Hongersnood door oorlog in Soedan: 400.000 ontheemden in kamp Zamzam getroffen

5 augustus 2024

Na meer dan 15 maanden oorlog in Soedan heeft een catastrofale combinatie van conflict, ontheemding en beperkte humanitaire toegang geleid tot een bevestigde hongersnood in kamp Zamzam in de regio Noord-Darfoer. Dit vluchtelingenkamp is een tijdelijk thuis voor meer dan 400.000 mensen die hun huizen hebben moeten verlaten vanwege het geweld. 

Kind herstellende van ernstige acute ondervoeding zit bij zijn moeder op schoot

Eerste hongersnood in zeven jaar 

Het is de eerste keer in zeven jaar dat er wereldwijd hongersnood is vastgesteld door de Famine Review Committee (FRC). De hongersnood heeft als gevolg dat mensen, waaronder kinderen, zijn gestorven door honger en ziektes die ontstaan door ondervoeding. Deze situatie is zeer ernstig en vraagt om directe actie. 

Impact op kinderen en families  

“Het nieuws van vandaag bevestigt onze zorgen dat er hongersnood optreedt in delen van Soedan, wat immens lijden veroorzaakt bij kinderen en families die al getroffen zijn door de gruwelijke oorlog”, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. 

Ernstige situatie in heel Soedan 

Niet alleen in Darfoer, maar in heel Soedan is de situatie kritiek. De hongercrisis door conflicten treft nu ook andere delen van het land, zoals de hoofdstad Khartoem en de staat Jazirah. Dit jaar zullen naar schatting 730.000 kinderen ernstige acute ondervoeding (SAM – Severe Acute Malnutrition) hebben. SAM is de meest gevaarlijke vorm van ondervoeding en kan dodelijk zijn als er geen hulp komt.  

Dringende hulp nodig 

UNICEF en het Wereldvoedselprogramma van de VN waarschuwen al lange tijd voor de ernstige gevolgen voor kinderen als er geen hulp komt. Ze vragen om onmiddellijke toegang tot de getroffen gebieden. 

Laszlo benadrukt: “Deze hongersnood is volledig door mensen veroorzaakt. We roepen alle partijen op om het humanitaire systeem ongehinderde en veilige toegang te bieden tot kinderen en families in nood. We moeten alle routes kunnen gebruiken, over conflictlijnen en grenzen heen.” 

Oproep aan de internationale gemeenschap 

UNICEF roept de internationale gemeenschap op om nu te helpen en te zorgen voor een wapenstilstand in Soedan. “Dit is de enige manier om een grote ramp te voorkomen die heel Afrika destabiliseert”, zegt Laszlo.