Kinderen kwetsbaar voor klimaatverandering, ook op de Cariben

9 april 2024 - Margje Troost

Op 9 april is er voor het eerst een debat in de Tweede Kamer over klimaat in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Klimaatverandering geeft specifieke problemen op de Caribische eilanden. Extreem weer, zoals orkanen en hevige regenval doen zich steeds zich vaker voor. Ook neemt de hitte en droogte steeds verder toe. Daarnaast dreigen de eilanden door de stijgende zeespiegel deels onder water komen te staan. Klimaatverandering heeft nu al grote gevolgen voor kinderen op de Cariben en maakt dat kinderrechten onder druk staan.  

Kind met een gieter op Saba

Hitte effect op onderwijs, sport en spel

Kinderen zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. En kinderen die opgroeien in gemeenschappen met lage inkomens lopen vaak een extra groot risico. UNICEF Nederland werkt aan het versterken van kinderrechten op de eilanden en daar hoort een schone, veilige en gezonde omgeving bij. We zien in ons werk langzaam verandering als het om klimaat gaat. De stijgende temperatuur zorgt dat scholen vaker (eerder) dicht gaan door hitte in de klaslokalen waardoor kinderen zich niet goed kunnen concentreren. Door de hitte wordt spelen en sporten overdag ook steeds lastiger.

Eilanden vaker getroffen door orkanen

Op Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius komen door klimaatverandering vaker tropische stormen en orkanen voor. Uit voorzorg gaan dan veel scholen één of twee dagen dicht. Wanneer er schade ontstaat, kan dit zelfs nog langer duren. Daarnaast zorgt extreem weer voor mentale stress. Bij iedere naderende storm moeten kinderen schuilen en maken ze zich zorgen over hun familie, vrienden, school en huis. UNICEF Nederland ondersteunt momenteel de overheid van Sint Maarten om beter voorbereid te zijn op dit soort natuurrampen. We adviseren bijvoorbeeld over rampenplannen voor scholen en over het integreren van ramp-oefeningen. Ook hebben we op Sint Eustatius vorig jaar een training aan professionals verzorgd om kinderen psychosociale hulp te bieden na een impactvolle gebeurtenis.  

Zorgen over klimaatverandering

Je merkt ook dat kinderen en jongeren zich steeds vaker zorgen maken over hun toekomst; mogelijk zal hun wijk, huis of school onder water komen te staan door de stijgende zeespiegel. De economische toekomst van de eilanden, die grotendeels van toerisme afhankelijk zijn, is ook onzeker door klimaatverandering. “Als jongere van Curaçao zie ik de eerste verontrustende tekenen van klimaatverandering. Met als meest zorgwekkend de toegenomen frequentie van hittegolven en de steeds vaker voorkomende uitbraken van ziektes zoals dengue. Dit creëert steeds vaker onveilige situaties voor zowel volwassenen als kinderen,” Wissam, student. 

Wetgeving en beleid

Klimaatverandering bedreigt het leven, de gezondheid en het welzijn van kinderen. Om de ergste gevolgen van de klimaatverandering voor kinderen te voorkomen, is actie nu nodig! UNICEF Nederland juicht het ontwikkelen van klimaatplannen voor de Caribische delen van het Koninkrijk toe. Om kinderrechten in wetgeving en beleid rond klimaat te waarborgen heeft het VN-Kinderrechtencomité in 2023 General Comment 26 uitgebracht. Het is van groot belang dat de impact van klimaat op kinderen nu en in de toekomst mee te nemen bij het ontwikkelen van plannen. Het is cruciaal dat kinderen daarover mee kunnen praten.