Wereldwijd werken 160 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar als kindarbeider, waarvan miljoenen onder gevaarlijke omstandigheden.
Niet al het werk dat kinderen doen is kinderarbeid. Een zomerbaantje of helpen bij huishoudelijke taken kan juist bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Bij kinderarbeid gaat het om werk dat kinderen beroofd van hun rechten en een gevaar is voor hun gezondheid, veiligheid, sociale en morele ontwikkeling. Bijvoorbeeld werk dat ondergronds is, op verraderlijke hoogtes of met gevaarlijke machines. Of werk waar kinderen worden blootgesteld aan schadelijke stoffen of extreme temperaturen, of lange uren of ’s nachts moeten werken. Soms kan het zelfs gaan om rekrutering door gewapende groepen, drugshandel, seksuele uitbuiting, of slavernij, waaronder de verkoop en handel in kinderen.
Kinderarbeid komt vooral voor wanneer gezinnen voor grote financiële uitdagingen en onzekerheid staan, zoals armoede, een plotselinge ziekte, of het verlies van een baan, of wanneer een familie op de vlucht moet slaan. Ook gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een gebrek aan of slechte naleving van wetten die kinderen beschermen spelen een rol.
De afname van het aantal kinderarbeiders is de laatste jaren gestagneerd. Terwijl in regio’s zoals Azië en Latijns-Amerika enige vooruitgang is geboekt, is er in Sub-Sahara Afrika een zorgwekkende toename van kinderarbeid.
Ben je benieuwd naar onze mening over kinderarbeid? Lees ons standpunt over dit onderwerp.
Wereldwijd zijn 160 miljoen kinderen tussen de 5 en 17 jaar betrokken bij kinderarbeid, waarvan miljoenen onder gevaarlijke omstandigheden. Niet al het werk dat kinderen doen is kinderarbeid. Bij kinderarbeid gaat het om werk dat kinderen beroofd van hun kindertijd en hun recht op scholing. Deze vorm van uitbuiting van kinderen is schadelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen. UNICEF hanteert de definitie van de International Labour Organization als het gaat om kinderarbeid.
Er zijn diverse oorzaken voor kinderarbeid, zoals armoede, gebrek aan kennis, het ontbreken van goed onderwijs en een slechte naleving van wetten die kinderen beschermen.
Meisje werkt op een vuilnisbelt in Irak
© UNICEF Irak - Khuzaie
Kinderarbeid is een complex probleem, daarom hanteert UNICEF een veelzijdige aanpak. UNICEF doet gedegen onderzoek om het probleem (ook per land of per sector) in kaart te brengen. De resultaten van het onderzoek dienen als basis voor wetgeving en programma's. UNICEF werkt nauw samen met overheden aan goede wetgeving en voorlichting omtrent kinderarbeid.
UNICEF bestrijdt kinderarbeid in landen waar dit veel voor komt door onder andere;
- arme families financieel te ondersteunen,
- het aanbieden van toegankelijk en kwalitatief goed basisonderwijs,
- voorlichtingscampagnes,
- het beïnvloeden van overheidsbeleid
- in gesprek te gaan met werkgevers over alternatieven voor de inzet van kinderen.
UNICEF en partners zorgen ervoor dat kinderen worden geregistreerd bij de geboorte, want met een geboortebewijs kan de leeftijd van een kind worden aangetoond en is hij of zij minder kwetsbaar voor uitbuiting. We ondersteunen opvangcentra waar werkende kinderen terecht kunnen voor bescherming en hulp. Daarnaast verbeteren we de toegang tot onderwijs en bieden we beroepscursussen aan voor adolescenten en jongeren.
UNICEF werkt samen met bedrijven negatieve impact op kinderen te verkleinen, en positieve impact op kinderen te vergroten. We kijken met bedrijven waar de risico's zitten op kinderarbeid en wat het bedrijf zelf kan doen om de kans te verminderen. Dit betekent dat we niet alleen naar kinderarbeid kijken, maar ook naar oorzaken van kinderarbeid, zoals eerlijke lonen, verbeterde verbeterde arbeidscontracten , arbeidsomstandigheden en werktijden. We kijken bijvoorbeeld ook naar dagopvang voor jonge kinderen, en het bieden van faciliteiten voor borstvoeding tijdens werkuren. Dit betekent niet alleen kinderarbeid in hun keten aanpakken, maar ook werken aan de oorzaken van kinderarbeid. Denk hierbij aan eerlijke lonen voor ouders, het verbeteren van de dagopvang voor jonge kinderen, en moeders de mogelijkheid bieden om hun kind borstvoeding te geven tijdens werkuren. UNICEF werkt hiervoor samen met bedrijven in Nederland en met productielocaties in productielanden. Hierbij vragen wij bedrijven kinderarbeid niet alleen in hun eigen productie aan te pakken, maar ook in die van hun leveranciers.
UNICEF biedt bedrijven ondersteuning bij het tegengaan van kinderarbeid in hun keten. Zo zijn er instrumenten ontwikkeld die helpen om de een risico's op kinderarbeid en aanverwante misstanden te ontdekken in de waardeketen van een bedrijf. In regio's waar grote risico's bestaan werkt UNICEF met overheden aan betere regulering en programma's die de kinderen beter beschermen tegen misstanden. Samen met lokale NGO's en werken we ook aan bewustzijn onder de bevolking en binnen bedrijven om iedereen mee te laten werken aan de oplossingen tegen kinderarbeid. Vaak vraagt dit om samenwerking met andere bedrijven, overheden of maatschappelijke organisaties, maar je kunt ook al in je eigen organisatie beginnen. In dit artikel lees je welke eerste stappen je zelf kunt zetten.
UNICEF biedt bedrijven ondersteuning bij het tegengaan van kinderarbeid in hun keten. Bijvoorbeeld door hulp aan te bieden bij het maken van een risico-analyse in de keten, bij het formuleren van mensen- en kinderrechten beleid, door het maken van een koppeling met lokale NGO’s of door het aanbieden van tips om kinderarbeid tegen te gaan.
Wereldwijd houdt UNICEF zich actief bezig met allerlei sectoren waar risico's zijn op kinderarbeid en andere misstanden waar kinderen mee te maken hebben. Bijvoorbeeld de textielsector, de palmolie, cacao en de voedingsindustrie, de mijnbouw en digitale wereld. Studies, onderzoeken en data brengen zo de impact van de verschillende sectoren op kinderen naar voren. Die kennis en informatie helpen om verbeteringen door te voeren met een groot aantal partijen die daar invloed op hebben. Dit gebeurt door gesprekken met groepen bedrijven en met de regeringen die ook verbetering nastreven
Bedrijven kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing. Vaak vraagt dit om samenwerking met andere bedrijven, overheden of maatschappelijke organisaties, maar je kunt ook al in je eigen organisatie beginnen. In dit artikel lees je welke eerste stappen je zelf kunt zetten.
UNICEF en partners zorgen ervoor dat kinderen worden geregistreerd bij de geboorte, want met een geboortebewijs kan de leeftijd van een kind worden aangetoond en is hij of zij minder kwetsbaar voor uitbuiting. We ondersteunen opvangcentra waar werkende kinderen terecht kunnen voor bescherming en hulp. Daarnaast verbeteren we de toegang tot onderwijs en bieden we beroepscursussen aan voor adolescenten en jongeren. Families die onvoldoende financiële middelen hebben om hun kind naar school te laten gaan ontvangen kinderbijslag, zodat het kind niet hoeft te werken.
UNICEF streeft ernaar dat alle kinderen wereldwijd van hun recht op scholing en ontwikkeling kunnen genieten. Daarom willen wij dat geen enkel kind betrokken is in kinderarbeid. We realiseren ons dat de aanpak van kinderarbeid complexer is dan het weren van kinderen uit fabrieken of van landbouwgronden. Voor een structurele oplossing moet ook aan de zogenaamde root causes van kinderarbeid gewerkt worden. Root causes zijn te vinden in armoede, gebrek aan onderwijs, gebrek aan regelgeving etc.
UNICEF is actief in veel landen waar kinderarbeid voorkomt. In deze landen bouwen we aan randvoorwaarden (educatie)systemen die kinderen, hun families en de gemeenschappen helpen voorkomen dat kinderen in kinderarbeid terecht komen. Hieronder 3 projecten waar uw bedrijf aan mee kan werken of financieel aan kan bijdragen:
Kinderrechten en Bedrijven projecten
We werken samen met:
Met de verschillende projecten en acties van UNICEF rondom het thema Kinderarbeid dragen we bij aan SDG 8.7 (kinderarbeid) dat onderdeel is van:
SDG 8