Jongeren uiten in UNICEF-jongerenadvies zorgen over pesten, het huizentekort en armoede

16 september 2024

Voor het vierde jaar op rij zijn jongeren tijdens Jongeren Prinsjesdag in gesprek gegaan met Tweede Kamerleden over het UNICEF-jongerenadvies. Het advies van dit jaar bevat zorgen van bijna 1.100 jongeren onder de 18, maar ook de kansen en oplossingen die zij zien over de voor hen belangrijkste onderwerpen: pesten, het huizentekort en armoede. Dit adviesrapport is overhandigd aan staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport.  

Groepsfoto Jongeren Prinsjesdag

Concrete aanbevelingen in een koffertje 

Op Prinsjesdag bevat het koffertje belangrijke informatie van de minister van Financiën en op Jongeren Prinsjesdag belangrijke input van jongeren. Zij hebben nog geen stemrecht, maar wel het recht om gehoord te worden en hun stem te laten horen over wat zij belangrijk vinden voor Nederland. In het UNICEF-Jongerenadvies staat wat kinderen en jongeren onder de 18 jaar het belangrijkste vinden. Dit jaar pesten, het huizentekort en armoede.  

Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland: “Wat opvalt is de rode draad tussen de drie thema’s: die hebben allemaal te maken met een gevoel van uitsluiting en met zorgen over ‘niet mee kunnen doen’. We moeten er alles aan doen die zorgen weg te nemen want dit geeft een onveilige basis om in op te groeien.” 

Volgens het Kinderrechtenverdrag hebben kinderen en jongeren het recht om gehoord te worden door de overheid. Kinderen zitten boordevol goede ideeën, zonder hun betrokkenheid vinden we geen duurzame oplossingen voor problemen waar zij tegenaan lopen. 

Luister naar jongeren 

“Jongeren maken zich zorgen over grote en complexe thema’s, die impact hebben op hun toekomst. Daarover zeggen ze: ‘luister naar jongeren',” vervolgt Laszlo. De mate waarin zij zich gehoord voelen door de Nederlandse regering en politiek, beoordelen kinderen en jongeren gemiddeld met het rapportcijfer 4,5 blijkt uit het Jongerenadvies. Door met de jongeren in gesprek te gaan, zetten Tweede Kamerleden Mikal Tseggai, Michiel van Nispen, Merlien Welzijn en staatssecretaris Karremans een goede eerste stap. Zij hebben vandaag in de UNICEF-schoolbus al rijdend door Den Haag gesproken over de adviezen rond deze thema's met de jongeren. 

Kansen voor positieve veranderingen 

In het Jongerenadvies komen kinderen en jongeren met adviezen op de drie thema's. UNICEF vraagt aan iedereen om gehoor te geven aan deze zorgen en adviezen en jongeren vaker te betrekken bij het vinden van maatschappelijke oplossingen.

  • Voor pesten, geven ze aan: maak ons weerbaar tegen pesten door ervaringsdeskundigen in te zetten. Besteed op school structureel aandacht aan het stoppen van pesten en help volwassenen passende hulp bieden. 
  • Bij het huizentekort is de oproep om wonen betaalbaar te maken voor jongeren. Te zorgen voor meer woningen voor iedereen. En het vertrouwen in de politiek te herstellen en door te laten zien dat wonen een prioriteit is. 
  • Bij armoede is de grootste zorg van jongeren de kansenongelijkheid die door armoede ontstaat. Maar ook leer ons omgaan met geld en schulden en bied duidelijke én structurele hulp aan mensen in armoede. 

Suzanne Laszlo: "Geweldig dat jongeren hier vanochtend over in gesprek zijn gegaan met politici. Te vaak wordt er nog over kinderen en jongeren gepraat en besloten, in plaats van mét kinderen en jongeren. Nu is het belangrijk dat zij de stem van jongeren ook echt serieus neemt en actie onderneemt.” 

De komende maanden zet UNICEF zich, samen met jongeren die hebben meegewerkt aan het Jongerenadvies, in om deze thema's op de politieke agenda te zetten.