UNICEF over voorjaarsnota: belangen van kinderen zijn van tafel gevallen

18 april 2025

De voorjaarsnota laat pijnlijk zien wat er misgaat in de politieke keuzes van dit moment: de belangen van kinderen doen niet mee. In de onderhandelingen zijn hun toekomst, hun ontwikkeling en hun rechten onvoldoende meegewogen. Dat stelt UNICEF Nederland in een eerste reactie op de vandaag gepresenteerd Voorjaarsnota.

Nederlandse jongeren met een fiets in een park.

Nederlandse jongeren in een park. 

Nederlandse jongeren in een park. 

“In plaats van met visie te kiezen voor een gezonde en rechtvaardige toekomst voor volgende generaties, wordt er vooral met geld geschoven. Er worden geen keuzes gemaakt vóór kinderen – niet in Nederland, en niet wereldwijd.” Aldus Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Blij is UNICEF wel met stappen op bestaanszekerheid en met het schrappen van de btw-verhoging op sport en cultuur .“Dat geeft ouders meer mogelijkheid om hun kinderen te laten sporten.”, aldus Laszlo.

Er ontbreekt een samenhangende visie op de toekomst van kinderen. UNICEF is verontrust over het gemak waarmee opnieuw op cruciale voorzieningen voor kinderen wordt bezuinigd:

  • Jeugdzorg: Het kabinet kondigt opnieuw bezuinigingen aan in de jeugdzorg, onder andere door de eigen bijdrage van ouders opnieuw in te voeren. Dit terwijl het systeem al onder druk staat. Gemeenten krijgen weliswaar tijdelijk extra middelen, maar zonder een duurzaam financieringsplan is dat onvoldoende. Kinderen hebben juist behoefte aan structurele, toekomstgerichte zorg die hen écht ondersteunt.

  • Asielopvang: De extra middelen in het asieldossier worden vooral ingezet voor dure, tijdelijke noodopvanglocaties. Deze locaties zijn vaak ongeschikt en schadelijk voor kinderen – ze missen voorzieningen, zijn overvol en zorgen voor veelvuldige verhuizingen. In plaats daarvan moet het kabinet investeren in kleinschalige, vaste en kindvriendelijke opvangplekken verspreid door het land.

  • Ontwikkelingshulp: De bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zijn een groot gevaar voor kinderen wereldwijd. Juist nu miljoenen kinderen worden getroffen door conflicten, honger en klimaatverandering, is het onverantwoord om steun terug te schroeven.

  • Klimaat: Cruciale beslissingen over het klimaat zijn opnieuw uitgesteld. Terwijl klimaatverandering wereldwijd een van de grootste bedreigingen vormt voor kinderen – van droogte en voedseltekorten tot ontheemding en gezondheidsproblemen – blijft een structurele aanpak uit. Door te blijven uitstellen, vergroot Nederland de risico’s voor de generaties van nu en straks.

Deze voorjaarsnota getuigt niet van leiderschap of toekomstvisie, stelt UNICEF. Laszlo: “Kinderen verdienen beter. UNICEF roept het kabinet op om kinderen structureel een centrale plek te geven in beleid en besluitvorming – nu en in de toekomst.”