De enorme verwoestingen na de Tweede Wereldoorlog veroorzaken een grote vluchtelingcrisis. Te midden van al deze verwoestingen wordt UNICEF opgericht om op te komen voor de meest kwetsbare kinderen.
Op 11 december 1946 roept een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, UNICEF in het leven. Het Kinderfonds moet opkomen voor de meest kwetsbare kinderen. UNICEF staat voor United Nations International Children's Emergency Fund.
Het woord 'Emergency' (nood) nu eigenlijk niet meer klopt. UNICEF doet veel meer dan alleen noodhulp geven. UNICEF helpt kinderen in de hele wereld óók voor de lange termijn.
Griekenland 1946: Kinderen in de havenstad Patras. Ze krijgen een maaltijd.
© UNICEF/UNI99421
Tijdens zijn 18 jaar als uitvoerend directeur breidt Maurice Pate het werk van UNICEF uit. Hij pleit ervoor dat het welzijn van kinderen altijd boven politieke belangen moet gaan.
Zweden 1950: Maurice Pate zit op een parkbankje in Stockholm omringd door kinderen.
De eerste particuliere gift aan UNICEF wordt ontvangen. Tot op de dag van vandaag helpen miljoenen donateurs UNICEF om een verschil te maken voor kinderen.
De eerste UNICEF-wenskaart wordt uitgebracht. De verkoop van UNICEF-kaarten wordt al snel één van de belangrijkste manieren om fondsen te verzamelen. Dede fondsenwervende kantoren van UNICEF zullen de komende zeven decennia een sleutelrol spelen bij de verkoop van miljarden kaarten.
Deze tekening is gemaakt door de zevenjarige Dzitka Samkova uit Tsjechoslowakije. Haar kunstwerk wordt gebruikt voor de eerst officiële UNICEF-wenskaart.
© UNICEF/UNI99430
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verlengt het mandaat van UNICEF. Er zijn nog te veel kinderen die geholpen kunnen worden door UNICEF. De nadruk wordt gelegd op de hulp die UNICEF kan bieden aan kinderen buiten Europa.
Mandaat is een moeilijk woord voor een speciale 'opdracht', waarbij je iets mag doen namens iemand anders.
Door het mandaat mag UNICEF namens de VN opkomen voor de rechten van kinderen wereldwijd.
Republiek van Korea 1950: Een studente in Suwon krijgt haar dagelijkse portie melk via UNICEF.
© UNICEF/UNI43171/Fowler
UNICEF wordt een permanente organisatie van de VN. De woorden 'International'(internationaal) en 'Emergency' (nood) worden weggehaald uit de officiële naam, maar de afkorting 'UNICEF' blijft.
UNICEF heeft veel projecten lopen op het gebied van schoon water en hygiëne. We proberen daarmee kinderziektes en kindersterfte tegen te gaan. Campagnes om framboesia, lepra en trachoom uit te roeien, boeken goede resultaten.
Kenia 1950: Een kind dat aan trachoom lijdt krijgt antibiotische zalf van een UNICEF-medewerker.
Danny Kaye, de geliefde Amerikaanse comedian, wordt UNICEF-ambassadeur.
Verenigde Staten 1954: Danny Kaye bezoekt zijn oude basisschool in Brooklyn, New York. Hij moedigt leerlingen aan om zich voor UNICEF in te zetten.
Meer dan 13.000 centra voor moeders en kinderen ontvangen goederen van UNICEF tussen 1956 en 1957. Ook wordt in meer dan 102 landen technische training gegeven.
De Filippijnen 1956: Een mobiel vaccinatieteam in Batangas test kinderen op tuberculose.
© UNICEF/UNI42503
UNICEF lanceert nieuwe voedingsprogramma's. Gemeenschappen worden getraind in het (onder)houden van moestuinen, visvijvers, pluimvee en veeteelt. Ook krijgen ze voorlichtingen over voeding.
Thailand 1955: Een jongen voert de kippen van zijn familie.
