Wat is een nalatenschap aan UNICEF? Nalaten aan kinderen wereldwijd betekent kansen uit uw leven doorgeven aan kinderen die dit heel hard nodig hebben. Via uw erfenis. Wilt u dat ook? En heeft u nog geen testament? Volg dan het nalaten-stappenplan om uw testament op te stellen.
© UNICEF
Er zijn goede redenen om over uw nalatenschap na te denken en een testament op te stellen bij de notaris. U kunt:
Misschien heeft u al een keuze gemaakt en vraagt u zich af hoe een nalatenschap aan UNICEF precies werkt. Lees daar dan alles over op de pagina met veelgestelde vragen of volg het stappenplan hieronder.
Indien u uw dierbaren wilt uitleggen waarom u een goed doel heeft opgenomen in uw testament, is een toelichting via een brief raadzaam. Deze brief gaat samen met het testament bij de notaris in de kluis.
Goed om te weten: UNICEF betaalt géén erfbelasting doordat het de ANBI-status voor goede doelen heeft. Uw nalatenschap komt dus volledig ten goede aan ons werk voor kinderen
Bedenk wie u tot erfgenaam of als legetaris wilt benoemen: familie, partner, een goede vriend en/of UNICEF. Wilt u UNICEF opnemen in uw testament? Dit is via twee manieren mogelijk.
Erfstelling Met een erfstelling kunt u UNICEF (of een ander goed doel) benoemen als mede- of als enige erfgenaam. Als mede-erfgenaam ontvangt UNICEF een percentage van de nalatenschap (de hoogte van dat percentage bepaalt u zelf). UNICEF deelt de erfenis dan dus met uw andere erfgenamen. Is UNICEF de enige erfgenaam, dan ontvangt UNICEF de hele nalatenschap.
Legaat Een legaat is een vastgelegd deel van uw erfenis, bijvoorbeeld een schilderij, huis, effectenportefeuille, of een vast bedrag of een bepaald percentage van uw vermogen. Een goede optie als u heel precies wilt vastleggen wát u aan UNICEF geeft.
Een executeur regelt de afwikkeling van uw nalatenschap na uw overlijden. Dit kan bijvoorbeeld een familielid, een goede vriend of een notaris zijn. Of in sommige gevallen UNICEF. Benoemt u geen executeur? Dan moeten uw erfgenamen in onderling overleg uw nalatenschap afwikkelen.
Bekijk ook de video 'Waarom een executeur aanwijzen?' uit onze videoserie over Nalaten.
Om het testament op te stellen, maakt u een afspraak met een zelf te kiezen notaris. U bespreekt uw wensen en de notaris adviseert en licht de juridische aspecten toe. Vervolgens maakt de notaris een concept-testament dat u thuis rustig kunt nalezen. Zijn uw wensen goed omschreven? Dan maakt u een vervolgafspraak om het testament te ondertekenen.
U kunt ook gebruikmaken van de services van:
- NuNotariaat, waar u online, voor een vast bedrag uw testament regelt. U ondertekent het vervolgens bij de notaris.
- Erfrechtplanning, waar u een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis kunt aanvragen.
De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd. Een fijn idee: veranderen uw wensen of omstandigheden, dan kunt u uw testament op elk gewenst moment laten wijzigen bij de notaris.
© UNICEF/Goverde
Dit zijn de volledige gegevens die u nodig heeft als u UNICEF in uw testament wilt zetten:
Stichting Nederlands Comité UNICEF
Bezuidenhoutseweg 74
2594 AW Den Haag
Kamer van Koophandel-nummer: 27102631
© UNICEF/Andrianantenaina
Nalaten aan een goed doel als UNICEF betekent een verschil maken in het leven van kinderen. Zoals voor de 14-jarige Tenesoa die elke dag in een gevaarlijke mica-mijn op het Afrikaanse eiland Madagaskar werkt om geld te verdienen voor haar familie.
Dankzij nalatenschappen kan UNICEF kinderen zoals Tenesoa helpen met betere toegang tot goed onderwijs. Zodat ook zij gewoon naar school kan gaan.
Vraag dan de nalaten-brochure aan met ervaringen van anderen, praktische tips en handige informatie
Ja, stuur mij de brochure