Op 6 februari werden Turkije en Syrië getroffen door zware aardbevingen. Giro555 kwam de dag erna direct in actie voor de miljoenen slachtoffers. De schade door de aardbevingen is enorm, miljoenen mensen in meerdere provincies in Turkije en Syrië zijn getroffen.
Twee kinderen in een tijdelijk onderkomen in Hatay (Turkije). Duizenden kinderen en gezinnen verloren hun huis en wonen nu in tijdelijke onderkomens nadat twee verwoestende aardbevingen het zuidoosten van Turkije troffen.
© UNICEF/UN0841988/Kiliç
Vier maanden later is de hulpverlening door de verschillende organisaties achter Giro555 nog steeds in volle gang. Ook heeft een vijftal extra hulporganisaties zich inmiddels bij de actie aangesloten. Op dit moment ligt de focus op het verlenen van noodhulp zoals het bieden van tijdelijk onderdak, het herstellen van de waterinfrastructuur en psychosociale hulp. Door de aanhoudende donaties van de Nederlandse bevolking staat de teller voor deze actie op €123 miljoen.
Mede dankzij het succes van de Giro555-actie konden de hulporganisaties direct in actie komen voor de getroffen bevolking met het bieden van noodhulp zoals tijdelijk onderdak, medische zorg, eten en drinken. Ook deelden de organisaties hulpgoederen uit, zoals hygiënekits, winterkleding en dekens. Overlevenden ontvingen contant geld en cash vouchers zodat ze zelf konden kopen wat ze nodig hadden. Daarnaast is er psychosociale hulp en trauma begeleiding verleend aan de slachtoffers en zijn er veilige plekken voor kinderen gecreëerd waar zij konden spelen en onderwijs kregen.
In februari en maart hadden de slachtoffers nog te maken met temperaturen onder nul, inmiddels is de zomer in beide landen aangebroken en wordt het steeds heter. De organisaties voeren in zowel Turkse en Syrische opvanglocaties reparaties aan de zwaar beschadigde waterinfrastructuur uit. Dit is cruciaal om ziektes zoals cholera te voorkomen. Een overzicht van alle hulp in de eerste drie maanden is op deze interactieve kaart te vinden.
Giro555-actievoorziter Michiel Servaes: “In Turkije en Syrië is door de hulporganisaties achter Giro555 een enorme operatie in gang gezet waardoor al honderdduizenden slachtoffers zijn geholpen. Eind maart was ik zelf in het gebied en werd ik opnieuw getroffen door de ernst en ongekende omvang van deze ramp. Veel gezinnen slapen nog in tenten en gaan een zware tijd tegemoet. We zijn zeer dankbaar voor de vrijgevigheid van het Nederlands publiek. Met de opbrengst voor Giro555 zetten hulpverleners alles op alles om zoveel mogelijk slachtoffers te helpen. Maar we zijn er nog lang niet. Naast de noodhulp die volop doorgaat, en nodig zal blijven, kijken we samen met onze partners ook naar de volgende fase van verwerking en wederopbouw.”
Naast negen Giro555-leden, zijn er vijf andere hulporganisaties aangesloten die met de gelden van Giro555 in de getroffen gebieden hulp bieden. Het gaat om de Nederlandse hulporganisaties Dokters van de Wereld, Habitat, VNG International, War Child en de Syrische humanitaire organisatie Witte Helmen.
“Ik ben blij dat we nu kunnen douchen om schoon te blijven en onszelf te beschermen tegen ziektes. Dit is de beste douche ooit!” zei Huda, 9, na het douchen in de badkamers, geleverd door UNICEF, in een opvangcentrum in Lattakia, Syrië.
© UNICEF/UN0836318/Haddad
UNICEF biedt in Syrië en Turkije zowel noodhulp als hulp op de lange termijn. We zorgen voor toegang tot schoon water, goede hygiëne en sanitaire voorzieningen. We geven psychosociale ondersteuning en zorgen dat het onderwijs door kan blijven gaan. Lees hier meer over wat wij doen Syrië en Turkije.
De actie voor Turkije en Syrië is nog open voor donaties tot en met eind augustus. De slachtoffers in Syrië en Turkije kunnen uw hulp nog steeds gebruiken.