Asielbeleid moet kinderrechten respecteren en beschermen

8 augustus 2024

De elfjarige Mikael is de laatste dagen veel in het nieuws. Hij dreigt, samen met zijn moeder, te worden uitgezet naar Armenië, een land waar hij nog nooit geweest is. Mikael is in Nederland geboren, getogen en geworteld.

blauwe achtergrond

UNICEF Nederland maakt zich zorgen om kinderen zoals Mikael. Zijn zaak is een voorbeeld dat aantoont dat het Nederlandse asielbeleid kinderrechten niet centraal stelt.  
 
In het nemen van een beslissing in een asielprocedure moet een zorgvuldige belangenafweging worden gemaakt. In die belangenafweging moet het belang van het kind een eerste overweging vormen. Dat volgt uit het VN-Kinderrechtenverdrag, dat ook Nederland geratificeerd heeft.  
 
Een kind uitzetten naar een land dat hij of zij nauwelijks kent en terwijl het hier geworteld is, is schadelijk voor de ontwikkeling en daardoor niet in het belang van het kind.  
 
Het nieuwe kabinet wenst het strengste migratiebeleid ooit te maken. Van die ambitie zullen kinderen zoals Mikael, en met hem vele anderen, onherstelbaar beschadigd raken.  
 
De minister van Asiel en Migratie geeft aan geen uitzonderingen te willen maken voor individuele gevallen. Het is inderdaad onwenselijk om voor kinderen die media-aandacht krijgen een oplossing te bieden terwijl voor al die andere gewortelde kinderen geen oplossing komt.  
Daarom roept UNICEF Nederland de overheid op om het asielbeleid voor álle kinderen zo aan te passen dat kinderen en hun rechten centraal staan.