Klimaatslimme dorpen is een van de programma's waar je als Business Buddie aan kunt bijdragen. Met jouw steun maken we 20 dorpen in Madagaskar die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering klimaatslim. We geven deze dorpen onder meer toegang tot watersystemen op zonne-energie, ecologische toiletten en duurzame elektriciteit.
In ons programma in Madagaskar pakken we verschillende uitdagingen aan:
Bekijk de video en ontdek de opzet van de pilot in Madagaskar in 45 seconden.
Met het programma Klimaatslimme Dorpen verkleinen we de impact van klimaatverandering op dorpen in het zuiden van Madagaskar. Zo dragen we bij aan een beter toekomstperspectief voor de kinderen in het land. Begin 2025 moeten 20 dorpen klimaatslim zijn:
In oktober 2024 reisden een aantal Business Buddies met Djoser af naar het project Klimaatslimme Dorpen in Madagaskar. De verhalen van de buddies lees je hieronder.
Een voorbeeld van een waterpomp die water uit de grond haalt met verschillende zonnepanelen voor de elektrische voeding en een watertoren die verbonden is met waterkranen. Het systeem was oorspronkelijk bedoeld voor de 500 dorpsbewoners van Ehavo, maar door het succes komen er ook naburige dorpsbewoners naar Ehavo en is er een bloeiende lokale economie ontstaan.
© UN0838405/Andrianantenaina
We kunnen ons voorstellen dat je - voordat je besluit om Business Buddie te worden - nog veel vragen hebt over het programma Klimaatslimme Dorpen. Daarom hebben we een hele uitgebreide Q&A gemaakt die je nog eens een rustig kunt doornemen. Hieronder vind je alvast 3 veelgestelde vragen.
Blijvend resultaat staat centraal in dit project. Daarom werken we nauw samen met de lokale gemeenschappen en onderzoeken we samen per dorp wat er precies nodig is. Zo creëren we lokaal ‘ownership’. Daarnaast richten we onze pijlen op de overheid van Madagaskar. Er is al een centraal National Climate Adaptation Plan en ons project sluit daar goed bij aan. Dit vergroot de kans dat het project ingebed wordt in het beleid. Ons uiteindelijke doel is dat op termijn de ondersteuning van UNICEF niet meer nodig is.
Dat komt in de eerste plaats doordat het zuiden van het land van zichzelf al zeer droog is – intensivering van die droogte komt extra hard aan. Daarnaast spelen milieuproblemen zoals ontbossing en verstuiving een rol – daardoor kan extreme droogte nog meer schade aanrichten. Tot slot is Madagaskar zo kwetsbaar doordat het een heel arm land is, met een zwakke waterinfrastructuur en een beperkte gezondheidszorg. Ook daardoor heeft klimaatverandering een onevenredig grote impact op het land en zijn bevolking.
Dat is zeker het doel van UNICEF. We willen dat de overheid het project opneemt in het nationale beleid en het project op die manier opschaalt en implementeert in andere delen van het land.