderen sterven. Dat cijfer komt nog eens bovenop de 2,5 miljoen kinderen die de komende zes maanden buiten de coronacrisis om al zouden zijn overleden. Daarmee dreigt bijna een decennium aan vooruitgang om kindersterfte terug te dringen verloren te gaan.

80 miljoen
kinderen

missen belangrijke vaccinaties.

Door een overbelast zorgsysteem zijn in veel landen de vaccinatiecampagnes stopgezet. Hierdoor lopen miljoenen kinderen meer risico op ziektes die voorkomen kunnen worden. 

Meisje in Mali laat haar handen zien

Hawa Gadiaga is 15 en woont in een vluchtelingenkamp in Mali. Vorig jaar ontvluchtte ze het geweld in haar geboortedorp. Hawa heeft net haar handen gewassen- precies 20 seconden, zoals we dat in Nederland nu ook doen. Ze weet hoe ze zichzelf moet beschermen tegen het virus, maar Hawa en haar kampgenootjes maken zich meer zorgen over de gevolgen van de crisis. Geen school, bijvoorbeeld, en steeds minder toegang tot goede zorg, gezonde voeding, en vaccinaties.

Hawa Gadiaga is 15 en woont in een vluchtelingenkamp in Mali. Vorig jaar ontvluchtte ze het geweld in haar geboortedorp. Hawa heeft net haar handen gewassen- precies 20 seconden, zoals we dat in Nederland nu ook doen. Ze weet hoe ze zichzelf moet beschermen tegen het virus, maar Hawa en haar kampgenootjes maken zich meer zorgen over de gevolgen van de crisis. Geen school, bijvoorbeeld, en steeds minder toegang tot goede zorg, gezonde voeding, en vaccinaties.

Wat doet UNICEF?

UNICEF werkt in 140 landen, op lokaal en nationaal niveau, om verspreiding van het virus tegen te gaan en de impact voor kinderen, jongeren en families zoveel mogelijk te verminderen. UNICEF geeft voorlichting, traint medisich personeel en levert beschermingsmiddelen, en zet innovatieve onderwijsprogramma's op om thuislerende kinderen wereldwijd te ondersteunen. Ook gaan we door met het geven en faciliteren van reguliere gezondheidszorg en voedingsondersteuning. 

Sinds de uitbraak heeft UNICEF

  • 2,9 miljard mensen bereikt met informatie
  • 1,9 miljoen gezondheidswerkers getraind in virusverspreiding en behandeling
  • 38,5 miljoen mensen geholpen met zeep, schoon water en handgel
  • 6,1 miljoen kinderen levensreddende voedingshulp tegen ondervoeding gegeven 
  • Ervoor gezorgd dat meer dan 225 miljoen kinderen toch weer een vorm van onderwijs kunnen volgen, ondanks de lockdownmaatregelen

Bescherm kinderen tijdens een wereldwijde crisis

Laat kinderen niet de onzichtbare slachtoffers van de coronacrisis worden.

DONEER NU
Kinderen leren thuis Nederland

Maanden thuis leren, en nu weer met nieuwe maatregelen naar school: ook voor kinderen in Nederland en de Nederlandse Cariben is de coronacrisis een uitdaging. 

Maanden thuis leren, en nu weer met nieuwe maatregelen naar school: ook voor kinderen in Nederland en de Nederlandse Cariben is de coronacrisis een uitdaging. 

Wat doet UNICEF in Nederland?

  • We geven ouders en families handvatten, tips en advies om hun thuissituatie zo goed mogelijk in te richten. Denk aan tips over hoe je met je kind over corona kunt praten, advies om online schade te voorkomen, en antwoorden op veelgestelde vragen.
  • UNICEF doet onderzoek naar de impact van het coronabeleid en de maatregelen op jongeren en kinderen in Nederland. Onlangs publiceerde UNICEF een rapport, in samenwerking met de Universiteit Leiden en kinderrechtenhoogleraar Ton Liefaard, waaruit blijkt dat er te weinig rekening gehouden wordt met de gevolgen van de maatregelen voor kinderen en jongeren. Lees het volledige rapport: Coronacrisis en kinderen en jongeren in Nederland: een inventarisatie van de impact van de coronacrisis op kinderen en jongeren in Nederland
  • Met de #MijnNieuweWereld campagne roept UNICEF jongeren op om hun meningen en ideeën over de toekomst te delen. Op donderdag 10 september overhandigen we alle ideeën aan minister Hugo de Jonge. Ook gaan jongeren op deze dag met kamerleden in gespek over hun eigen ideeën. 
  • Nu de scholen eindelijk weer open kunnen, wil UNICEF alle scholieren in Nederland heel veel succes wensen met het nieuwe schooljaar! Vraag nu een (gratis) Zakje Geluk aan voor jouw scholier. 

UNICEF also wants to support children and their parents in the Dutch Caribbean. We help families navigate these strange times with tools, tips and valuable advice. 

Gerelateerd aan dit onderwerp

Bescherm kinderen tijdens een wereldwijde crisis.

Doneer