Een toelichting bij het testament kan ruzie bij nabestaanden voorkomen

Het is nog redelijk onbekend, maar directeur van Netwerk Notarissen en docent aan de Radboud Universiteit, Lucienne van der Geld, ziet dat het wel steeds meer wordt gebruikt: een toelichting in het testament. Handig bij het verdelen van de erfenis. Een brief over uw nalatenschap kan ruzie voorkomen. 

WASH project

De tekst is een onderbouwing van de keuze waar de erfenis heengaat: wie erft wat en wordt er ook nagelaten aan een goed doel? Van der Geld publiceert hierover en geeft er les over aan notarissen. Een brief bij het testament is volgens haar heel nuttig.

Waarom een brief bij het testament of de nalatenschap?

“Een testament is een beetje een kale juridische tekst. Dat moet ook, want het moet duidelijk zijn wat er in dat testament bedoeld wordt. Die tekst komt immers naar boven als je bent overleden. 

We moedigen aan om met nabestaanden te praten over je wensen met betrekking tot je erfenis. Maar ik heb het idee dat het in Nederland niet echt een onderwerp is om te bespreken. We praten niet echt over hoeveel geld je hebt en wat je daar precies mee wil. 

Het verhaal achter de keuze

Het testament gaat voor je spreken als je dat zelf niet meer kunt. Als je jouw keuze een beetje toelicht, heeft dat wel impact.

Zo wordt het verhaal achter de keuze duidelijk voor nabestaanden. Die kunnen zich beter inleven dan wanneer je alleen maar een koude juridische tekst hebt.”

Lucienne van der Geld

Een brief bij uw nalatenschap: hoe werkt het?

“Dat kan op verschillende manieren. Het hangt af van wat men zelf wil. Sommigen schrijven zelf een brief en die wordt dan aan het testament bevestigd. Die brief gaat samen met het testament in de kluis van de notaris. Dat is één mogelijkheid. 

Of geschreven door de notaris

Maar ik zie het meeste dat de toelichting met de notaris wordt opgesteld. Want als notaris wil je ook weten waarom iemand een testament maakt. Om iemand ook goed daarover te kunnen adviseren. 

En natuurlijk is het belangrijk dat de nabestaanden de persoon waar het omgaat in de tekst herkennen.”

Meer informatie en inspiratie over nalaten?

Vraag meteen de brochure aan