Header 2 Header 2

Deel 1

Het is simpel: er is een wereldwijde crisis gaande en we willen er allemaal zo snel mogelijk uit. Mensen kunnen vaccineren tegen corona is daarbij een essentieel onderdeel. Iedereen moet toegang kunnen krijgen tot een coronavaccin, waar je ook woont. Want in een wereldwijde crisis laat je niemand achter. 

“De coronacrisis is een wereldwijd probleem, maar meer dan de helft van de wereld heeft nu geen toegang tot de oplossing.”

Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland

Nederland kocht aan het begin van de crisis al samen met de Europese Unie miljoenen vaccins in, maar er zijn veel landen in de wereld die daar simpelweg niet het geld voor hebben. Voor die landen is er COVAX.

COVAX

Samen met het COVAX-initiatief en partners als de Wereldgezondheidsorganisatie stelt UNICEF een doel: voor het einde van 2021 minstens 2 miljard vaccins wereldwijd verdelen, waaronder in 92 armere landen, die zonder dit initiatief geen toegang hebben tot vaccins. Maar met alleen vaccins ben je er niet: er zijn injectiespuiten nodig, koelboxen, mogelijkheden voor internationaal maar ook lokaal transport. UNICEF besluit dit deel van de operatie op zich te nemen.

Grote problemen vragen om grote oplossingen

Zoals Liam Neeson in het filmpje hierboven vertelt: dit is niet de eerste keer dat we oog in oog staan met het onmogelijke. Want dat is het: deze historische operatie van het wereldwijd verspreiden en leveren van vaccins is een logistieke nachtmerrie, bijna onmogelijk. Maar aan het begin van een missie lijkt alles onmogelijk. Toch strijdt UNICEF al 70 jaar om voorkombare kinderziektes de wereld uit te helpen, wat met de pokken ook is gelukt. Ook poliobesmetting zijn sinds 1988 met 99 procent gedaald. Onmogelijk is eigenlijk gewoon een goede reden om nog harder te werken. Het coronavirus lijkt voor kinderen minder besmettelijk, maar ook voor hen kan het einde van deze pandemie niet snel genoeg komen.