Nieuwe variant Mpox-virus meest gevaarlijk voor kinderen

19 augustus 2024

Duizenden kinderen in de Democratische Republiek Congo (DRC) en buurlanden lopen het risico de nieuwe, meer dodelijke variant van het MPOX-virus op te lopen. Kinderen jonger dan vijf jaar lopen het grootste risico om te overlijden. UNICEF is aanwezig in de DRC en in omringende landen en zet grootschalig in op het tegengaan van verdere verspreiding van het virus.    

Moeder en kind in ziekenhuis

Mpox is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Het kan van dieren op mensen worden overgedragen, maar ook van persoon op persoon. Iemand die het virus heeft kan behalve symptomen als koorts, hoofd- en spierpijn, ook ernstige huiduitslag krijgen. Voor kinderen onder de vijf jaar is het virus het meest gevaarlijk: zij lopen het grootste risico op overlijden.  

Kinderen meest kwetsbaar voor Mpox

Sinds het begin van dit jaar hebben naar schatting 8.772 kinderen de ziekte opgelopen in de DRC. Daarmee vormen kinderen meer dan de helft van de 15.664 totaal gerapporteerde gevallen in het land. Van de 548 mensen die inmiddels al zijn overleden, waren 463 daarvan kind.  
Onlangs verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak van het Mpox-virus tot een Public Health Emergency of International Concern.   

Extra zorgwekkende bedreiging

"Deze nieuwe uitbraak van de Mpox-variant is een extra zorgwekkende bedreiging voor kinderen en gezinnen, waarvan velen al te maken hebben met voortdurende conflicten en ontheemding, cholera- en polio-uitbraken en ondervoeding", aldus Gilles Fagninou, regionaal directeur van UNICEF voor West- en Centraal-Afrika. "Kinderen, vooral degenen die ondervoed zijn of andere ziekten hebben, zijn het meest kwetsbaar zijn om deze Mpox-variant op te lopen en eraan te sterven." 

Wat UNICEF doet tegen mPox

UNICEF is aanwezig in de DRC en in omringende landen en werkt samen met de overheid om verdere verspreiding van Mpox tegen te gaan. Zo geven we informatie hoe je je het beste kunt beschermen tegen het virus, leveren we hygiëneproducten, installeren we tenten om patiënten in te behandelen maar werken we bijvoorbeeld ook aan het aanpakken van desinformatie, discriminatie en stigma.