De Europese editie van UNICEF’s wereldwijde onderzoek "The State of the World's Children Report: On My Mind" laat zien dat negen miljoen jongeren in Europa (10 tot 19 jaar) kampen met psychische problemen, waarbij het in meer dan de helft gaat om angst en depressie.
© UNICEF/Alex Majoli/Magnum Photos
In het Europese rapport geeft informatie over de stress en psychische nood van jongeren en doet aanbevelingen aan regeringen in heel Europa en aan de Europese Unie. Er staan ook data over het percentage Nederlandse jongeren met een psychische aandoening. Naar schatting heeft 18 procent van de Nederlandse jongeren (10 tot 19 jaar) een psychische aandoening en dat is méér dan het EU- gemiddelde. In Europa heeft gemiddeld 16,3 % van de jongeren een psychische aandoening, wereldwijd is dat 13%.
Al jaren roepen wij en anderen om betere data over de mentale gezondheid van de jeugd in Nederland. Want er is veel onbekend. Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland: "Data over de mentale gezondheid van de jeugd in Nederland zijn hard nodig. Nederland houdt niet bij hoe vaak psychische stoornissen voorkomen of wat het verloop en de gevolgen zijn. We weten ook niet of jongeren wel of geen hulp krijgen en welke jongeren vooral risico lopen op een psychische aandoening. Een goed onderbouwd beeld ontbreekt, terwijl we wel weten dat het niet goed gaat met veel jongeren. Er moet in Nederland beter zicht komen op de mentale gezondheid van jongeren, zodat we kunnen zien hoe het gaat en wat er nodig is aan preventie en behandeling."
Geestelijke gezondheidsproblemen zijn niet nieuw. Lang voor de coronapandemie trokken ouders, leraren en vele anderen aan de bel over het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Corona heeft alles nog meer onder druk gezet door zaken als isolatie, spanning en inkomensverlies binnen gezinnen.
© UNICEF/Schoonewille
UNICEF heeft 5 aanbevelingen voor Europese instellingen en nationale regeringen: