Als met hiv besmette zwangere vrouwen virusremmers slikken, is de kans vrijwel honderd procent dat ze bevallen van een gezonde baby. Dankzij deze antiretrovirale therapie kunnen ze zelfs borstvoeding geven.
Het aantal zwangere vrouwen dat virusremmers krijgt, is in de afgelopen jaren bijna verdubbeld. Hun percentage steeg van 44 procent in 2010 naar 82 procent in 2018.
© UNICEF/Farran
Veronica Marco Bareza, met haar jongste zoon Mubarak op schoot, toont in Zuid-Soedan een hulpverlener de virusremmers die ze elke dag inneemt. Ondanks dat deze moeder hiv heeft, zijn al haar kinderen dankzij de medicijnen gezond geboren. Veronica is besmet door haar tweede man, een soldaat die in 2016 vermist is geraakt nadat het conflict in Zuid-Soedan oplaaide.
© UNICEF/Schermbrucker
In een kliniek in Kameroen poseert Eba Ndongo met haar baby Carla. Vroeger lieten veel moeders met hiv hun baby niet testen op het virus, omdat het vaak weken duurde voordat de uitslag bekend was. Dankzij het EID-apparaat (de afkorting staat voor Early Infant Diagnosis) is de uitslag nog dezelfde dag bekend en krijgen kinderen als dat nodig is direct medicijnen.
© UNICEF/Erlangga
De 26-jarige Agustina uit Nusa Tenggara (Indonesië) is moeder van dochtertje Putri, heeft hiv én is in verwachting van haar tweede kind. Ze krijgt nu virusremmers, zodat ze kan bevallen van een gezonde baby. Dankzij psychosociale hulp kan ze beter omgaan met de impact die haar hiv-status op haar leven heeft.