Nog altijd bijna kwart van de kinderen wereldwijd niet geregistreerd na geboorte

11 december 2024

Nog altijd wordt bijna een kwart van de kinderen onder de vijf jaar (23%), niet geregistreerd na hun geboorte. Dit heeft grote gevolgen voor de rest van hun leven. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van UNICEF. 

Moeder met dochter die is geregistreerd

Hoopvolle stijging 

De nieuwste cijfers uit het rapport laten zien dat er een stijging van 2 procent is van het aantal kinderen dat officieel geregistreerd wordt. Uit het laatste rapport van 2019 blijkt dat 75 procent van de kinderen geregistreerd staat. En uit het nieuwe rapport The Right Start in Life: Global levels and trends in birth registration, 2024 update, blijkt dat 77 procent van de kinderen geregistreerd staat. Ondanks deze hoopvolle stijging, blijven nog altijd zo'n 150 miljoen kinderen ongeregistreerd in overheidssystemen.

Geregistreerde kinderen wereldwijd 

In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wordt 95 procent van de kinderen geregistreerd, in Oost- en Zuidoost-Azië 94 procent en in Centraal- en Zuid-Azië 78 procent. Sub-Sahara Afrika blijft echter behoorlijk achter met 51 procent. Dit betekent dat de helft van ’s werelds niet-geregistreerde kinderen (90 miljoen) geboren zijn in Sub-Sahara Afrika.

Grote gevolgen voor kinderen

“Zonder registratie bestaan kinderen officieel niet, wat grote gevolgen heeft voor de rest van hun leven”, vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “Zonder registratie is het moeilijk en vaak zelfs onmogelijk om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld vaccins, gezondheidszorg en onderwijs. Allemaal zaken die essentieel zijn in het leven van een kind." Daarnaast lopen geregistreerde kinderen ook een grotere kans om te maken te krijgen met geweld en uitbuiting zoals kinderarbeid of kindhuwelijken. Dit komt omdat zij minder goed of helemaal niet in zicht zijn voor organisaties die hen kunnen beschermen. 

Oorzaken het niet registreren van kinderen

Veel gezinnen over de hele wereld ervaren obstakels in het registreren van hun kinderen. Dit kan gaan over lange afstanden moeten afleggen of meerdere keren een registratiefaciliteit moeten bezoeken. Ook gebrek aan kennis over het registratieproces, opgelegde kosten of discriminatie op basis van geslacht, etniciteit of religie kunnen ervoor zorgen dat kinderen niet geregistreerd worden.

Oproep maatregelen

UNICEF roept op voor meer maatregelen om geboorteregistratie te stimuleren. Denk aan een registratieplek in het ziekenhuis of mobiele registratieplekken die naar mensen toe reizen in plaats van andersom. Dit zijn voorbeelden van maatregelen die het registratieproces makkelijker maken. Ook betere wetgeving om registratie verplicht te stellen is belangrijk.