Stel je woont in een huisje midden in Afrika. Je hebt kleine kinderen. Op een dag word je gevraagd of je pleegmoeder wil worden. Niet zomaar van een kindje, maar van een puber die net is vrijgelaten door een gewapende groep. Je buren raadden het je af. Deze kinderen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Wat als ze nog steeds contacten hebben met de groep of gewelddadig gedrag vertonen?
Waarschijnlijk zouden weinig families deze uitdaging aangaan. Weinigen zouden zeggen: "Kom bij ons wonen, hier heb je een nieuw thuis, een tweede kans". Maar gelukkig zijn deze bijzondere families er wel.
Pleegmoeder Marie
Na een halfuur hobbelen over een zandweg vol kuilen komen we aan bij een klein huisje. Hier woont pleegmoeder Marie met haar twee dochters van acht en vijf jaar oud. Sinds kort woont ook de 18-jarige Jean bij hen. Hij groeide op in een dorpje 400 kilometer verderop. Het was er rustig, maar niet zonder problemen. Toen Jean twaalf was stopte hij met school en begon met werken. De problemen begonnen pas echt met het conflict. Strijders van een gewapende groep vielen zijn dorp binnen en vermoordden zijn ouders. Drie jaar later stond hij er alleen voor.
Om wraak te nemen op degenen die zijn dorp hadden verwoest en zijn familie hadden gedood, besloot Jean zich aan te sluiten bij een andere gewapende groep. In het begin vond hij daar bescherming, maar al snel ontstond er onrust. Het was niet meer veilig, zelfs niet binnen de groep. Jean besloot te vluchten. Aangekomen in Bangui vond hij onderdak bij andere jongens van zijn leeftijd. Van hen hoorde hij over een project van UNICEF en haar partners, waarin ex-kindsoldaten een opleiding en psychosociale steun konden krijgen.