© UNICEF/UNI43243
UNICEF verbreedt haar focus naar onderwijs voor kinderen. Onderwijsprogramma's worden wereldwijd in beweging gezet.
Nigeria 1963: Een meisje wordt geholpen door haar basisschooldocent.
© UNICEF/UNI41907/Bernheim
De Bellagio-conferentie in Italië. Op deze conferentie wordt naar manieren gezocht om het welzijn van kinderen te koppelen aan nationale ontwikkelingsplannen.
“Na de Bellagio-conferentie verandert UNICEF van een hulpfonds in een internationale ontwikkelingsorganisatie met technische expertise in alle kwesties die met kinderen te maken hebben”
UNICEF krijgt de Nobelprijs voor de Vrede voor de "bevordering van broederschap tussen naties". De Nobelprijs beschouwt UNICEF's werk voor kinderen, als werk voor vrede.
Noorwegen 1965: Henry Labouisse, uitvoerend directeur van UNICEF, ontvangt namens UNICEF de medaille voor de Nobelprijs voor de Vrede.
© UNICEF/UNI99955
Ondanks veel controverse wordt UNICEF-hulp bij gezinsplanning goedgekeurd.
UNICEF steunt mensen o.a. door het leveren van verloskundigenkits, vitamines, medische apparatuur en voedsel voor pasgeboren baby's.
Turkije 1973: In Ankara wordt een tweeling geboren.
© UNICEF/UN04112/Liftin
UNICEF biedt hulp aan moeders en kinderen tijdens conflicten in Nigeria en Vietnam. UNICEF houdt vast aan haar filosofie om hulp te bieden zonder politiek belang en zonder te discrimineren.
Nigeria 1969: pakketten worden in Ubulu klaargemaakt voor distributie naar de Biafra-regio. Elk pakket bevat basisantibiotica, medicijnen en desinfectiemiddel.
© UNICEF/UNI41908/Robinson
Het bestuur van UNICEF besluit om hulpverleningswerk uit te breiden naar kinderen die in sloppenwijken leven.
India 1992: UNICEF werkt samen met overheden om het aantal dakloze kinderen terug te dringen.
© UNICEF/UNI52133/Colvey
Organisaties van de Verenigde Naties werken samen om onderdak, voedsel, sanitaire voorzieningen en water te bieden aan miljoenen vluchtelingen die vanuit Oost-Pakistan, nu bekend als Bangladesh, naar India zijn gevlucht.
Bangladesh 1972: UNICEF levert noodhulp goederen aan vrouwen en kinderen in de nieuwe onafhankelijke natie.
© UNICEF/UN04123/Ockwell
Binnen 10 jaar na de ontwikkeling wordt de Mark II-waterpomp gebruikt in UNICEF-waterprogramma's over de hele wereld.
India 1980: De uitvinding van de Mark II-waterpomp transformeert dorpen.
© UNICEF/UNI43280/Wolff
De Alma-Ata-conferentie, wordt gehouden door de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) en UNICEF. De conferentie benadrukt gemeenschapsgerichte benaderingen van gezondheid. Deze aanpak wordt gezien als de sleutel om de slechte staat van gezondheid in de wereld te verbeteren.
Turkije 1985: Een kind wordt gevaccineerd tijdens een UNICEF-vaccinatiecampagne.
© UNICEF/UNI124767/Isaac
Vanwege haar non-politieke status kan UNICEF de leiding nemen bij een grote hulpoperatie in Kampuchea, het huidige Cambodja. We werken hierbij samen met de VN en het Rode Kruis.
Cambodja 1980: Een jongen in een vluchtelingenkamp. Hij laat een tekening zien die gaat over de ingrijpende gebeurtenissen die hij meemaakte.
© UNICEF/UNI41947/Danois
“Het jaar 1979 wordt door de VN uitgeroepen tot het Internationale Jaar van het Kind. Het moet bewustzijn creëren en actie om voor kinderen op te komen aanmoedigen”
Een postzegel 1979 uit Bhutan herdenkt het Internationale Jaar van het Kind.
© UNICEF/UNI46236/Courtesy of Fouad Kronfol